11 november 2021 
3 min. leestijd

Medische keuring defensie

Medische keuring defensie

Wie bij de defensie wilt werken, heeft te maken met een medische keuring defensie. Deze is namelijk verplicht vanuit de overheid. Doordat er bij de defensie uitsluitend mensen moeten werken die lichamelijk geen gebreken hebben. Deze manier is het namelijk zekerder dat niemand afvalt tijdens de werkzaamheden die defensie in petto heeft. Doordat het geen simpele keuring is, moet je goed weten wat jou te wachten staat. Een goede voorbereiding is dus van belang, wat begint bij het doorlezen van de informatie op deze website.


Inhoudsopgave


Wat is de medische keuring defensie?

De medische keuring defensie is een verplicht onderdeel van het assessment als je solliciteert naar een militaire functie. De uitslag moet te allen tijde positief zijn om door te mogen in de sollicitatieprocedure. Als eerste wordt er daarom gekeken naar jouw ogen en oren. Doordat je verschillende toonhoogtes moet kunnen onderscheiden, wordt het aangeraden om enkele dagen van tevoren alle lawaaibronnen te vermijden. Voor je ogen is het van belang dat je jouw bril afzet of je lenzen uitdoet. Op deze manier kan de medische keuring defensie namelijk goed en naar waarheid worden afgelegd. Na jouw ogen en oren is ook jouw hart van belang bij de defensie. Hierbij gaat het niet zozeer over de stress die jij ervaart, maar om te kijken of jouw hart naar behoren werkt. Echter ben je er met jouw ogen, oren en hart nog niet. Ook jouw gebit wordt grondig onderzocht. Kaak- en gebitsafwijkingen zijn de voornaamste onderdelen waarnaar gekeken wordt.


Hoe gaat de uitslag in zijn werk?

De uiteindelijke uitslag wordt gegeven door een bedrijfsarts. Dit gebeurt aan het einde van de medische keuring defensie, nadat alle onderzoeken zijn verricht. De uitslag is gebaseerd op zowel jouw geschiktheid als militair als de functie waarnaar jij gesolliciteerd hebt. In enkele gevallen kan vanuit de keuring geen uitslag worden gegeven, doordat er onvoldoende informatie beschikbaar is. In dat geval wordt jouw dossier aangehouden totdat er voldoende informatie beschikbaar wordt gegeven om de uitslag op te kunnen stellen. Zodra dit het geval is, wordt er geschikt, (tijdelijk) ongeschikt of geschikt onder voorwaarden opgeschreven. Houd er wel rekening mee dat de uitslag van de keuring niet voor lange tijd geldig is. In de meeste gevallen is dit maar een jaar en een uitslag van de sporttest een half jaar. Als je een blessure oploopt of je ondergaat een medische behandeling is de uitslag van de keuring niet meer geldig.


Jouw rechten bij de medische keuring defensie

De medische keuring defensie is een verplicht onderdeel van het selectie assessment. Echter hoef je hier niet aan mee te doen. Uiteraard heeft dit gevolgen voor jouw sollicitatieprocedure en zul je afgewezen worden voor de functie. Als je de keuring wel ondergaat en de uitslag is bekend, kun je zelf bepalen of deze aan defensie mag worden doorgegeven. Je hebt het recht om het doorsturen hiervan te weigeren. Ook hiervoor geldt echter dat je uit het sollicitatietraject gezet wordt, dus je moet er wel goede redenen voor hebben om het niet te laten doen. Zodra de uitslag bekend is, heb je tien werkdagen de tijd om de uitslag schriftelijk te blokkeren. Je ontvangt namelijk een brief thuis, waarin ook omschreven staat hoe het blokkeringsrecht precies werkt en welke stappen je moet doorlopen. Ook hierbij geldt: ben ervan bewust dat dit het einde van jouw sollicitatie betekent en je geen baan bij defensie kunt krijgen als je dit doet.


Afgewezen naar aanleiding van de medische keuring defensie

Voordat je de officiële brief in huis krijgt, gaat de bedrijfsarts met jou in gesprek. Hierin wordt de uitslag uitvoerig besproken en kun je aan de hand hiervan opmaken welke medische bijzonderheden je eventueel hebt. Deze bijzonderheden gelden echter wel vaak als een belemmering voor het werk binnen defensie. Je krijgt daarom uitvoerig te horen wat deze bijzonderheid inhoudt en waarom dit geldt als afwijzing voor de functie waarop je gesolliciteerd had. Het kan echter ook als tijdelijke afwijzing dienen.

Wanneer je bent afgekeurd, heb je wel vaak de mogelijkheid om na de geldigheidsduur van de keuring opnieuw een inschrijving te doen voor een medische keuring defensie. Als de mogelijkheid er is om je binnen de aangegeven tijd te ontwikkelen, kan het namelijk zo zijn dat je uiteindelijk toch een functie bij defensie weet te bemachtigen.


Nog meer voor de defensie oefenen?

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Defensie Training Met de Defensie Training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Doe hier de defensietest training

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen