24 maart 2016 
1 min. leestijd

Dubbele analogieën

Dubbele analogieën

Als jouw werkgever jou vraagt om een assessment te doen, krijg je te maken met dubbele analogieën in de capaciteitentest. Bij deze capaciteitentest worden jouw vaardigheden getoetst aan de hand van een aantal onderdelen. Een daarvan is dus dubbele analogieën. Hiermee toets je ook direct jouw taalvaardigheid. Hiervoor is bijvoorbeeld jouw woordenschat van groot belang. Het is daarom verstandig om van tevoren goed te onderzoeken wat er van jou verwacht wordt en welke vragen je kunt verwachten. Zo ben je op alles voorbereid en kun je een hoge score behalen op jouw capaciteitentest. Wil je meer oefenen voor capaciteitentesten? Neem dan een kijkje bij onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Dubbele analogieën uitleg

Welk assessment je ook gaat doen, je krijgt altijd te maken met de capaciteitentest en dubbele analogieën. Dit onderdeel is lastiger dan enkelvoudige analogieën, omdat er meerdere woorden per analogie ontbreken. Het is aan jou de taak dat je de onderlinge verbanden van woorden gaat zien om tot het juiste antwoord te komen. Hiervoor is een uitgebreide woordenschat wel belangrijk. Je kunt namelijk vrij lastige woorden tegenkomen in de analogieën. Daarnaast moet je verbanden kunnen leggen. De woorden aan de linkerkant van de vergelijking en de woorden aan de rechterkant van de vergelijking moeten namelijk hetzelfde verband hebben als dat de woorden van beide helften onderling hebben.


Analogieën oefentest

Loading...


Tegenstellingen is een van de vormen van analogieën

Bij dubbele analogieën moet je er rekening mee houden dat er zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant een woord weg is gelaten, of dat zelfs aan een kant beide woorden niet ingevuld zijn. De basisregels zijn hierbij van belang. Als je deze niet weet, kun je nooit tot de juiste verbanden komen. Zo kun je bijvoorbeeld een tegenstelling tegenkomen in dubbele analogieën. Als voorbeeld: … staat tot … = boven staat tot onder. De gegeven antwoorden hierbij zijn A. open, B. pen, C. papier, D. dicht. Aan jou de taak om beide stippellijntjes op te vullen. Doordat de rechterhelft een tegenstelling is, moet je op zoek gaan naar de tegengestelde woorden in de gegeven antwoorden. Hierbij vallen pen en papier direct af. Deze kun je namelijk nergens aan koppelen. De goede antwoorden zijn dus A en D. Pen en papier hebben wel een relatie tot elkaar, maar behoren in dit geval niet in het rijtje thuis.

Voorbeeld voor dubbele analogieën


Ontdek alle vormen voordat je ermee gaat oefenen

Naast een tegengestelde analogie kun je nog meer soorten analogieën tegenkomen. Zo heb je wiskundige, aanvullingen tot elkaar, synoniemen, deel van het geheel, oorzaak en gevolg, substitutie en functionaliteit. Als je weet welke analogieën er zijn, is het eenvoudiger om de onderlinge relaties te ontdekken. Je kunt hier aantekeningen van maken, zodat je een soort checklist krijgt. Zo kun je alle vormen afvinken tot je ze allemaal hebt gehad. Zo weet je zeker dat je er geen over het hoofd ziet. Bij een onderdeel van een geheel kun je bijvoorbeeld denken aan … staat tot stuur = kind staat tot … De gegeven antwoorden moeten de open plekken invullen. Als jij in de antwoorden een woord ziet staan dat als onderdeel van een geheel geldt, zoals gezin, weet je direct dat ook het stuur het onderdeel moet zijn van een bepaald voorwerp. Dit zou een fiets of een auto kunnen zijn. Kijk daarom ook goed naar de antwoorden voordat je de vragen op gaat lossen.


Dubbele analogieën tips

Zorg dat je kunt presteren onder tijdsdruk

Het is ook belangrijk dat je veel gaat oefenen met de verschillende analogieën. Je zult zien dat je dan steeds meer vormen begint te herkennen, waardoor het beantwoorden van de vragen ook sneller gaat. Tijdens de capaciteitentest moet je immers kunnen presteren onder tijdsdruk. Je hebt veel verschillende vraagstukken die binnen nog geen uur opgelost moeten zijn. Hoe meer je oefent om er snelheid in te krijgen, hoe minder druk er op jou ligt tijdens de capaciteitentest.


Nog meer dubbele analogieën oefenen

Wil je nog meer dubbele analogieën oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen