02 november 2019 
5 min. leestijd

5 analyseoefeningen

5 analyseoefeningen

Analyseoefeningen zijn een van de meest voorkomende onderdelen van een assessment, waardoor 5 analyseoefeningen tips jou kunnen helpen aan een hogere score. Hiermee worden namelijk veel verschillende vaardigheden getoetst die bij veel functies van belang zijn. Veel werkgevers willen daarom ook weten hoe het met jouw analytisch vermogen gesteld is voordat je wordt aangenomen voor een functie binnen het bedrijf. Voor de voorbereiding van jouw selectie assessment is het daarom ook van belang dat je zoveel mogelijk geoefend hebt met deze oefeningen, zodat je indruk kunt maken op jouw toekomstige werkgever. Wil je nog meer oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Analyse Oefeningen uitleg

Voordat er gekeken wordt naar de 5 analyseoefeningen tips is het belangrijk dat je weet wat dit onderdeel op het assessment inhoudt. Analyseoefeningen staan ook bekend als casestudy’s. Hierbij wordt gekeken hoe je gegevens verwerkt en analyseert. Ook moet jij een probleem oplossen door middel van de beslissingen die je maakt. Werkgevers zetten deze oefeningen vaak in om te kijken hoe jij onder druk presteert en in hoeverre jouw analyserend vermogen ontwikkeld is. Je zult op de werkvloer immers ook tegen problemen oplopen die opgelost moeten worden aan de hand van het verzamelen van informatie.

Er bestaan hiervoor drie verschillende vormen. Je hebt een oefening met een schriftelijk rapport, met een mondelingen presentatie en met een groepsdiscussie. Je zult dus goed moeten weten welke variant jij op jouw assessment krijgt om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. Daarnaast kan een schriftelijk rapport opstellen of een mondelingen presentatie geven niet jouw sterkste punt zijn. Je zult hier dus veel tijd in moeten stoppen om het onder de knie te krijgen. Het zou zonde zijn als je op dit onderdeel afgekeurd wordt voor de functie. Daarnaast moet je het zelfvertrouwen opbouwen om jezelf te kunnen laten horen in de groepsdiscussie, zodat jouw werkgever kan laten zien waar jij toe in staat bent. Daarnaast kun je onderstaande 5 analyseoefeningen tips gebruiken tijdens jouw assessment.

 

Analyseoefeningen tip 1: Tijdsindeling maken

Als eerste is het goed om tijdens jouw assessment jouw tijd goed in te delen. Een tijdsindeling helpt jou om binnen de gegeven tijd alle informatie door te kunnen lezen, te kunnen analyseren en van daaruit feiten tegen elkaar af te kunnen wegen. Je moet dus goed kijken hoeveel tijd je gaat gebruiken per onderdeel. Dit kan in het begin erg lastig zijn, doordat je nog niet goed weet hoe je alles aan moet pakken. Het is echter wel belangrijk dat je hiermee oefent, zodat je niet in tijdsnood komt tijdens het assessment. Het is hierbij wel goed om te weten hoe je een goede tijdsindeling maakt.

Je bekijkt eerst wat je moet doen. Bedenk je hierbij ook goed welke informatie er nodig is om jouw doel te bereiken en hoeveel tijd je nodig hebt om een rapportage te schrijven. Ook moet er nog tijd overblijven om de rapportage nog een keer door te kunnen nemen en te controleren. Aan de hand van de gegeven tijd maak je uiteindelijk een goede indeling. Als je bijvoorbeeld twee uur de tijd hebt, kun je 15 minuten inplannen om alle informatie door te nemen, daarna 50 minuten voor het analyseren en besluiten nemen. Je houdt hierna nog 55 minuten over. Hiervan kun je 45 minuten gebruiken om jouw rapportage te schrijven en nog 10 minuten om deze te controleren.

 

Analyseoefeningen tip 2: Informatie scannen

Informatie scannen wordt ook skimmen genoemd. Dit is in feite het snel doornemen van de gegeven informatie. Het is daarom ook een van de 5 analyseoefeningen tips. Als je veel informatie hebt gekregen bij jouw opdracht, moet je de tekst vluchtig doornemen. Hierbij moet je echter wel geconcentreerd te werk gaan, anders zie je benodigde informatie over het hoofd. Je voorkomt hiermee wel dat je te veel tijd kwijt bent aan het doorlezen van alle gegevens en je komt erachter welke informatie van belang is en wat interessant is om te gebruiken bij jouw analyse. De informatie die echt bruikbaar is, moet je daarbij aandachtiger doorlezen.


Analyseoefeningen tip 3: De voor- en nadelen analyseren

Een van de andere 5 analyseoefeningen tips is het analyseren van voor- en nadelen. Het is namelijk van belang dat je aan de hand van deze analyse het probleem op kunt lossen. Zorg daarom dat je alle informatie voor jezelf op een rijtje hebt. Aan de hand van deze informatie kun je namelijk afwegingen gaan maken aan de hand van alle voor- en nadelen. Schrijf deze ook op, zodat je een beter overzicht hebt.

Je kunt ervoor kiezen om hier een tabel van te maken. Aan de ene kant zet je de voordelen en aan de andere kant de nadelen. Zo zie je ook gelijk of er meer voordelen dan nadelen zijn en zijn de opties beter tegen elkaar af te wegen. Zonder deze afweging kun je immers niet het juiste besluit maken en ook geen gedegen rapportage schrijven. Het is belangrijk dat je hier goed mee blijft oefenen. Je zult namelijk merken dat je steeds sneller bent in deze afwegingen.


Analyseoefeningen tip 4: Onderbouwen van jouw besluit

Een van de laatste 5 analyseoefeningen tips is het onderbouwen van jouw besluiten. Je kunt immers wel besluiten maken aan de hand van de informatie, maar je moet voor jouw assessoren ook duidelijk maken waarom je dit besluit hebt gemaakt. Hiervoor moet je alles goed kunnen verwoorden. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling zijn, waardoor je op beide voorbereid moet zijn. Het goed kunnen onderbouwen waarom je iets doet is vaak belangrijker dan het besluit dat je hebt genomen. Er is namelijk geen goed of fout antwoord, zolang je het maar op de juiste manier kunt onderbouwen.

Er zijn altijd verschillende opties gegeven waaruit jij kunt kiezen. Iedere optie zou in principe kunnen aan de hand van de gegeven informatie, maar niet iedere optie kan goed onderbouwd worden aan de hand van de documenten die jij hebt gekregen. Je moet in dat geval gaan voor de optie waarbij je deze onderbouwing wel kunt geven, waarbij je zowel de positieve als negatieve kanten belicht.  Je moet jezelf bewust zijn van de risico’s die jouw beslissing heeft. Goed laten zien dat je bewust bent van de invloed van jouw besluit kan door middel van de juiste onderbouwing. Als jij dit goed doordacht hebt, ben je ook tegen alle vragen bewapend die jouw assessoren je kunnen stellen.


Analyseoefeningen tip 5: Oefenen met analyse oefeningen

De laatste van de 5 analyseoefeningen tips is om veel te oefenen voor het assessment. De verschillende oefeningen die op de website te vinden zijn, kunnen jou helpen om steeds sneller te gaan werken zonder dat je hiermee meer fouten maakt. Door veel te oefenen met een tijdsindeling ben je daarnaast niet veel tijd kwijt om deze planning te maken. Je krijgt namelijk een steeds beter beeld van jouw werkzaamheden en de benodigde tijd, waardoor de tijdsindeling aan het einde nog maar vijf minuten werk kost. Dit geeft jou ook betere handvatten voor het assessment. Hier moet je immers ook een tijdsindeling maken om binnen de gegeven tijd klaar te zijn met de analyseoefeningen.

Ook helpt het oefenen van deze vraagstukken jou om sneller informatie te leren scannen en de voor- en nadelen op een rijtje te zetten van jouw besluiten. Analyseren kost in het begin immers heel veel tijd, welke je op het assessment niet meer hebt. De tijdsdruk die jij kunt gaan voelen, zorgt ervoor dat je in paniek raakt. Ook dit kan je tijdens het assessment niet gebruiken, doordat je hiermee de verkeerde keuzes gaat maken en jouw besluiten niet meer kunt onderbouwen. Veel oefenen zorgt ervoor dat je genoeg zelfvertrouwen hebt om aan de hand van de informatie een gedegen onderbouwing te geven aan jouw besluiten. Het maakt hierbij niet uit of je schriftelijk of mondeling deze onderbouwing moet kunnen vertellen, jouw zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je indruk maakt op jouw assessor en een positieve beoordeling krijgt voor analyseoefeningen.


Nog meer analyseoefeningen oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen