17 juni 2021 
4 min. leestijd

De capaciteitentest DJI: wat houdt deze in?

De capaciteitentest DJI: wat houdt deze in?

Als je voor het eerst leest over de capaciteitentest DJI vraag je je wellicht af wat een capaciteitentest af, maar misschien vraag je je ook af wat DJI is. DJI staat voor Dienst Justitiële Inrichtingen. De capaciteitentest DJI is een test die uitgevoerd wordt tijdens de sollicitatieprocedure van Dienst Justitiële Inrichtingen. De naam capaciteitentest verraadt eigenlijk al wat zo’n test inhoud. Tijdens een capaciteitentest wordt er gekeken naar wat jouw capaciteiten zijn en hoe je presteert onder tijdsdruk. Een capaciteitentest zorgt ervoor dat de werkgever al snel een eerste onderscheid kan maken tussen geschikte en ongeschikte kandidaten. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel meer mensen hoog opgeleid waardoor een diploma met een hoog opleidingsniveau in zekere zin minder toegevoegde waarde heeft. Wil je graag solliciteren bij de Dienst Justitiële Inlichtingen, maar heb je geen diploma? Dan kan de capaciteitentest in je voordeel werken, zeker wanneer je wel veel werkervaring hebt. Het gebrek aan een diploma betekent namelijk niet dat je de betreffende vaardigheden die de werkgever zoekt niet bezit. Wellicht bezit je ze al vanuit jezelf of heb je ze door je rijke werkervaring ontwikkeld.

Inhoudsopgave:

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Dienst Justitiële Inrichtingen

De Dienst Justitiële Inrichtingen is opgedeeld in 3 divisies: individuele zaken, forensische zorg & justitiële inrichtingen en gevangeniswezen en vreemdelingenbewaring. Binnen deze divisies wordt er vaak door de vele medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen gewerkt aan de voorbereiding op de terugkeer in de samenleving van de jongeren en volwassenen die zich bevinden in de inrichtingen. Deze inrichtingen zijn er in allerlei vormen voor verschillende ‘doelgroepen’. De DJI voert gevangenisstraffen en maatregelen uit in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hierin werken ze ook samen met organisaties die zich richten op jeugdrecht, vreemdelingenrecht en het strafrecht.

Solliciteren bij Dienst Justitiële Inrichtingen

Wanneer je een vacature vindt bij Dienst Justitiële Inrichtingen, moet je een digitaal sollicitatieformulier invullen. Daarnaast word je ook gevraagd om een CV, motivatiebrief en eventueel extra documenten aan te leveren. Op basis van al deze informatie kun je uitgenodigd worden voor een eerste gesprek. Tijdens de sollicitatieprocedure is het zeer waarschijnlijk dat je gevraagd wordt een assessment te maken. Hoe dit assessment eruit ziet is afhankelijk van de functie waarop je solliciteert. Daarnaast kun je dus ook een capaciteitentest DJI verwachten.

De capaciteitentest DJI: de inhoud

Eigenlijk is er niet één capaciteitentest DJI maar zijn er verschillende capaciteitentesten omdat je over verschillende capaciteiten moet beschikken als je bij de Dienst Justitiële Inrichtingen wilt werken. Tijdens de sollicitatieprocedure zul je onder andere de volgende capaciteitentesten uit moeten voeren:

  1. Cijferreeksen: dit val eigenlijk onder het numeriek redeneren. Hierbij krijg je een reeks getallen te zien en dien je het verband tussen de getallen te ontdekken zodat je het laatste ontbrekende getal in kunt vullen. De capaciteitentest met betrekking tot cijferreeksen is bij uitstek een test die je veel kunt oefenen en waar je door te oefenen ook je vaardigheid behoorlijk kunt verbeteren.
  2. Diagrammen: tijdens deze test is het de bedoeling dat je aan de hand van 3 woorden bepaalt wel diagram erbij hoort. De diagrammen bestaan uit 3 cirkels die de drie woorden representeren. Jij kiest vervolgens de juiste verhouding die de cirkels ten opzichte van elkaar hebben.
  3. Logisch redeneren: logisch redeneren vormt eigenlijk de basis van alle capaciteitentesten omdat je bij alle capaciteitentesten met logische beredeneren tot het goede antwoord kunt komen. Bij logisch redeneren worden je vaardigheden met betrekking tot taal, cijfers en abstracte figuren. Een voorbeeld van de vragen die je kunt krijgen is rooster van negen vlakken, waarbij één vlak nog leeg is. Op basis van de 8 andere vakken moet jij bepalen welk antwoord logischerwijs juist is.
  4. Numeriek redeneren: hierbij krijg je verschillende tabellen en/of grafieken voorgelegd waar vervolgens een vraag over gesteld wordt. Het is aan jou om binnen de gestelde tijd deze vraag op de juiste manier te beantwoorden aan de hand van de verschafte informatie. Het kan hierbij om inhoudelijke vragen of rekenkundige vragen gaan.
  5. Verbaal redeneren: bij verbaal redeneren wordt er gekeken hoe je omgaat met geschreven informatie. Deze test bepaalt hoe vaardig je bent in het interpreteren, begrijpen en analyseren van geschreven informatie. Vaak krijg je een tekst te lezen en vervolgens volgen er stelling met drie antwoordmogelijkheden: waar, niet waar of niet te zeggen. Niet te zeggen betekent dat je niet kunt bepalen of de stelling waar of niet waar is zonder aanvullende informatie.

Deze vijf capaciteitentesten komen vrijwel altijd terug bij de capaciteitentest DJI. Afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, kan het zo zijn dat je nog andere capaciteitentesten krijgt.


Persoonlijkheidsvragenlijsten DJI

Tijdens het assessment kan het voorkomen dat je gedragspatroon onderzocht wordt. Hiervoor wordt vaak een vragenlijst gebruikt. Door middel van die vragenlijst proberen ze inzicht te krijgen in je manier van denken, beleven en doen. Dit kan belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert. Tijdens een sollicitatieprocedure kan het zijn dat je probeert om een ander beeld van jezelf neer te zetten omdat je graag aangenomen wilt worden. Het is goed om te weten dat deze vragen daar rekening mee houden. Uiteindelijk is het voor jezelf en de sollicitatieprocedure het beste dat je de vragenlijst naar waarheid invult.

De voorbereiding op de capaciteitentest DJI

Gelukkig is een capaciteitentest iets waar je je goed op voor kunt bereiden. Deze tests zijn op internet makkelijk te oefenen. Door te oefenen kun je je prestaties op deze tests verbeteren en dus ook je vaardigheden ontwikkelen. Als je de capaciteitentest wilt oefenen, dan is het verstandig om ook het oefenen onder tijdsdruk te doen. Op die manier ben je goed voorbereid en zul je minder stress ervaren wanneer je de echte capaciteitentest DJI uit moet voeren. Door de capaciteitentest DJI regelmatig te oefenen, ontwikkel je de vaardigheden die je nodig hebt voor je functie waarop je solliciteert en vergroot je de kans op het krijgen van de baan. Mocht je de baan niet krijgen, dan heb je toch vaardigheden ontwikkeld waar je altijd iets aan hebt.


Nog meer oefenen voor de DJI capaciteitentest

Wil je nog meer oefenen voor de DJI capaciteitentest? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk de assessmenttrainingen hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen