Met de 21 plus toets Inholland ben je goed voorbereid

Besluiten om een opleiding te doen brengt veel spanning met zich mee. Uitzoeken welke opleiding past bij de carrière die jij in gedachten had, het vinden van een geschikte hogeschool en daarnaast bekijken of je aan alle toelatingseisen voldoet. Je moet als je aan een hbo-opleiding wilt beginnen namelijk een havo-, vwo- of mbo-niveau 4 diploma in jouw bezit hebben. Wanneer je geen van deze diploma’s bezit, moet je op een andere manier toegelaten worden. Dit kan echter alleen wanneer je 21 jaar of ouder bent. Dit gebeurt namelijk met de 21 plus toets van Inholland. Als blijkt dat jij deze toets moet gaan maken, kun je jezelf hier het beste volledig op voorbereiden door zoveel mogelijk informatie te lezen. Dit begint al met de informatie hieronder. Wil je capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina. 

Inhoudsopgave

 

Wat is de 21 plus toets van Inholland?

Als je 21 jaar of ouder bent en niet kunt worden toegelaten bij een hbo-opleiding via de reguliere manier, moet je een toelatingstoets maken. Dit is ook wel de 21 plus toets van Inholland. Bij deze toets worden jouw kennis en vaardigheden onder de loep gelegd, waardoor wordt bepaald of je de opleiding kunt halen of dat het beter is om in een andere richting te gaan denken. Je maakt deze toets daarom niet alleen voor de hogeschool, maar ook voor meer zelfkennis. 

De hogeschool mag hierbij zelf bepalen hoe de toets eruit komt te zien. Er bestaan namelijk geen algemene richtlijnen, waardoor vaak gekozen wordt voor onderdelen die het beste bij jouw opleiding passen. Aan de hand van de toelatingseisen van de opleiding kun je dus vaak al zien welke vorm je kunt verwachten. De kosten van de 21 plus toets van Inholland liggen echter wel binnen het gemiddelde. Je betaalt namelijk 180 euro voor de toelatingstoets. Houd er wel rekening mee dat je het bedrag pas moet betalen als je het inschrijfformulier van Bureau Toelatingsonderzoeken hebt ontvangen. Eerder ben je namelijk niet officieel ingeschreven, waardoor je ook niet kunt deelnemen aan de toets.  De toets bestaat altijd uit een aantal onderdelen. Om precies te weten wat je allemaal moet leren en hoe je in aanmerking kunt komen voor een eventuele herkansing is het aan te raden om op de website van de hogeschool te kijken. 

Wat zijn de voorwaarden om deel te mogen nemen aan de 21 plus toets van Inholland?

Deelnamen aan de toelatingstest is niet eenvoudig. Doordat je niet in aanmerking komt voor de reguliere toelating worden er strenge voorwaarden gesteld aan deze deelname. Om in aanmerking te komen voor de 21 plus toets van Inholland moet je jezelf als eerste hebben ingeschreven voor een van de Nederlandstalige opleidingen. Hierbij moet je wel het vak van het diploma van de vooropleiding leeglaten. Het is van belang dat je dit op tijd hebt geregeld via Studielink, zodat alle inschrijvingen geldig zijn.  Ook beschik je niet over een van de benodigde diploma’s. Dit houdt in dat je de havo, het vwo of mbo hebt afgemaakt. Het is ook belangrijk dat je op dit moment geen vooropleiding volgt om de benodigde diploma’s te behalen. Daarnaast moet je 21 jaar of ouder zijn op het moment dat je de opleiding start. Je kunt dus wel de toelatingstest maken wanneer je 20 jaar bent, maar moet bij de start van jouw opleiding de vereiste leeftijd hebben. 


Voorbereiden op de 21 plus toets van Inholland

Als je hebt besloten om via deze manier toegelaten te worden tot de hogeschool is het belangrijk dat je jezelf op alle vlakken voor gaat bereiden. Niet alleen moet je gaan oefenen met de verschillende vraagstukken, ook moet je nog meer informatie lezen. Ga daarom op onderzoek uit via de website van de hogeschool. Hier staat immers alles omschreven wat je moet weten over de 21 plus toets van Inholland. Ook staat hier nog extra informatie welke je goed door moet lezen. Zo kun je er ook verzekerd van zijn dat jouw inschrijving voor de toelatingstest goed gaat verlopen.  Zodra je alle informatie hebt doorgenomen kun je beginnen met het maken van een planning. 

Maak zoveel mogelijk oefeningen van de verschillende onderdelen. Als je een capaciteitentest krijgt, kun je hier veel verschillende vragen van terugvinden. Ook staat hier veel theorie bij geschreven. In deze theorie kun je veel tips en oplossingsstrategieën vinden. Je moet daarom altijd beginnen met het doornemen van deze informatie, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan met de praktijk. Daarnaast werkt deze afwisseling bij jouw motivatie en concentratie. Heel de tijd op theorie zwoegen zorgt ervoor dat je mentaal uitgeput raakt. Hierdoor kun je jezelf minder goed concentreren en zul je nooit genoeg geoefend hebben voor de 21 plus toets van Inholland.   Als je er zelf niet uitkomt met de voorbereidingen kun je via Inholland ook een voorbereidingscursus volgen. Deze cursus wordt aangeboden voor de opleidingen die in september van start gaan. Als je in februari instroomt, kun je deze dus niet volgen. 

Nog meer oefenen voor de 21 plus toets Inholland

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk de trainingspakketten hieronder.