09 oktober 2019 
4 min. leestijd

Een psychologische interview voorbereiden

Een psychologische interview voorbereiden

Een psychologische interview voorbereiden kan goed van pas komen voor wanneer je assessment moet gaan doen. Dit interview is namelijk een van de vaste onderdelen voor bijvoorbeeld jouw selectie assessment, waardoor je wel moet weten wat je moet gaan doen. Daarnaast kun je veel beter antwoord geven op de vragen die jou gesteld worden, waardoor het eindresultaat veel beter kan worden. We leggen daarom graag uit hoe jij je het beste voor kunt bereiden, zodat je met zelfvertrouwen het interview ingaat op jouw assessment dag. wil je nog meer oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is een psychologische interview?


Een psychologische interview voorbereiden begint met de informatie over het interview zelf. Als eerste is het goed om te weten wat het interview is. Je kunt het zien als een vraag-antwoord gesprek met een psycholoog. Aan de hand van de antwoorden die jij geeft kan een assessment psycholoog jou beter leren kennen. Jouw persoonlijkheid staat hierin centraal en daarnaast komen jouw karaktereigenschappen sterk naar voren. Ook kan een psycholoog naar jouw competenties vragen. Het is afhankelijk van de psycholoog welke vragen er gesteld worden en waarop meer de nadruk komt te liggen.

In sommige gevallen kun je een psychologische interview voorbereiden maar zul je ook nog andere onderwerpen krijgen waar je van tevoren niet naar kunt kijken. Zo kunnen er bijvoorbeeld al testresultaten bekend zijn van de rest van het assessment. Als de scores erg uit elkaar lopen kan het voor komen dat de psycholoog hier met jou over in gesprek kan gaan. Doordat jij van tevoren niet weet welke scores je hebt behaald, kan dit uit de lucht komen vallen.

Je weet hierdoor niet hoe je ergens op moet antwoorden, maar kunt thuis wel al eventuele scenario’s bedenken en voor jezelf nagaan hoe jij hierop gaat reageren. Je moet immers wel open staan voor bepaalde feedback en tips, welke jou uiteindelijk weer verder kunnen helpen.


De aard van een psychologische interview

Om een psychologische interview voorbereiden te gaan, moet je weten hoe het interview precies in zijn werk gaat. Een psychologisch interview komt namelijk in eerste instantie sterk overeen met een normaal sollicitatiegesprek, maar richt zich meer op jouw karakter en persoonlijke eigenschappen. Hier zal een psycholoog daarom ook wat dieper in duiken en uiteraard ook meer vragen over jouw competenties, ambities en interesses. Hierdoor ontstaat er een beter beeld van jou, wat voor de werkgever prettig kan zijn voordat je aangenomen wordt.

Een psychologische interview voorbereiden is ook weten hoe het interview is opgebouwd. De indeling staat nooit helemaal vast, maar heeft wel altijd dezelfde grondslag. Het begint daarom altijd met een kennismaking. De persoon tegenover jou wil kort weten met wie hij of zij te maken heeft en zal zichzelf ook voorstellen. Daarna wordt overgeschakeld op jouw loopbaan. Dit gaat terug vanaf jouw opleiding en zal stoppen bij jouw huidige functie. Zorg daarom dat je voor jezelf op een rijtje hebt welke opleidingen en werkervaring je hebt opgedaan en dan met name wat relevant is voor de functie waarop je gesolliciteerd hebt.


Psychologische interview voorbereiden

Een psychologische interview voorbereiden behoeft enige kennis van zaken. Het moet namelijk op de juiste manier gebeuren, zodat je goed beslagen ter ijs gaat. Het begint daarom met het bedenken van een aantal concrete voorbeelden. De voorbeelden die jij hierbij bedenkt moeten duidelijk maken welke competenties jij bezit en hoe deze tot uiting komen. Door met de juiste voorbeelden te komen, kom je geloofwaardiger over en zal de persoon tegenover jou ook een beter beeld over jou krijgen. Hierbij hoef je niet alleen alle goede punten te bedenken. Jouw zwakke punten zijn ook van groot belang. Probeer deze daarom ook voor jezelf op een rijtje te zetten.


Jouw basis

Als je een psychologische interview voorbereiden gaat, is het ook goed om te kijken wat jij van bepaalde situaties geleerd hebt. Dit hoeft niet alleen over het werkveld te gaan, maar kan ook een gebeurtenis tijdens jouw opleiding of in jouw privéleven zijn. Zet hierbij helder voor jezelf op een rijtje wat er fout ging tijdens deze situatie en wat jij ervan geleerd hebt. Je kunt hier ook altijd bij bedenken wat jij in de toekomst anders gaat doen om ervoor te zorgen dat het gewenste resultaat bereikt wordt. Denk hierbij ook gelijk na over de hoogte- en dieptepunten uit jouw loopbaan.

Tijdens een psychologische interview voorbereiden kun je ook nadenken over de vraag waarom je de functie wilt hebben waar je voor gesolliciteerd hebt. Er kan namelijk een logische stap inzitten, welke jij tijdens het interview kunt benoemen. Waar sta je bijvoorbeeld over vijf jaar?

Als je jezelf dan alsnog binnen het bedrijf ziet, kun je dit uiteraard ook vermelden. Bedenk je daarnaast welke competenties anderen bij jou belangrijk vinden en welke juist helemaal niet. Van hieruit kun je namelijk ook eenvoudiger vertellen wat jouw sterke en minder sterke punten zijn. Dit kan voor jou een goede houvast zijn om de draad van het verhaal erin te houden en niet te ver uit te wijken van het benodigde antwoord.


Valkuil bij het psychologische interview

Een psychologische interview voorbereiden begint bij het herkennen van valkuilen. Hiervan is eentje heel belangrijk. Veel kandidaten zijn tijdens het interview namelijk afhankelijk van de assessment psycholoog. Hoewel de psycholoog veel vragen aan jou zal stellen is het ook belangrijk dat je voor jezelf helder hebt wat jij wilt vertellen. Zeker zijn van je zaak is belangrijk in dit deel van het assessment. Hoewel de psycholoog een uiteindelijk eindrapport zal schrijven, moet je zelf voor een deel de touwtjes in handen hebben. De psycholoog manipuleren om het gewenste advies te vragen is daarentegen weer niet verstandig.

Het heeft geen nut om jezelf anders voor te doen. De psycholoog prikt hier moeiteloos doorheen, waardoor je bij voorbaat al geen voldoende haalt voor dit onderdeel. Door jezelf te zijn kun je meer punten scoren, doordat je als persoon al uniek bent.

Politiek correcte antwoorden zijn dus uitgesloten tijdens het interview. Vaak geven kandidaten deze antwoorden omdat ze denken dat een psycholoog deze wil horen. Echter zal een psycholoog door gaan vragen als deze merkt dat er antwoorden uitkomen die niet bij jouw persoonlijkheid passen.

De basisvragen over jou als persoon en jouw opleiding zeggen immers ook al veel over jou, waardoor je de neppe antwoorden al achterwege kunt laten. Probeer daarom op een andere manier op te vallen door het psychologische interview voorbereiden te gaan. Begin hier op tijd mee, zodat er genoeg tijd overblijft om nog dingen op te kunnen zoeken voordat de assessment dag aanbreekt.


Nog meer oefenen voor het psychologische interview

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen