Groepsdiscussie
Voor veel functies is het van belang dat je met anderen een discussie kunt voeren, zonder dat hierbij een gespreksleider aan te pas komt. Een groepsdiscussie is daarom een veelvoorkomend onderdeel van het assessment. Je kunt dit onderdeel niet halen zonder de juiste voorbereiding, welke begint bij het lezen van zoveel mogelijk informatie. Onderstaande informatie helpt jou daarom om de eerste stappen te doorlopen, zodat je klaargestoomd wordt voor het assessment. Wil je nog meer voor het assessment oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.
Inhoudsopgave
Uitleg groepsdiscussie
Een groepsdiscussie wordt toegepast tijdens een assessment als je op de werkvloer ook vaak discussies moet voeren met een aantal mensen. Zeker in het geval dat er geen gespreksleider aanwezig is, kan het van pas komen om hier goed in mee te kunnen. Werkgevers hechten namelijk waarde aan werknemers die hun mening kunnen geven over bepaalde onderwerpen zonder dat hierbij een mening wordt door geduwd of mensen dit als kritiek opvatten.
Tijdens het assessment is deze discussie een praktijksimulatie, waarbij je jouw sociale en communicatieve vaardigheden in moet zetten om jouw mening aan te geven en over bepaalde onderwerpen in gesprek te gaan. Deze discussie vindt daarom altijd plaats met andere assessmentkandidaten, zodat iedereen zowel als groep als individu beoordeeld kan worden. De assessoren maken geen deel uit van deze discussie, maar zijn in dezelfde ruimte om hun beoordeling te kunnen voeren. Ook helpt een assessor soms mee als het gesprek de verkeerde kant op dreigt te gaan.
Opzet en beoordeling van de groepsdiscussie
Een groepsdiscussie tijdens het assessment komt vaak neer op een begroting van een bedrijf. Verschillende partijen hebben namelijk te maken met bezuinigingen en andere zaken rondom geld van een bedrijf, waardoor werknemers hier ook een bepaald standpunt over innemen. Er worden hierbij dus verschillende belangen vertegenwoordigd, waardoor zowel onderhandelingen als het doorvoeren van veranderingen belangrijk kan zijn.
Een groepsdiscussie kan hierdoor in verschillende varianten voor komen. De eerste is een discussie waarbij je van tevoren een standpunt toegewezen krijgt. Iedere kandidaat heeft op deze manier een eigen standpunt, waaraan argumenten gekoppeld kunnen worden. Het is aan jou de taak om jouw standpunt te kunnen verdedigen en het standpunt van jouw tegenspelers te kunnen verwerpen door middel van jouw argumenten. Je moet daarom wel goed zijn in het overbrengen van jouw mening, zonder dat je hierbij mensen kwetst. Een ander standpunt hoeft namelijk niet per definitie fout te zijn, maar kan wel de mindere oplossing zijn voor het probleem dat speelt.
Jouw standpunt
Een andere vorm van een groepsdiscussie is dat je zowel jouw standpunt moet verdedigen, maar daarnaast tot een compromis moet komen. Deze compromis moet voor beide partijen de beste oplossing zijn, waardoor je soms ook mee moet kunnen geven en niet volledig bij jouw standpunt kunt blijven.
Tijdens een groepsdiscussie bekijkt de assessor hoe jij handelt in een bepaalde situatie en hoe jij jouw vaardigheden hiervoor gebruikt. Aan de hand van een aantal vaardigheden word je beoordeeld en wordt er gekeken of jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Een van de vaardigheden en eigenschappen is teamwork.
Leer luisteren
Het vermogen om te kunnen luisteren is dus van belang tijdens een groepsdiscussie. Jouw medekandidaten hebben allemaal een andere mening over een bepaald onderwerp, waar ook naar geluisterd moet worden. Je denkt wellicht dat jouw oplossing het beste is, maar is dit wel zo? Jouw medekandidaten kunnen goede argumenten hebben om jou te laten inzien dat er wellicht een andere oplossing mogelijk is dan waar jij in eerste instantie aan gedacht hebt.
Een assessor kijkt tijdens de groepsdiscussie ook naar jouw sociale vaardigheden. Niets is zo belangrijk als jouw argumenten op een goede manier overbrengen, zonder dat je hier anderen mee kwetst of bekritiseerd. Hoewel je jouw standpunt duidelijk hebt voor jezelf hoeft de ander zich niet aangevallen te voelen.
Onderhandelen
Tijdens een onderhandelingsfase is het belangrijk dat je goede onderhandelingsvaardigheden hebt. Voornamelijk bij een groepsdiscussie waarbij een compromis gesloten moet worden is het van belang dat je deze vaardigheden inzet.
De laatste vaardigheid die je moet bezitten tijdens een groepsdiscussie is natuurlijk leiderschap. Voor een functie als leidinggevende is het belangrijk dat je de leiding kunt nemen over jouw werknemers, maar daarnaast rekening houdt met de behoeften van ieder individu.
Tips voor de groepsdiscussie
Een groepsdiscussie kan soms moeilijk zijn. Zeker als je nog niet gewend bent om aan zo’n discussie deel te nemen is het belangrijk dat je weet wat je moet doen en jezelf daarbij niet uit het veld laat slaan. Je kunt immers snel geneigd zijn om jouw standpunt niet duidelijk te maken als iemand met goede argumenten aan komt. Het is echter belangrijk dat je zelfs op zulke momenten het hoofd koel kunt houden en jouw standpunt duidelijk maakt aan de tegenpartij. Onderstaande tips kunnen jou helpen om beter te presteren tijdens jouw assessment, waardoor je uit kunt blinken ten opzichte van andere kandidaten.
Als eerste is het goed om oogcontact te houden met jouw gesprekspartners. Door dit te doen, straal je zelfvertrouwen uit. Zelfvertrouwen is een belangrijke eigenschap bij veel werkgevers, waardoor dit ook jouw assessment staande kan houden. Hoe meer zelfvertrouwen je uitstraalt, hoe beter. Je moet alleen de juiste balans vinden tussen zelfvertrouwen en arrogantie.
Denk goed na
Ook moet je eerst goed nadenken voordat je begint met spreken. Je moet niet spreken om aan het woord te zijn, maar juist een duidelijke inhoud hebben waarmee je mensen achterover blaast. Hierbij moet je ook goed luisteren naar jouw medekandidaten.
Daarbij komt ook dat je niet door moet draven in jouw standpunt tijdens de groepsdiscussie. Doordraven zorgt er namelijk voor dat jouw tegenpartij ook in de verdediging schiet, waardoor de discussie een geheel andere wending krijgt.
De juiste voorbereiding voor een groepsdiscussie
Een groepsdiscussie beginnen kan niet zonder de juiste voorbereiding. Je moet immers weten waar jouw sterke en zwakke punten liggen om het gesprek naar jouw hand te kunnen zetten. Hoewel je weinig voorbereidingstijd hebt tijdens het assessment, kun je thuis toch al een hoop doen.
Daarnaast kun je verschillende groepsdiscussies voorbereiden aan de hand van voorbeeldoefeningen op internet. Hiermee kun je aan de slag gaan samen met iemand in jouw omgeving.
Nog meer oefenen voor het assessment
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.