12 november 2019 
4 min. leestijd

Verschillende typen rollenspel

Verschillende typen rollenspel

Tijdens een selectie assessment kun je te maken krijgen met verschillende typen rollenspel. Iedere oefening is immers anders, doordat dit onderdeel is aangepast aan de functie waarvoor jij gesolliciteerd hebt. Om jezelf goed voor te kunnen bereiden is het goed om naar de verschillende soorten te kijken en te zien wat het allemaal inhoudt. Aan de hand hiervan kun je namelijk goed gaan oefenen, zodat je een positieve beoordeling krijgt op dit onderdeel van het assessment. We helpen je daarom graag op weg door jou alle informatie te geven die je nodig hebt om aan jouw voorbereiding te beginnen. Wil je nog meer oefenen voor het assessment? Vergeet dan niet om een kijkje te nemen bij onze assessment training onderaan de pagina.

 

Inhoudsopgave

 


Uitleg rollenspel

Een rollenspel is een praktijksimulatie waarbij een situatie uit de praktijk wordt nagebootst. Tijdens het rollenspel kruip jij in een bepaalde rol, terwijl je jouw tegenspeler probeert te overtuigen. Het is afhankelijk van de functie waarvoor je gesolliciteerd hebt welke typen rollenspel er aan jou worden gegeven. Als jij bijvoorbeeld als leidinggevende aan de slag wilt gaan, kun je deze rol ook verwachten tijdens jouw assessment. Mocht je voor een andere functie gaan, wordt het rollenspel hier weer op aangepast. Aan de hand van de vacature kun je dus al veel te weten komen over jouw rol en eventuele situaties die kunnen plaatsvinden.


Verschillende situaties rollenspel

In dit filmpje vind je verschillende soorten situaties rollenspellen:


Verschillende typen rollenspel: Leidinggevende

Een van de typen rollenspel die je kunt krijgen is die van leidinggevende. Dit is voornamelijk als jij op een leidinggevende functie gesolliciteerd hebt, omdat de werkgever wil weten welke capaciteiten jij in huis hebt om de functie te kunnen vervullen. Je zult moeten laten zien dat je een bepaalde verantwoordelijkheid kan uitdragen en mensen aan kunt sporen om bijvoorbeeld hun gedrag op de werkvloer te verbeteren. Daarnaast moet je kunnen aansturen op het ondernemen van acties bij problemen. Jouw team gaat immers niet zomaar aan het werk zonder dat ze van jou bepaalde instructies hebben gekregen.

Als leidinggevende heb je wel eens te maken met ongewenst gedrag op de werkvloer. Denk hierbij aan te laat komen bij afspraken, het niet verschijnen op het werk of ziekteverzuim. Het is dan belangrijk dat je acties kunt ondernemen en in gesprek kunt gaan met de desbetreffende werknemer. Denk hierbij altijd goed na wat je wel of niet moet doen en hoe je jouw boodschap het beste over kunt brengen. 

Verschillende typen rollenspel: Adviseur

Een van de andere typen rollenspel is een praktijksimulatie van adviseur. Als adviseur moet je goed kunnen beslissen en ook onder tijdsdruk kunnen presteren. Deze capaciteiten moet je dus ook laten zien tijdens het rollenspel. Tijdens het rollenspel adviseur moet jij ook beslissingen durven maken. Hierbij heb je drie opties die interessant zijn en het is aan jou om de juiste keuze te maken en deze te presenteren aan jouw tegenspeler. Er zijn hierbij dus geen goede en foute opties, maar jouw onderbouwing is hetgene dat telt.

Jouw onderbouwing gebeurt aan de hand van jouw kennis en vaardigheden. Je moet met sterke argumenten kunnen komen om jouw tegenspeler te kunnen overtuigen. Deze heeft namelijk ook instructies gekregen van de assessor en zal het jou niet makkelijk maken. Daarnaast komen er veel vragen van zijn kant, waarop jij een goed antwoord moet kunnen geven. 

Verschillende typen rollenspel: Gesprek met een collega

Ook een gesprek met een collega kan als rollenspel dienen. In veel gevallen is er een probleem op de werkvloer, waarvoor een goede oplossing moet komen. Het is hierbij van belang dat het een oplossing is die voor beiden haalbaar is. Je moet hierbij goed kunnen samenwerken en daarbij ook collegiaal blijven. 

Dit typen rollenspel draait voornamelijk om jouw communicatieve vaardigheden, collegialiteit en samenwerking. Zo zou het voor kunnen komen dat je veel werkzaamheden hebt waarvan je graag een deel zou willen overdragen aan deze collega. Je moet hiervoor in gesprek gaan en niet de confrontatie opzoeken.

Verschillende typen rollenspel: Gesprek met een klant

Ook als medewerker van een winkel kan je veel situaties tegenkomen waarbij je in contact komt met klanten. Jouw werkgever zal daarom kijken hoe je met bepaalde situaties omgaat en voor oplossingen zorgt. Een rollenspel biedt hier een goede basis voor, omdat jouw competenties en vaardigheden hier goed in beeld komen. Denk hierbij aan een ontevreden klant of een klant die slecht behandeld is door een collega. Jouw tegenspeler is in dit geval de klant en zal zijn onvrede tegenover jou uiten.

Tijdens dit typen rollenspel is het van belang dat je goed luistert naar de klant. Het gehele verhaal moet immers duidelijk zijn. Daarnaast moet je jouw begrip naar deze klant tonen. Hoewel je het er misschien niet mee eens kunt zijn, jouw klant heeft het recht om begrepen en geholpen te worden. Daarna kun je immers samen naar een passende oplossing werken. Als jouw tegenspeler veel tegengas blijft geven, moet je ervoor zorgen dat je jouw zelfbeheersing behoudt. 


Voorbereiden van het rollenspel

Alle typen rollenspel behoeven de juiste voorbereiding. Hiervoor kun je veel verschillende oefeningen op de website vinden. Deze oefeningen helpen jou om het rollenspel tijdens jouw assessment op de juiste manier aan te kunnen pakken en een positieve beoordeling te krijgen. Het is hierbij van belang dat je met de juiste persoon gaat oefenen. Doordat er veel tegengas gegeven kan worden door jouw tegenspeler op het assessment moet je ook met iemand oefenen die dit kan.

Daarnaast is het belangrijk dat je werkt aan jouw zelfbeheersing en stressbestendigheid. Als je jouw functie gaat uitoefenen kun je altijd in aanraking komen met mensen die hun frustraties blijven uiten tegenover jou. Zeker een ontevreden klant kan het jou erg moeilijk maken en soms worden er dingen gezegd die hard aankomen. Het is echter belangrijk dat je ook tijdens deze voorvallen vriendelijk kunt blijven en tot de juiste oplossing kunt komen. Let hierbij ook goed op de verbale en non-verbale signalen die jouw tegenspeler uitdraagt. 


Nog meer rollenspellen oefenen

Wil je nog meer rollenspellen oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen