De hbo test oefenen geeft jou nieuwe inzichten
17 april 2020 

De hbo test oefenen geeft jou nieuwe inzichten

De keuze is gemaakt en je gaat weer studeren. Echter heb je niet de benodigde vooropleiding afgerond, waardoor je niet aan de toelatingseisen voldoet. Je zult dan door middel van een 21 plus toets toegelaten moeten worden tot de opleiding op basis van jouw vaardigheden en kennis. Deze toets is niet gemakkelijk, waardoor je het beste op alles voorbereid kunt zijn. Dit begint al met zoveel mogelijk informatie op te zoeken en de hbo test oefenen te gaan. Onderstaande informatie neemt jou mee door de eerste stappen van de voorbereiding, zodat je gerichter aan de slag kunt gaan en de hbo test oefenen kunt. 

 

Inhoudsopgave

Wat is de hbo test?

Een hbo test wordt ingezet wanneer je niet via de reguliere weg toegelaten kunt worden tot een oplossing. Dit kan komen doordat je wegens omstandigheden jouw vooropleiding niet hebt afgerond en daardoor dus geen havo-, vwo- of mbo-niveau 4 diploma in bezit hebt. Een onderwijsinstelling kan aan de hand van deze test zien welke vaardigheden je bezit, zodat er toch een goede afweging gemaakt kan worden of je geschikt bent voor een hbo-opleiding. Dit is echter geen gemakkelijke weg om te behandelen en de resultaten worden streng beoordeeld. 

 

Een hbo test oefenen toont al snel aan dat er geen een en dezelfde toets te vinden is. Dit komt doordat iedere instelling zijn eigen invulling mag geven en je daardoor ook vaak een toets krijgt die geheel aangepast is aan de opleiding die je wilt gaan volgen. Wel zijn er drie onderdelen waar gebruik van gemaakt kan worden, namelijk de capaciteitentoets, taalexamens of een deficiëntieonderzoek. Bij een capaciteitentest worden jouw vaardigheden en intelligentie gemeten, de taalexamens tonen aan of je de juiste taalvaardigheden bezit van bijvoorbeeld Engels of Nederlands en bij een deficiëntieonderzoek worden de missende vakken aangevuld aan de hand van staatsexamens. 

 

Er zijn ook kosten verbonden aan de hbo test. De meeste hbo-instellingen hanteren een bedrag tussen de 100 en 200 euro. Het is daarom goed om niet alleen de hbo test oefenen te gaan, maar ook goed te bekijken welk budget je vrij moet maken om via deze weg toegelaten te worden tot de opleiding. Dit bedrag dient na de inschrijving betaald te worden. Jouw inschrijvingsformulier in combinatie van het overgemaakte bedrag dient als bevestiging en je ontvangt altijd nog een officiële uitnodiging voor de toets voordat je eraan moet beginnen. 

Welke onderdelen kom je tegen bij de hbo test oefenen?

Als je een hbo test oefenen gaat moet je eerst goed weten wat er van jou verwacht wordt bij de opleiding. Op deze manier kun je gerichter gaan zoeken naar verschillende opdrachten. Zoals gezegd komen er drie verschillende toetsen voor, die ook allemaal op een andere manier ingedeeld worden. Afhankelijk van de opleiding die je gaat doen, kun je dus veel variatie vinden. Het is daarom goed om per onderdeel te weten wat je moet doen en hoe je jezelf hierop voorbereiden kunt. 

 

Te beginnen met de deficiëntieonderzoeken. Deze onderzoeken worden ingezet wanneer je wel het juiste profiel hebt gevolgd tijdens jouw vooropleiding, maar niet in de benodigde vakken examen hebt gedaan. Hierdoor is er een deficiëntie opgetreden. Je wordt gevraagd om in een of meerdere vakken examen te doen om aan te kunnen tonen dat je de juiste vaardigheden bezit. Dit wordt gedaan aan de hand van staatsexamens. Deze worden niet door de onderwijsinstelling zelf afgenomen en je dient hier zelf voor aan te melden via DUO. Zorg daarom dat je dit voor de aangegeven deadline doet, zodat je ervan verzekerd bent dat je deel kunt nemen en op het gewenste moment aan de hbo-opleiding kunt beginnen. 

Afbeeldingsresultaat voor taal- en rekenvaardigheid

Ook de capaciteitentest van de hbo test oefenen wordt een stuk eenvoudiger als je weet welke onderdelen jou te wachten staan. Vaak wordt bij deze test aangegeven dat je hier niet voor kunt oefenen, omdat het te maken heeft met de vaardigheden die je al in jouw bezit hebt. Echter zijn er wel degelijk veel vraagstukken te vinden die jou kunnen helpen om jezelf te verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jouw taal- en rekenvaardigheden. Verschillende vraagstukken toetsen deze kwaliteiten door middel van sommen, begripsvragen en andere opdrachten om te kijken in hoeverre je de vaardigheden beheerst. Deze opdrachten zijn online terug te vinden, waarbij ook veel theorie te vinden is. Het is raadzaam om ook alle theorie door te nemen, zodat je weet hoe je de vragen moet beantwoorden en extra handvatten hebt. 

 

Als laatste kun je de taalexamens van de hbo test oefenen. In de meeste gevallen wordt hierbij gebruik gemaakt van havo-examens Nederlands en Engels. Jouw leesvaardigheid en schrijfvaardigheid worden hierbij onder de loep gelegd. Dit wordt gedaan aan de hand van verschillende teksten waarover je vragen moet beantwoorden. Je zult hiervoor de teksten goed door moeten lezen en moeten bepalen hoe je het aan gaat pakken om de juiste antwoorden te vinden. Bij schrijfvaardigheid krijg je ook en tekst voorgelegd, waarna je een uittreksel, beschouwing of betoog moet schrijven. Deze havo-examens zijn online te oefenen, waarbij ook aparte documenten toegevoegd zijn met de antwoorden. Je kunt zo direct controleren of je de juiste antwoorden hebt gegeven. 

 

Welk nut heeft de hbo test oefenen voor jouw toelating?

Een hbo test oefenen kan voor jou veel voordelen opleveren. Zo kun je als eerste precies weten wat jou te wachten staat wanneer je de 21 plus test moet gaan maken om toegelaten te worden tot de opleiding. Je hebt immers een beter inzicht in de manier van vraagstellingen, waardoor je sneller kunt schakelen. Dit kan van pas komen wanneer je een grote hoeveelheid vragen moet beantwoorden binnen een bepaalde tijd. Door te werken aan jouw snelheid, zul je niets van de tijdsdruk ervaren. 

 

Ook kun je jouw score positief beïnvloeden door veel te oefenen. Ondanks dat er vaak gezegd wordt dat je vaardigheden vanaf het begin al beheerst of juist helemaal niet, werkt oefenen om deze verder te ontwikkelen. Hoe beter je jouw aangeboren vaardigheden hebt, hoe hoger jouw score. Daarnaast kun je de slechtere punten ook ontwikkelen, waardoor je ook hier niet onnodig veel fouten mee gaat maken. Uiteindelijk draagt dit ook bij aan jouw zelfvertrouwen, wat terug te zien is in de toets. Door veel te blijven oefenen heb je uiteindelijk een goed resultaat te pakken en is de kans groot dat je te horen krijgt dat je mag beginnen aan de hbo-opleiding waarvoor jij je hebt ingeschreven. .

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Download meer dan 100 GRATIS oefeningen

Bereid je voor op je assessment. Met veel gratis oefeningen en informatie over wat je kunt verwachten. Oefen hier de tests en haal het beste uit jezelf.

50%
Je bent er bijna....
Waar mogen we hem naartoe sturen?
Je gegevens zijn veilig
Direct Downloaden
E-book
arrow_drop_up arrow_drop_down