12 maart 2020 
4 min. leestijd

Begin aan de opleiding met de 21 plus toets van Fontys

Begin aan de opleiding met de 21 plus toets van Fontys

Toegelaten worden tot Fontys kan vaak via de reguliere weg. Je rond een havo, vwo of mbo-niveau 4 af en hebt de diploma’s in handen om toegelaten te worden. Echter kan het ook voor komen dat je geen diploma op zak hebt omdat je vroegtijdig bent moeten stoppen met jouw vooropleiding. Daarnaast ben je soms al jaren aan het werk, maar moet je om een betere baan te krijgen ook een betere opleiding hebben afgerond. Hiermee kun je echter niet op de reguliere wijze worden toegelaten tot de opleiding. Als jij 21 jaar of ouder bent, kun je meedoen aan de 21 plus toets van Fontys. Met deze toets heb je een extra kans om toegelaten te worden, waardoor je jezelf ook goed moet voorbereiden op de toets. Onderstaande informatie helpt jou hierbij, zodat je weet wat je kunt verwachten. Wil je meer capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina. 

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is de 21 plus toets van Fontys?

De 21 plus toets van Fontys wordt ook wel de colloquium doctum genoemd. Met deze toets wordt gekeken of jij de vaardigheden en competenties beheerst om de opleiding met succes af te kunnen ronden. Aan de hand van verschillende vraagstukken moet je laten zien wat jij in huis hebt en/of een toelating tot de opleiding voor jou weggelegd is. Je moet de toets dus met een voldoende afronden om in aanmerking te komen. 

De 21 plus toets van Fontys staat ook bekend als een Differentiële Aanleg Test. Deze bestaat uit verschillende onderdelen die jouw intellectuele vaardigheden toetsen. Denk hierbij aan taalvaardigheden en exacte aanleg en vaardigheden. De taalvaardigheden worden getoetst op basis van spelling en grammatica. De exacte aanleg wordt gemeten aan de hand van rekenvaardigheid, ruimtelijk inzicht en praktisch inzicht. Deze vaardigheden zijn namelijk voor veel verschillende opleidingen van belang. 

Hoewel de 21 plus toets van Fontys een extra toelatingskans is voor de opleiding, zitten er wel kosten aan verbonden. Bij Fontys bedraagt dit bedrag 150 euro. Met dit bedrag kun je een keer deelnemen aan de toets en heb je de resultaten snel in handen. Deze resultaten gelden voor twee jaar, waardoor het niet mogelijk is om binnen deze twee jaar een nieuwe poging te doen om toegelaten te worden tot een van de opleidingen van de onderwijsinstellingen. De resultaten gelden echter niet voor andere hogescholen, waardoor je wel een herkansing kunt doen bij een andere hogeschool met dezelfde opleiding. 

Wat zijn de voorwaarden om deel te nemen aan de 21 plus toets van Fontys?

Je kunt niet zomaar deelnemen aan de 21 plus toets van Fontys. Het is immers geen algemene toelating, waardoor er andere eisen gesteld worden aan deze toelating. Als eerste moet je minimaal 21 jaar zijn. Onder de 21 jaar kun je wel meedoen aan de toets, zolang je bij de start van de opleiding maar 21 jaar bent geworden. Ook moet je in de voorgaande twee jaren geen toets hebben gemaakt bij de hogeschool. Uiteraard mag dit wel bij andere hogescholen plaats hebben gevonden. 

Het bedrag dat je moet betalen voor de 21 plus toets van Fontys kun je op twee manieren overmaken. Zo kun je ervoor kiezen om deze te betalen door middel van een factuur. Deze factuur wordt twee weken voor aanvang naar je verstuurd en moet je dan betalen. Ook kun je kiezen voor een machtiging. Deze machtiging wordt een dag na jouw aanmelding naar jou verzonden. Pas wanneer het betaald is, krijg je een officiële uitnodiging voor de toets. Je zult hierdoor goed op moeten letten dat je alle stappen doorlopen hebt en officieel bent uitgenodigd. Mocht deze uitnodiging niet ontvangen zijn, zul je moeten kijken waar het fout gegaan zijn. 

Zodra je de 21 plus toets van Fontys afgelegd hebt, is het wachten op de resultaten. Deze resultaten komen echter vrij snel. Je kunt binnen twee werkdagen een mail verwachten met de uitslag. Ook wordt deze uitslag doorgestuurd naar de opleiding waarvoor jij in aanmerking wilt komen. De uiteindelijke beoordeling wordt gedaan door deze opleiding. Deze bepaalt namelijk of je met de behaalde score voldoet aan het niveau en of je dus toelaatbaar bent.

Hoe kun je jezelf voorbereiden op de 21 plus toets van Fontys?

Op de website van Fontys kun je veel informatie vinden over de inhoud van de toets. Echter staat hier ook bij dat je jezelf niet kunt voorbereiden op een capaciteitenonderzoek. Hoewel dit er staat, wordt toch aangeraden om te gaan oefenen met de verschillende vraagstukken. Hoe meer je oefent, hoe beter je immers kunt antwoorden en hoe sneller je de antwoorden gaat zien. 

Voordat je begint met oefenen moet je goed weten welke onderdelen er op de toets komen kijken. Schrijf deze daarom voor jezelf op en eventueel ook een schatting van de benodigde tijd. Aan de hand van deze tijdsindeling kun je namelijk eenvoudiger plannen in combinatie met jouw dagelijkse werkzaamheden. Mocht je het moeilijk vinden om te plannen kun je ook vanaf de laatste dag voor de toets beginnen en dan terug plannen tot de dag van vandaag. 

Op deze manier krijg je misschien nieuwe inzichten en heb je direct een goed overzicht waarmee je kunt gaan werken. Het is daarbij wel van belang dat je jezelf aan deze planning houdt. Alleen met de planning kun je er voor zorgen dat je alle onderdelen onder de knie hebt en de 21 plus toets van Fontys kunt halen om toegelaten te worden tot de gewenste opleiding.

Nog meer oefenen voor de 21 plus toets van Fontys

Wil je nog meer oefenen voor de 21 plus toets van Fontys? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen