01 april 2020 
6 min. leestijd

Alles wat je moet weten over de hbo test

Alles wat je moet weten over de hbo test

Het kan om verschillende redenen voor komen dat je niet aan de toelatingseisen van een bepaalde opleiding voldoet. Denk hierbij aan het werk dat je bent gaan doen na afloop van jouw vooropleiding, maar ook dat je jouw vooropleiding helemaal niet af hebt gerond. Echter zijn er veel mensen die na het stoppen met de opleiding ervoor kiezen om toch weer te beginnen aan een nieuwe studie. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat iemand een betere baan wil of als je meer geïnteresseerd bent in andere beroepen dan het beroep waar je jezelf op dit moment in bevindt. Hierdoor voldoe je echter niet aan de toelatingseisen, waardoor je te maken krijgt met de hbo test. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om deze test met succes af te kunnen ronden. Wil je capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina. 

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is de hbo test?

Als je gestopt bent met jouw studie kun je niet via de reguliere weg toegelaten worden tot de opleiding. In dit geval krijg je te maken een andere manier hoe er gekeken kan worden naar jouw vaardigheden en kennis en vanaf hier beoordeeld of je geschikt bent voor de opleiding. Deze toelatingstest wordt ook wel de hbo test of de 21 plus toets genoemd. Deze test kan dus aantonen of je de opleiding met succes af kunt ronden of dat jouw visie van jouw loopbaan te hoog gegrepen is. 

Er bestaan geen algemene richtlijnen voor de hbo test. Hierdoor kan het er bij de ene hogeschool anders uitzien dan bij de andere. Zo kun je te maken krijgen met alleen een capaciteitentest, taalexamens en een deficiëntieonderzoek. Het lijkt daarom ook onmogelijk om jezelf voor te bereiden op de toets, maar niets is minder waar. Doordat je op de website van een hogeschool kunt kijken wat je kunt verwachten, kun je een goede inschatting maken en gerichter te werk gaan. Op de website vind je ook andere informatie omtrent de hbo test. Denk hierbij aan de kosten die eraan verbonden zitten. Ook dit bedrag mag een hogeschool zelf bepalen. In de meeste gevallen liggen de bedragen echter tussen de 100 en 200 euro. Bij onderwijsinstellingen zoals de LOI, NCOI en NTI liggen de kosten iets lager. J

Wat is het verschil tussen een hbo test en de toets van de universiteit?

Een hbo test verschilt in sommige opzichten van de toets die je moet maken als toelating voor de universiteit. Een hbo-instelling is verantwoordelijk voor zowel de invulling als het afnemen van de toets. Het is daarom ook altijd op een andere manier ingericht. Veel instellingen gebruiken de capaciteitentest of taalexamens als uitgangspunt voor de toets. De capaciteitentest bestaat altijd vast uit een aantal onderdelen. Voor de taalexamens wordt uitgegaan van de havo-examens op het gebied van Engels en Nederlands. In sommige gevallen wordt een andere vreemde taal gevraagd. Hierbij wordt het te allen tijde aangepast aan de opleiding waarvoor je toegelaten wilt worden. 

Bij de universiteit is het altijd in de vorm van deficiëntieonderzoeken. Deze onderzoeken zijn gebaseerd op de vwo-examens en worden als staatsexamens afgenomen. De universiteit hoeft hier niets voor te regelen. Je krijgt te horen van welke vakken jij examen moet doen en moet de rest zelf plannen. Denk hierbij aan de inschrijving voor de staatsexamens en het doorsturen van de uiteindelijke resultaten naar de universiteit. Hierbij blijft het niet beperkt tot het Nederlands en Engels, maar ook andere vakken kunnen gevraagd worden om af te leggen. Zo kun je afhankelijk van jouw opleiding ook natuurkunde, scheikunde, geschiedenis of een ander examenvak van het vwo krijgen. 

Voorbereiden voor de hbo test

Voordat je aan de slag gaat met het maken van verschillende oefeningen is het goed om je zoveel mogelijk in te lezen over de hbo test. Dit kun je doen door via de website van de hogeschool waar je de toets af gaat leggen. Op deze website staat namelijk alle informatie die je nodig hebt om te weten wat je te wachten staat. Zo geeft de opleiding niet alleen aan wat de voorwaarden zijn om deel te nemen aan de toelatingstoets, maar ook hoe je jezelf in kunt schrijven, wat de kosten zijn en hoe de toets wordt beoordeeld. Ook geeft de hogeschool vaak weg welk onderdeel er voor komt op de toets. 

Zodra je deze informatie door hebt genomen is het verstandig om te kijken welke theorie en praktijk er allemaal komt kijken bij dit onderdeel. Zo kun je gerichter op zoek gaan naar een manier van werken. Schrijf deze onderdelen voor het gemak onder elkaar, zodat je direct ook een lijst hebt om een planning mee te maken. Eventueel kun je ook al beginnen aan een tijdsindicatie, zodat het nog beter in te plannen is naast alle dagelijkse bezigheden. 

Maak zoveel mogelijk oefenexamens voor de vraagstellingen

Als jouw planning klaar is, heb je een extra houvast om te kunnen beginnen met de oefenexamens. Het is afhankelijk van het onderdeel dat je krijgt hoe je dit het beste aan kunt pakken. Als je voornamelijk te maken krijgt met taalexamens tijdens jouw hbo test, kun je hier het beste oude havo-examens voor pakken. Ook bestaan er verschillende examenbundels, waardoor je met een boek aan de slag kunt. 

Als je examen moet doen in andere vakken, kun je ook het beste aan de slag gaan met examenbundels. Deze examenbundels beginnen met theorie. In deze theorie staan verschillende formules, jaartallen en andere informatie die je nodig hebt om de verschillende vakken te kunnen halen. Zo moet je de formules van natuurkunde, scheikunde en wiskunde op de juiste manier toepassen en zijn de jaartallen en feiten van belang voor bijvoorbeeld geschiedenis. Door eerst te stampen op theorie en daarna veel verschillende oefenexamens te maken kun je ervoor zorgen dat je alle vakken weet te behalen en jouw vaardigheden aan kunt tonen bij de opleiding. 

De capaciteitentest van de hbo test is ook online te oefenen. Veel onderwijsinstellingen zeggen dat je jezelf op dit onderdeel niet kunt voorbereiden. Echter is het wel degelijk te oefenen en kun je jezelf hier ook verder mee ontwikkelen. Het is waar dat veel vaardigheden aangeboren zijn en je van sommige vaardigheden echt geen kaas hebt gegeten. Door middel van veel oefenen kun je er toch voor zorgen dat je ook deze vaardigheden in kunt zetten om de verschillende vraagstukken op te kunnen lossen. Als jouw ruimtelijk inzicht niet goed is, kun je aan de hand van oefenen doorkrijgen hoe je het aan moet pakken. 

Extra mogelijkheden om jezelf voor te bereiden op de hbo test

Je kunt er dus voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de voorbereidingen van de hbo test. Als je weet dat je beter af bent met klassikale lessen, kun je deelnemen aan een voorbereidingscursus. Sommige hogescholen bieden zo’n cursus aan, waarbij je door middel van lessen de theorie geleerd krijgt. Hier moet je ook verschillende oefenopdrachten maken, waardoor je gewend gaat raken aan de vraagstellingen. Met vragen kun je zo ook sneller bij iemand terecht, waardoor je hier niet mee rond blijft lopen tot het te laat is. 

Een voorbereidingscursus is daarbij ook een stok achter de deur voor het oefenen. Er zullen ongetwijfeld momenten komen dat je liever iets anders wilt doen. Als je individueel aan de slag gaat, is dit vaak reden genoeg om te stoppen met de voorbereidingen, waardoor je de hbo test minder goed gaat maken. Bij een voorbereidingscursus moet je er altijd voor zorgen dat je goed voorbereid naar de lessen gaat. Je kunt het jezelf dus niet permitteren om een hele dag weg te gaan als je eigenlijk ingepland had om te gaan leren. Je wordt hier als het ware gepusht om alles uit jezelf te halen en op deze manier de toelatingstoets te kunnen maken zonder dat je een deel van de lesstof niet meer gedaan hebt. 

Als tijdens de voorbereidingscursus blijkt dat je voor bepaalde onderdelen nog niet genoeg kennis en vaardigheden bezit, kun je er ook voor kiezen om bijles te volgen voor een bepaald vak. Deze bijles kan zowel individueel als klassikaal. Wanneer je individueel aan deze lessen meedoet, krijg je intensief begeleiding bij alle voorbereidingen. Hieruit gaat soms ook veel sneller blijken waar het probleem ligt. Het hoeft immers niet altijd aan de manier van leren te liggen, maar het kan ook met jouw intelligentie te maken hebben of iets anders. Iemand die bijles geeft, kan dit snel achterhalen waardoor er nog op tijd actie ondernomen kan worden.

Nog meer oefenen voor de hbo test

Wil je nog meer oefenen voor de hbo test? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen