Star methode voorbeeld antwoorden

De STAR-methode komt vaak voor bij verschillende sectoren. Daarnaast krijg je er ook al bij verschillende opleidingen mee te maken. Tijdens het solliciteren is het daarom ook niet vreemd dat je er wederom mee te maken zult krijgen. Echter kan het jou ook veel succes opleveren wanneer je gebruik maakt van deze methode en de resultaten om te zetten tijdens het gesprek. Er kunnen dus verschillende gesprekstechnieken uit ontstaan. Maar wat zijn gesprekstechnieken? Dit zijn in feite technieken om het gesprek vloeiend te laten verlopen en hierbij ook zoveel mogelijk resultaat te behalen uit een gesprek. Wil je capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

Inhoudsopgave


STAR-methode uitleg

Wat is de STAR-methode? Allereerst is het goed om te kijken waar de verschillende letters voor staan. S staat voor situatie. Hierbij gaat het er vooral om wat de situatie of de context is waarin het voorbeeld zich afspeelt. De T staat voor taak. Dit zijn de taken welke je op je hebt genomen tijdens de situatie die jij aan het uitleggen bent. De A, actie, gaat erover wat er precies is gezegd en welke actie of acties er daarbij genomen zijn om de situatie in goede banen te leiden of het probleem op te lossen. De R staat voor resultaat. Vertel hierbij goed hoe erop gereageerd is en wat het eindresultaat is geworden. Uiteraard is dit pas de korte omschrijving van de methode, waar nog dieper op in gegaan kan worden.


Iedere letter betekent een stap in de STAR-methode

Situatie en taak

De situatie is in feite de gehele situatie die zich heeft voorgedaan. Hier bespreek je niet alleen de situatie, maar ook wie erbij betrokken waren en waar het zich afspeelde. Dit kunnen verschillende situaties zijn, afhankelijk van de situatie die jij omschrijft en de functie waarvoor jij solliciteert. Indien je voor een leidinggevende functie solliciteert, is het bijvoorbeeld belangrijk dat jij door middel van deze situatie kunt vertellen dat je hier al mee te maken hebt gehad. Ook moet je de  Competentie: Leiderschap  bezitten. Bij het uitleggen van de situatie is het ook goed om jouw taken en rol binnen de situatie te vertellen. Als voorbeeld een collega die altijd afwezig is tijdens vergaderingen. Bij de situatie kun je dan vertellen dat je een gesprek gevoerd hebt met deze collega, waarbij jouw taak was om het probleem duidelijk te maken en vragen of er een gesprek over kon komen. Daarnaast kan je hier bij vermelden dat je hebt aangegeven waar je tegenaan loopt.

Actie en resultaat

Daarna komen actie en resultaat. De actie die ondernomen zou kunnen zijn in bovengenoemd voorbeeld, is dat er een gesprek plaats heeft gevonden. Je kunt hier ook direct bij vermelden of het gesprek effectief was en/of de collega open stond voor feedback. Daarnaast kunnen er nog acties kunnen voorkomen om het probleem nog extra aan te pakken, waardoor de collega niet meer afwezig is tijdens een vergadering. Het uiteindelijke resultaat van jouw genomen acties kan zijn dat de collega vaker aanwezig is bij vergaderingen. Daarnaast zou er, afhankelijk van het gesprek, ook begrip kunnen zijn voor elkaars situatie. Dit kan een goede samenwerking tot stand brengen, zeker wanneer de Competentie: Samenwerken bij jou en jouw collega aanwezig is.

Reflectie

Je kunt zelf de reflectie toevoegen aan de STAR-methode, waardoor je met de Competentie: Kritisch kunt kijken naar zowel de start als het eindresultaat. Je kijkt hierbij ook naar jezelf, waardoor de Competentie: Zelfontwikkeling in gang kan worden gezet. Je kunt namelijk ook van jouw eigen fouten leren. Indien je niet tevreden bent met het eindresultaat, dan zou je dus ook kunnen evalueren hoe je het de volgende keer anders kunt doen.


STAR-methode sollicitatiegesprek vragen

Er zijn verschillende vragen die gesteld kunnen worden bij een sollicitatiegesprek, waarop jij door middel van de STAR-methode kunt antwoorden. Deze vragen kunnen namelijk ook op dezelfde manier gesteld worden, waardoor je eenvoudig alles kunt omschrijven. Te beginnen met het omschrijven van de situatie. Je kunt hierbij denken aan:

  • Waar speelde de situatie zich af?
  • Hoe lang speelt de situatie al?
  • Kun je de plaats van de situatie beschrijven?
  • Waar was jij op dat moment?
  • Wie waren er allemaal aanwezig?
  • Wat was jouw doel?

Met deze vragen heb je de gehele situatie omschreven tijdens het gesprek en kun je overgaan op de taken die jij daarbij hebt uitgevoerd en de rol die jij hebt ingenomen in het verhaal.

De gang naar het resultaat is belangrijk

Hierbij vraagt een werkgever niet alleen wat jouw rol was, maar ook welke rol jouw team heeft vervuld. Daarnaast zijn er nog een aantal andere vragen die gesteld kunnen worden:

  • Welke specifieke taken had je?
  • Wat werd er van jou verwacht?
  • Hoe was de rolverdeling binnen het team?
  • Met wie werkte je samen?

Mocht er niet direct een goed resultaat uitkomen bij jouw acties, dan kan de werkgever jou om het volgende vragen:

  • Hoe ben je om gegaan met een teleurstelling?
  • Wat heb je gedaan om de situatie te verbeteren?
  • Wat heb je toen gezegd?

Reflecteren op het uiteindelijke resultaat en jezelf

Er moet uiteindelijk een resultaat uitkomen. Voordat dit resultaat er is, moeten er nog extra acties ondernomen worden om tot het gewenste resultaat te komen. Hierbij komt de Competentie: Delegeren kijken. Het is daarom van belang dat je deze acties ook omschrijft en daarbij ook goed uitlegt wat je doel was en of dit in overeenstemming kwam met wat je hebt bereikt. Leg hierbij ook goed uit hoe je jouw resultaat hebt bereikt en wie je bepaalde taken hebt gegeven, want hier zal de werkgever ook naar vragen. Er is ook altijd ruimte voor verbetering.

  • Welke stappen zou je eventueel anders doen?
  • Kon het efficiënter om het resultaat te bereiken?
  • Welke bijdrage heb jij geleverd aan het resultaat?
  • Wat hebben anderen gedaan?
  • Hoe heb je samengewerkt?
  • Zijn er dingen die je de volgende keer weer zo zou doen?
  • Wat zou jij de volgende keer anders doen?


Veel vaardigheden in een gesprek met de STAR-methode

Het is goed om zoveel mogelijk op jezelf te reflecteren in jouw antwoorden. Je moet namelijk een open en eerlijk antwoord geven, waardoor je niets erbij moet verzinnen. De situatie moet hierbij aansluiten op wat jij hebt geleerd, zodat je een goed beeld kunt creëren van jouw eigen kunnen. Zo ziet jouw werkgever ook direct waar jouw leerpunten liggen. Het is hierbij ook belangrijk dat je deze leerpunten zelf ook inziet. Hoewel de STAR-methode niet altijd ingezet wordt, is het voor jou wel een extra houvast om op deze manier te antwoorden en jouw kernkwaliteiten en leermomenten duidelijk te maken. Je vertelt daarnaast altijd een duidelijk verhaal, zodat iedereen het kan volgen. Je werkt hiermee dus ook aan jouw communicatieve vaardigheden en de Competentie: Gesprek voeren. Hoewel het vooral om jouw leermomenten gaat, moet je jezelf ook bewijzen. Het is daarom belangrijk dat je ook alle positieve onderdelen benoemt. Zo kun je Indruk maken op jouw toekomstige werkgever en aangenomen worden voor de functie.


Nog meer de STAR-methode oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk de trainingspakketten hieronder.