11 oktober 2019 
5 min. leestijd

Fact finding voorbereiden voor meer zelfvertrouwen

Fact finding voorbereiden voor meer zelfvertrouwen

Fact finding voorbereiden begint met het bekijken wat het allemaal inhoudt. Dit kan jou namelijk helpen om tijdens het assessment goed voor de dag te komen. Fact finding kan immers een belangrijk onderdeel zijn van jouw assessment als onderdeel van een sollicitatieprocedure. De voorbereiding ervan kan ervoor zorgen dat je hoger op dit onderdeel scoort, waardoor de kans vele malen groter wordt dat jij jezelf onderscheid van andere kandidaten en aangenomen wordt voor de functie binnen het bedrijf. Wil je oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

 

Inhoudsopgave

 

Wat is fact finding?

Fact finding wordt vaak ingezet bij selectie assessments waarbij kandidaten solliciteren naar een baan waarin je veel moet onderzoeken. Het meet namelijk jouw analyserend vermogen en oordeelsvorming. Het gaat er namelijk om dat je een bepaalde omstandigheid kunt onderzoeken aan de hand van verschillende informatie. Deze informatie moet je tevens kunnen verzamelen om jouw antwoord te ondersteunen. Tijdens het assessment ga je een situatie naspelen die kan voorkomen op de werkvloer. Je laat hiermee zien hoe jij zou handelen in zo’n situatie en hoe je de informatie verzamelt. Als je dit goed doet tijdens het assessment, kun je het ook op de werkvloer toepassen.

Tijdens het assessment krijg je te maken met een tegenspeler. Fact finding voorbereiden zorgt ervoor dat je samen met deze persoon zorg je ervoor dat je tot de goede oplossing komt. Jouw tegenspeler heeft veel feiten tot zijn beschikking. Jij moet ervoor zorgen om informatie over deze feiten te krijgen. Dit doe je door in gesprek te gaan met deze persoon en de juiste vragen te stellen. Zodra jij alle benodigde informatie verzameld hebt, moet je een besluit maken. Dit besluit vertel je aan jouw medespeler en je geeft toelichting waarom je tot dit besluit bent gekomen. In sommige gevallen is jouw tegenspeler niet onpartijdig. In dit geval is deze persoon onderdeel van het probleem dat je moet oplossen.


Fact finding voorbereiden

Nu je weet wat fact finding inhoudt, kun je fact finding voorbereiden aan de hand van verschillende oefeningen. In feite is dit onderdeel een praktijksimulatie, waarin een bepaalde situatie wordt nagebootst. De situatie heeft altijd te maken met iets dat jij kunt meemaken op de werkvloer. Door dit onderdeel op een goede manier voor te bereiden kun je ervoor zorgen dat je tijdens het assessment goed blijft presteren en je weet welke vragen er gesteld moeten worden om tot het juiste besluit te komen. Hiervoor zijn verschillende oefeningen te vinden, welke jij met iemand in jouw omgeving kunt uitvoeren. Door zoveel mogelijk situaties te bedenken en deze te oefenen kun je voor jezelf helder op een rijtje krijgen wat je moet doen en uitproberen welke vragen er het beste werken in een situatie.

Fact finding voorbereiden zorgt ervoor dat jij een goed oordeel kunt vormen door de informatie vanuit verschillende oogpunten te bekijken. Hiervoor moet je jouw analyserend vermogen verder ontwikkelen. Dit kun je onder andere oefenen tijdens jouw dagelijkse leven. Zo kun je bijvoorbeeld, als iemand jou iets vertelt, jouw oordeel uitstellen en eerst alle informatie in je opnemen. Probeer hierbij ook zoveel mogelijk vragen te stellen, waarbij je niet alleen de feiten maar ook de beleving onder de loep neemt. Het uitstellen zorgt voor nieuwe informatie, welke jij kunt gebruiken bij het vormen van je oordeel.

 

Valkuil bij fact finding

Fact finding voorbereiden is niet alleen goed om te weten wat je moet doen tijdens het assessment, maar kan je ook helpen om niet in de valkuilen te trappen die dit onderdeel met zich meebrengen. Deze valkuilen kun je al tijdens het voorbereiden tegenkomen, waardoor je hier gelijk op in kunt spelen. Hierdoor heb je meer vaardigheden in huis en weet je zeker dat je met veel zelfvertrouwen het assessment in gaat. De grootste fout die jij namelijk kunt maken is om niet te oefenen om jouw oordeel uit te stellen.

Fact finding voorbereiden zorgt ervoor dat je niet vanuit jouw eigen referentiekader blijft denken. Door dit te doen vorm je namelijk zelf al een beeld van de situatie, waardoor jouw uiteindelijke besluit ook fout is. Dit is dus iets dat je te allen tijde moet voorkomen tijdens het assessment. Daarnaast heb je vaak de neiging om jouw persoonlijke voorkeur mee te nemen in de opdracht. Als dit het geval is, ben je niet meer in staat om de juiste informatie te verzamelen. Het oordeel dat jij dan gaat vormen is niet op feiten berust en wordt daardoor afgekeurd. Om dit te voorkomen moet je dus de juiste vragen stellen. Deze vragen moeten alle kanten van het probleem omvatten. Niet alleen de feiten moeten boven tafel komen, maar ook de beleving en de context.


Durf!

Een andere valkuil die jij kunt voorkomen door fact finding voorbereiden te gaan is het niet durven stellen van vragen. Er zullen immers ook kritische vragen tussen zitten, welke vaak lastig zijn om te vragen. Ze zijn echter wel van belang om tot het beste besluit te komen. Ook denken sollicitanten vaak dat bepaalde vragen dom zijn, doordat er gedacht wordt dat je deze informatie al hoort te weten. Echter kun je het beste alle vragen stellen die in jou opkomen. De grootste fout is immers als je een vraag niet stelt, doordat er dan een stuk informatie kan ontbreken. Doe je dit niet, dan ga je jouw besluit baseren op aannames en niet op feiten. Beter een vraag te veel dan te weinig in dit geval. Je wordt er immers sneller op afgerekend als je informatie laat liggen dan wanneer je de in jouw ogen domme vraag stelt om meer informatie te verkrijgen.


Extra fact finding tips voor het assessment

Als je fact finding voorbereiden gaat, kun je veel hebben aan alle informatie die op de website omschreven staat over het onderwerp. Daarnaast heb je veel verschillende oefeningen, waarbij situaties gegeven worden. Echter zijn er ook nog een aantal tips die jij kunt gebruiken tijdens de voorbereiding en het uiteindelijke assessment. Zo kun je ervoor zorgen dat jij de beste score haalt en daarmee uitblinkt ten opzichte van andere sollicitanten. Met de volgende tips vergroot jij jouw kansen voor de baan.

De eerste tip is om zoveel mogelijk aantekeningen te maken bij fact finding voorbereiden en het assessment zelf. Je krijgt veel informatie door het stellen van vragen en dit is vaak lastig om te onthouden. Door de informatie in steekwoorden op te schrijven, weet je zeker dat je niets over het hoofd gaat zien. Daarnaast is het belangrijk dat je goed luistert naar de antwoorden en helder blijft nadenken. Zo kun je namelijk beter aantekeningen maken en leidt alle informatie naar jouw uiteindelijke besluit. Hierdoor heb je ook meer bagage om jouw besluit toe te lichten.

Neem je tijd

Bij fact finding voorbereiden en bij het assessment is het belangrijk om de tijd te nemen. Ondanks dat het onderdeel tijdgebonden is, moet je ervoor zorgen dat je jezelf hier niet door laat opjagen. Bezwijk je onder de tijdsdruk, dan kan dit leiden tot minder vragen en dus minder informatie. Je hebt alle informatie nodig over het problemen om een oordeel te kunnen vormen, dus het is wel belangrijk dat je de tijd neemt om de vragen te kunnen stellen. Dit houdt ook in dat je de vragen in de goede richting stelt. Als eerste moet je er rekening mee houden dat je meer informatie krijgt als je open vragen stelt. Hierdoor is jouw medespeler namelijk gedwongen om je meer informatie te geven dan wanneer er alleen een ‘ja’ of ‘nee’ op geantwoord kan worden. Dit kan jou uiteindelijk weer een stap in de goede richting helpen.


Nog meer fact finding oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen