24 november 2019 
3 min. leestijd

Fact finding tips

Fact finding tips

Fact finding is een middel om na te gaan hoe je informatie kunt analyseren. Je moet hierbij nuchter nadenken om tot de juiste beslissing te komen. Het is een onderdeel van een assessment als jij gaat solliciteren, maar hoeft niet altijd ingezet te worden. Als je te horen krijgt dat je dit onderdeel krijgt, is het handig om een aantal fact finding tips bij de hand te hebben die jou helpen met de juiste voorbereiding. Onderstaande informatie en tips kunnen jou verder brengen en uit laten blinken ten opzichte van andere kandidaten. Wil je meer oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Uitleg fact finding

Fact finding kan ingezet worden wanneer je op basis van informatie en feiten een beslissing moet maken. Je moet hiervoor goed kunnen analyseren en na kunnen denken, omdat je zo de hoofdzaken van bijzaken kunt onderscheiden. Bij deze oefeningen moet je onder bepaalde omstandigheden kunnen onderzoeken en informatie kunnen verzamelen om tot een bepaalde beslissing te komen. 

Je kunt het zien als een soort rollenspel. Je speelt de fact finding opdracht samen met een medespeler, welke verschillende feiten bij zich heeft. Deze neemt geen tegenpartij in, maar het is aan jou de taak om de benodigde informatie te verzamelen aan de hand van gesprekken. 

De fact finding tips op een rijtje gezet

Fact finding is niet altijd een eenvoudige opdracht tijdens een assessment. Er komen immers veel verschillende vaardigheden en competenties bij kijken en je moet op de juiste manier kunnen reageren en vragen stellen. Er zijn een aantal fact finding tips die jou hierbij kunnen helpen. Aan de hand van deze tips kun je uiteindelijk beginnen met het voorbereiden van jouw assessment. 

De eerste van de fact finding tips is het maken van aantekeningen. Je hebt een grote hoeveelheid vragen gesteld, waarop je het antwoord vaak niet helemaal kunt onthouden. Aantekeningen maken kan jou hier bij helpen en je behoudt zo ook het overzicht. Het is van belang dat je deze aantekeningen in steekwoorden opschrijft. Als je volzinnen opschrijft, kan het zijn dat je alsnog een deel zult missen en de verkeerde beslissing maakt. 

Neem de tijd met de juiste vragen

De tijd nemen is ook een van de fact finding tips. Je kunt genoegen nemen met een klein beetje informatie en op basis hiervan jouw beslissing nemen, maar het is beter om de tijd te nemen om alle vragen te stellen en van hieruit verder te denken. Overhaaste beslissingen leiden vaak niet tot veel goeds. 

De juiste vragen stellen is de laatste van de fact finding tips. Je moet immers genoeg informatie verzamelen. Dit kun je alleen doen door de juiste vragen te stellen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk open vragen stelt. Met open vragen zijn mensen sneller geneigd om langere antwoorden te geven. Hierdoor kun je meer informatie verzamelen, zonder dat je hier heel veel moeite voor hoeft te doen. Bij gesloten vragen zul je alleen een ‘ja’ of ‘nee’ ontvangen. 


Oefenen voor de fact finding opdracht

Aan de hand van bovenstaande fact finding tips kun je beginnen met de voorbereiding van dit onderdeel van het assessment. Je kunt bijvoorbeeld gaan oefenen door een situatie na te bootsen. Er zijn verschillende opdrachten te vinden die jou hierbij kunnen helpen, maar je kunt zelf ook een situatie bedenken met een medespeler.

Zorg ervoor dat je ook de juiste vragen gaat stellen. Je kunt jezelf hierop laten controleren aan de hand van de fact finding tips. Mensen kunnen bijvoorbeeld expres kortere antwoorden gaan geven, waardoor je merkt dat je de vraag niet goed gesteld hebt. Vraag hierbij ook feedback op jouw vragen. Feedback kan jou immers weer vooruithelpen om jezelf te ontwikkelen. 

Communicatieve vaardigheden onder de knie krijgen voor de fact finding opdracht

Werk ook aan jouw andere communicatieve vaardigheden. Een gesprek voeren lijkt eenvoudig, omdat we hier dagelijks mee bezig zijn. Echter blijkt dit in de praktijk vaak anders te zijn. Goed kunnen verwoorden wat je bedoelt, is lastig. Je moet hiervoor zelf alles duidelijk hebben voor jezelf en kijken hoe je dit op een goede en eenvoudige manier over kunt brengen naar iemand anders. Je moet er daarbij vanuit gaan dat je niet altijd met iemand praat die dezelfde kennis heeft als jou. Zeker als je beslissingen moet vertellen aan een medespeler moet je hier duidelijk in zijn. Dit vergt enige oefening. Neem hier de tijd voor en neem geen genoegen met een enkele poging. Zoveel mogelijk herhalen zorgt ervoor dat je hier steeds beter in wordt en dat je uiteindelijk iedere beslissing tot in detail uitgewerkt hebt. 


Nog meer oefenen voor het assessment

Wil je nog meer oefenen voor het assessment? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen