16 juli 2019 
3 min. leestijd

Analogieën oefenen

Analogieën oefenen

Een analogie is een overeenkomst tussen verschillende begrippen. Analogieën zijn te herkennen aan de manier waarop ze verbonden zijn, je kunt dan denken aan A:B en C:D. Daarbij is de verhouding tussen A en B, gelijk aan de verhouding tussen C en D. Ook is er een linker- en rechterhelft in een analogie. Wanneer je beter wordt in het maken van analogieën merk je dat het herkennen van verhoudingen sneller gaat. Wil je meer onderdelen van capaciteitentesten oefenen? Vergeet dan niet om een kijkje te nemen bij onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Analogieën uitleg


Verbale analogieën worden vaak gebruikt om bepaalde vaardigheden te meten. De vaardigheden die worden meten zijn meestal analytisch denkvermogen, abstracte vermogen, logisch redeneren, taalvaardigheid en woordenschat. Als je verbale analogieën maakt kun je twee verschillende varianten  treffen. De dubbele en enkelvoudige analogie. Op deze pagina bespreken we beide varianten! Handig om te weten wanneer je een capaciteitentest gaat maken.

In principe zijn enkelvoudige analogieën iets eenvoudiger dan de dubbele variant. Er wordt bij een enkelvoudige analogie steeds één woord weggelaten, vervolgens is het aan jou om dit woord in te vullen.


Analogieën oefentest

Loading...


Soorten analogieën

Naast enkelvoudige analogieën heb je ook dubbele analogieën. Dubbele analogieën zijn moeilijker dan enkelvoudige analogieën, lees deze tekst aandachtig om het verschil te begrijpen.


Dubbele Analogieën

Bij dubbele analogieën heb je te maken met twee open plekken, terwijl er bij enkelvoudige analogieën slechts één open plek is. Eigenlijk is dit het enige verschil, het basisprincipe blijft hetzelfde. Uiteraard kost het maken van een dubbele analogie iets meer tijd, houd hier rekening mee wanneer je een IQ-, intelligentie– of capaciteitentest maakt.

Hoe deze open pekken ingedeeld zijn staat niet vast. Houd er daarom rekening mee dat je alle mogelijkheden kunt verwachten!

Je krijg meestal met dubbele analogieën te maken als je hoog of academisch bent opgeleid. Een dubbele analogie wordt vaak moeilijker bevonden, de relatie tussen de verschillende begrippen is met twee open plekken immers minder duidelijk.

Om het oplossen van analogieën eenvoudiger te maken hebben we de meest voorkomende relaties voor je op een rij gezet (inclusief voorbeelden):


  1. Tegenstellingen/antoniemen

Nat en droog, groot en klein.


 1. Synoniemen

Vader en papa, ruit en raam.


  1. Onderdeel van een geheel

Scherm en tv, opa en familie.


  1. Oorzaak en gevolg

Zaklamp en licht, warmte en zweten.


  1. Functionaliteit

Fiets en fietsen, camera en foto maken.


  1. Product

Praten en gesprek.


Enkelvoudige analogie:

Kapper : knippen = arts : ….

a. patiënten b. opereren c. medicijnen

Zoals je ziet is er slechts één open plek, vul hier het juiste antwoord in. In dit geval is het juiste antwoord b. Het gaat er hier namelijk om wat de kapper en de arts doen. Dat wil zeggen: een kapper knipt en een arts opereert.


Analogieën tips en trucs

Om het maken van analogieën nog eenvoudiger te maken hebben we een aantal tips en trucs voor je op een rij gezet:


Analogieën oefenen

Probeer zoveel mogelijk te oefenen wanneer je een test hebt. Zo is de kans op een hoge score een stuk groter! Door te oefenen kun je analogieën sneller oplossen en maak je minder fouten. De oefeningen op deze pagina helpen je direct al op weg.

Tijdens een intelligentietest (IQ test)

Maak je een intelligentietest? Dan is het oplossen van analogieën vaak onderdeel van een groter geheel. Als het je niet lukt om een bepaalde opgave op te lossen is het raadzaam de opgave tijdelijk over te slaan. Wanneer je klaar bent met de test kun je de analogieën en andere vragen die je niet hebt opgelost dan nogmaals bekijken.

Zelfvertrouwen

Heb je goed geoefend en merk je dat het steeds beter gaat? Dan hoef je niet onzeker te zijn. Door te oefenen kun je jouw zelfvertrouwen verhogen en wordt het oplossen van analogieën een stuk eenvoudiger. Je kunt hierdoor helder nadenken en gefocust tot de juiste antwoorden komen.


Nog meer analogieën oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen