arrow_drop_up arrow_drop_down
Syllogismen
16 juli 2019 

Syllogismen

Wanneer je een capaciteitentest moet doen, zul je ongetwijfeld het maken van syllogismen tegenkomen. Syllogismen bestaan uit twee verschillende stellingen, waaruit jij een conclusie moet trekken. Het is daarom vooral belangrijk dat je logisch kunt redeneren en aan de hand van de stellingen dus de juiste conclusie trekt. Lezen en juist interpreteren is hierbij het belangrijkste deel. De competentie: probleemanalyse is hierbij belangrijk, doordat je meerdere zaken met elkaar moet combineren om tot het juiste te komen.

Inhoudsopgave

Verbaal logisch redeneren door middel van syllogismen

Bij sommige vakgebieden is het van belang dat je het vermogen hebt om verbaal logisch te redeneren. In de meeste gevallen wordt tijdens een UWV assessment veel duidelijk, omdat hier alle onderdelen aan bod komen in het Lxly assessment en zowel jij als jouw toekomstige werkgever precies weten waar de kwaliteiten en aandachtspunten zitten. Dit wordt bij een selectie assessment of een andere intelligentietest vaak gemeten met het onderdeel syllogismen. Ook bij een ontwikkelassessment, online assessment of loopbaanassessment komt dit onderdeel vaak terug. Mocht je niet precies weten of het onderdeel voor jou van groot belang is voor jouw nieuwe functie, is het goed om je te verdiepen in jouw werkgever. Daarnaast moet je altijd het assessment voldoende afronden, waarbij je dus ook gericht te werk moet gaan bij syllogismen.

Heb de verbanden voor jezelf duidelijk

Syllogismen beantwoorden behoeft enige vaardigheid. Je moet namelijk niet alleen verbindingen kunnen leggen, maar van hieruit dus ook de beweringen tot de juiste conclusie verkrijgen. Dit zou je kunnen doen door middel van een diagram. In deze diagrammen kun je namelijk al enige overlap krijgen, waardoor de conclusie snel getrokken is. Op basis van het diagram zou je namelijk kunnen concluderen dat een bepaald antwoord niet mogelijk is. Je hebt direct op een rijtje wat wel en niet aan de orde is en hoeft niet opnieuw te gaan beredeneren wanneer je in de war raakt. Je hoeft het juiste antwoord alleen maar af te lezen van het diagram. Indien je geen kladpapier mag gebruiken, dan is het van belang dat je de diagrammen in je hoofd in kunt beelden.

Meerdere competenties in een testonderdeel getoetst

De competentie: tactisch gedrag zou hier ook goed bij kunnen passen. Je moet immers op een tactische manier gaan denken om de stellingen aan elkaar te kunnen koppelen en hieruit een antwoord te verkrijgen. De competentie: besluitvaardigheid wordt aan de hand van syllogismen ook getoetst. Je moet namelijk binnen een kort tijdsbestek een beslissing kunnen maken over de stellingen. Hierbij kun je ook de competentie: inzicht in de omgeving ontwikkelen. Je kunt namelijk met de opgedane kennis uit de omgeving al inzien of bepaalde antwoorden van de stellingen fout zijn, waardoor je al een stap in de goede richting gaat. Dit kun je later binnen het werkveld ook weer doorvoeren.

Logisch nadenken leidt tot het goede antwoord

Voordat je het antwoord geeft bij syllogismen is het van belang dat je eerst nadenkt over de beweringen. Je kunt voor jezelf al analyseren hoe de beweringen in relatie staan tot elkaar. De competitie: analyserend vermogen wordt hierbij betrokken. Door logisch na te denken en te analyseren welke implicaties de beweringen hebben, kun je namelijk tot het juiste antwoord komen. Je zult dus niet alleen meerdere competenties moeten bezitten, maar ook de nodige concentratie moeten hebben om de stellingen te bekijken en voor jezelf af te wegen. Maar wat is concentratie? Bij het maken van deze opdracht betekent concentratie in feite jouw aandacht bij de opdracht houden. Je kunt je hierdoor voor een langere tijd op jouw taak richten, zonder dat je hierbij afgeleid raakt.

Concentratie van belang vanwege de tijdsdruk

Als je de test moet gaan doen, is het van belang dat je de beweringen geconcentreerd doorleest. Als je dit doet, is het antwoord namelijk al snel duidelijk. Je hebt immers maar een bepaalde tijd, waardoor er tijdsdruk ontstaat. Wat is tijdsdruk? Dit valt het beste te omschrijven als je te veel taken hebt binnen een bepaalde tijd. Je zult hierdoor een soort stress ervaren, omdat je alle taken binnen de gestelde tijd af wilt krijgen. Wanneer je vaak oefent en met voldoende concentratie aan de slag gaat met de stellingen, zul je weinig merken van deze druk. Je bent immers minder snel afgeleid en kunt binnen enkele seconden het juiste antwoord kiezen.

GIF;''FOCUS''.

Stressbestendigheid tijdens het maken van verbanden

Mocht je niet binnen een aantal seconden het juiste antwoord hebben, dan kan het verstandig zijn om een bepaald syllogisme over te slaan en eerst aan de volgende onderdelen te beginnen. Je kunt dan alle concentratie op de overige vragen richten, waardoor deze eenvoudiger zullen gaan. Daarna kun je altijd nog teruggaan naar de overgeslagen vraag voordat de tijd voorbij is. Het is daarbij goed om de competentie: stressbestendig te hebben. Je moet namelijk wel om kunnen gaan met de tijdsdruk en daarbij ook niet volledig dichtslaan wanneer je een vraag niet weet.

no stress verkeersbord

Veel oefenen en jezelf blijven ontwikkelen is van belang

Voorbereiden op syllogismen is vooral oefenen. Met oefenen zul je merken dat jouw zelfvertrouwen valt en dat jij jezelf blijft ontwikkelen. De competentie: zelfontwikkeling is hierbij van toepassing en daarnaast de competentie: leervermogen. Je moet jezelf namelijk constant blijven ontwikkelen en daarbij geldt: oefening baart kunst. Met veel oefenen zul je namelijk merken dat de juiste antwoorden steeds sneller komen en dat je ook een diagram eenvoudig kunt inbeelden wanneer je de test aan het maken bent. Uiteraard kun je niet meer dan jouw intelligentie toelaat, maar je zult altijd extra kennis kunnen opdoen waardoor je wellicht meer blijkt te kunnen dan je zelf denkt.

Heb kennis over jezelf en de functie die jij gaat vervullen

Syllogismen kunnen bij sommige functies belangrijk zijn. Het is daarom goed om van tevoren een functieanalyse te maken. Maar wat is een functieanalyse? Tijdens deze analyse leg je jouw taken en andere werkzaamheden vast en bekijk je welke competenties er nodig zijn voor een bepaalde taak. Wanneer je dit voor jouzelf op een rijtje zet, zou je in principe al kunnen bedenken of een functie bij jou past. De competentie: zelfkennis is hierbij van groot belang. Je moet namelijk van jezelf weten of je daadwerkelijk binnen het profiel past en of je het vermogen hebt om aan de hand van informatie te begrijpen, te organiseren en toe te passen.

Meer oefenen?

De onderdelen die je op een capaciteitentest kunt verwachten en je via Capaciteitentestoefenen.com kunt oefenen:

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Download meer dan 100 GRATIS oefeningen

Bereid je voor op je assessment. Met veel gratis oefeningen en informatie over wat je kunt verwachten. Oefen hier de tests en haal het beste uit jezelf.

50%
Je bent er bijna....
Waar mogen we hem naartoe sturen?
Je gegevens zijn veilig
Direct Downloaden
E-book