Valkuilen tijdens hoofdrekenen
Hoofdrekenen gebruiken we in het dagelijks leven niet heel vaak meer. We hebben immers allemaal een telefoon, laptop of computer met een rekenmachine en zelfs op kantoor zijn we niet meer afhankelijk van onze hersenen. Echter is hoofdrekenen wel een vast onderdeel van de capaciteitentest. Als je een assessment moet maken, moet je dus ook kunnen hoofdrekenen. Wil je nog meer oefenen voor de capaciteitentoets? Neem dan een kijkje bij onze assessment trainingen onderaan de pagina.
Inhoudsopgave
Hoofdrekenen valkuilen
Hoofdrekenen kent veel valkuilen die jij kunt voorkomen door goed te oefenen. Het is immers een lastig onderdeel doordat je moet vertrouwen op jouw eigen kennen en kunnen. Maar welke valkuilen zijn dit? Een van de meest voorkomende valkuilen is te lang piekeren tijdens het hoofdrekenen. Als je een vraag niet snapt, kun je al snel te lang stil blijven staan bij een bepaalde vraag. Je hebt echter niet heel veel tijd om de gehele capaciteitentest te maken, waardoor je al snel vast komt te zitten. Je moet daarom extra goed oefenen op de onderdelen die je tegenkomt bij het hoofdrekenen. Hiermee werk je aan de Competentie: Zelfontwikkeling en krijg je meer zelfvertrouwen. Als je een vraag echt niet snapt, is het beter om deze in eerste instantie over te slaan en er later nog eens naar te kijken.
Hoofdrekenen oefentest
Hoofdrekenen valkuil 1: Tijdsnood
Een van de kenmerken van een capaciteitentest is dat je maar weinig tijd hebt om alle vragen te beantwoorden. Dit kan zorgen voor tijdsdruk tijdens het hoofdrekenen. Maar wat is tijdsdruk? Dit is de druk en de stress die je ervaart als je heel veel taken binnen een kort tijdsbestek moet afronden. Het kan vrijwel onmogelijk lijken om dit voor elkaar te krijgen. Door veel te oefenen voor het onderdeel hoofdrekenen kun je ook steeds sneller gaan werken. Het is daarom belangrijk dat je ook echt op de tijd gaat letten bij het maken van de verschillende oefentoetsen. Het is echter ook belangrijk dat je goed uitgerust bent voordat je aan de test begint, zodat je geen stress zult ervaren tijdens het maken van de capaciteitentest.
Hoofdrekenen valkuil 2: Niet goed lezen
De meeste fouten worden gemaakt doordat men niet goed leest wat er gevraagd wordt. Hierdoor snap je de vragen niet en kun je niet weten hoe je de berekening op moet lossen. Lees daarom de vraag een aantal keer door voordat je eraan begint. Zo weet je namelijk zeker dat je snapt wat er van je gevraagd wordt en wordt de kans op een verkeerde berekening kleiner. De Competentie Accuratesse is hierbij van belang. Je moet namelijk zo accuraat mogelijk te werk gaan om geen fouten te maken. Let er hierbij wel op dat je alles uit je hoofd moet doen. Naar je rekenmachine grijpen is dus niet toegestaan. Maar ook hiermee kan je goed te werk gaan zonder dat je veel fouten maakt terwijl je naar de oplossing werkt. Met een goede concentratie wordt ieder vraagstuk snel en foutloos opgelost.
Hoofdrekenen valkuil 3: Niet kritisch zijn naar jezelf
Hoewel je alles uit je hoofd uit moet rekenen, zijn er wel assessments waarbij je een kladpapiertje mag gebruiken tijdens de capaciteitentest. Als dit mag, zorg er dan ook voor dat je er gebruik van maakt. Op dit papiertje kun je namelijk alle berekeningen opschrijven zodat je een goed overzicht hebt voor jezelf. Zo kun je de vraag eenvoudiger oplossen en daarbij ook nog controleren waar het fout is gegaan als jouw uitkomst niet tussen de gegeven antwoorden staat. De Competentie: Kritisch is hierbij van toepassing. Je moet namelijk kritisch kijken naar jouw eigen berekeningen en waar je de mist in gegaan bent. Door de gehele berekening op te schrijven, kun je deze controle uitvoeren.
Hoofdrekenen valkuil 4: Niet voldoende oefenen
De laatste valkuil die je moet vermijden is door niet te oefenen voor de capaciteitentest en het onderdeel hoofdrekenen. Oefenen zorgt er namelijk voor dat je een zo goed mogelijk resultaat kunt behalen. Hierdoor raak je ook gewend aan de basisregels van het rekenen, waardoor je ze niet door elkaar haalt tijdens de capaciteitentest. De basisregels staan namelijk omschreven bij de oefentests. Door alle informatie door te lezen weet jij alle oplossingsstrategieën om toe te passen tijdens het hoofdrekenen. Dit zorgt ervoor dat je precies weet wat jou gevraagd wordt en je iedere vraag naar behoren kunt berekenen.
Nog meer hoofdrekenen oefenen
Wil je nog meer hoofdrekenen oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.