25 december 2019 
6 min. leestijd

Groepsopdracht

Groepsopdracht

Solliciteren is een spannende tijd. Je krijgt verschillende gesprekken en interviews en daarnaast moet je vaak een assessment afleggen. In veel gevallen doe je dit als individu, maar sommige werkgevers willen ook zien hoe je in groepsverband een opdracht kunt maken. Hiervoor zijn verschillende groepsopdrachten opgesteld, waarbij jij met een aantal medekandidaten werkt aan een oplossing voor een probleem of met z’n allen werkt naar een bepaald doel. Met onderstaande informatie kun je je goed voorbereiden op de groepsopdracht, zodat je weet wat je te wachten staat. Wil je meer oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

 

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Uitleg van de groepsopdracht

De naam ‘groepsopdracht’ zegt in feite al waar het over gaat. In plaats van dat je een opdracht als individu uitvoert, moet je dit met een groep doen. Werkgevers zetten dit onderdeel van het assessment vaak in wanneer er vaak in teamverband wordt gewerkt op de werkvloer. Denk hierbij aan verschillende projecten, het opstellen van rapporten en het behalen van doelstellingen van het bedrijf zelf. Aan de hand van een groepsopdracht kan een werkgever goed zien of je zowel initiatieven durft te nemen als samen kunt werken aan een bepaald project. 


Samenwerken bij de groepsopdracht

De competentie samenwerken komt hierbij goed terug. Deze houdt in dat je taken kunt verdelen en als individu aan bepaalde onderdelen van het project kunt werken, maar daarnaast goede overleggen kunt plegen om de individuele taken te bundelen tot een geheel. Er moet hiervoor veel overleg plaatsvinden, doordat er anders verkeerde stappen ondernomen gaan worden. Jouw initiatief, durf en communicatieve vaardigheden worden hierbij vaak op de proef gesteld. Voordat een werkgever jou aanneemt, moet deze weten of jij in staat bent om in groepsverband te werken. 

Een groepsopdracht uitvoeren is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn veel mensen die liever alleen aan een bepaald project werken, omdat ze dan niet gestoord worden tijdens de werkzaamheden en hun eigen plan kunnen trekken. In de praktijk is het echter van belang dat je goed kunt samenwerken met jouw collega’s en daarbij ook het nodige overleg kunt plannen en uitvoeren. Naderende deadlines moeten hierbij niet voor irritaties zorgen en als er meningsverschillen zijn, moeten deze snel opgelost worden. Alleen op deze manier wordt de groepsopdracht een succes. Dit geldt niet alleen voor projecten binnen een bedrijf, maar ook tijdens het assessment. 


De mogelijkheden die een groepsopdracht met zich meebrengt

Een groepsopdracht is dus opgesteld om te bekijken hoe jij als individu en binnen een groep functioneert. De verschillende persoonlijkheden, ideeën en eigenschappen zorgen er hierbij voor dat het niet altijd vlekkeloos verloopt. Toch kunnen er ook een hoop mogelijkheden uit voortvloeien. Een daarvan is dat je jezelf leert kennen tijdens deze opdracht. Je hebt al snel door hoe jij als persoon in elkaar steekt. Jouw houding, reactie en het uitvoeren van de taken zijn hierbij van belang. Vanaf de start neem jij initiatieven of houd je jezelf op de achtergrond. Hierdoor ga je steeds meer verhoudingen zien tussen jou en andere kandidaten en kun je jezelf een spiegel voor gaan houden. 

Want wat voor persoon ben je eigenlijk? Je kunt introvert of extravert zijn, je kunt beter werken als individu of binnen een team. Al deze persoonlijke eigenschappen zijn van belang om zoveel mogelijk succes te behalen. Een gemengd team brengt veel voordelen met zich mee, maar kan ook voor meer irritaties zorgen. Zo kan iemand die graag iedereen aanspoort geïrriteerd raken als jij je op de achtergrond blijft houden. Ook kan het zo zijn dat iemand jou op je rem moet trappen doordat je maar door blijft gaan om taken af te ronden. Je zult tijdens de groepsopdracht snel doorhebben hoe jij in elkaar steekt en waar jouw valkuilen liggen. 


De beoordeling van de groepsopdracht

De groepsopdracht wordt op verschillende punten beoordeeld. Zo wordt er gekeken naar jou als individu. Je moet bepaalde competenties en vaardigheden bezitten om in aanmerking te komen voor een functie. Deze moet je daarom kunnen laten zien tijdens de opdracht. Het is afhankelijk van de taak die jij toebedeeld krijgt of op je hebt genomen welke competenties er meegenomen worden in de beoordeling. Je kunt er echter wel vanuit gaan dat er gekeken wordt naar initiatieven, communicatieve vaardigheden en jouw plannen en organiseren. De communicatieve vaardigheden heb je nodig om jouw ideeën over de opdracht in de groep te gooien, zodat er gediscussieerd kan worden of deze ideeën de juiste zijn. Hierbij moet je ook goed kunnen luisteren. Andere kandidaten hebben immers ook hun eigen mening en kunnen die wellicht ook goed onderbouwen aan de hand van argumenten. 


Jouw taken tijdens de groepsopdracht

Daarnaast wordt er gekeken naar hoe jij jouw eigen taken uitvoert. Consequent en resultaatgericht werken kunnen hier zwaar bij wegen, maar ook jouw discipline en zelfstandigheid zijn van belang. Dit staat ook in relatie met hoe je samenwerkt met de groep. Een groepsopdracht draait immers niet alleen om de taken die jij uitvoert, maar hoe alle taken tot een geheel worden gebracht en leiden tot een oplossing of conclusie. Hoe jij omgaat met jouw groepsgenoten hoort daarom ook bij de beoordeling. Niet goed kunnen samenwerken kan een behoorlijk negatief advies opleveren als dit door jou toedoen gebeurt. Je kunt dan ook verwachten dat je niet aangenomen wordt voor de functie waarnaar je gesolliciteerd hebt. 

De uiteindelijke beoordeling komt in een assessmentrapport te staan. Ook hier worden zowel jouw individuele als groepsgerichte resultaten opgeschreven. Je ziet in een oogopslag waar jij beter in bent en waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Deze punten kun je meenemen bij jouw zelfontwikkeling. Ook staan hier een aantal tips en feedback in. Je kunt om toelichting vragen als iets niet duidelijk is en daarnaast kun je vragen waarom er op deze manier naar jou gekeken is. Zo krijg je meer duidelijkheid en weet je waar je aan moet werken voor de toekomst. Je wilt immers doorgroeien binnen jouw loopbaan en dit kan alleen als je de feedback meeneemt en begrijpt. 


Voorbereiden op de groepsopdracht

Een groepsopdracht voorbereiden is lastig. Je hebt immers niet altijd mensen om je heen om bepaalde opdrachten mee te oefenen. Wel kun je op de werkvloer of bij jouw opleiding navragen wat je goed doet en wat beter kan. Vraag hierbij niet alleen om individuele punten, maar ook jouw sterke en zwakke punten bij het uitvoeren van projecten met jouw collega’s of studiegenoten. Vaak komen hier verrassende uitkomsten uit, doordat je vaak van jezelf niet ziet wat je wel en niet goed hebt gedaan. Je moet deze feedback daarom ook nooit zien als kritiek, maar juist opbouwend. Je kunt er immers alleen maar van leren als je weet wat je fout hebt gedaan. 


Verschillende situaties

Daarnaast kun je als voorbereiding voor jezelf bedenken welke situaties kunnen voorkomen op de werkvloer. Hiervoor moet je kennis hebben van het bedrijf. Een bedrijf handelt op een bepaalde manier, waardoor je ook jouw werkzaamheden hierop aan moet passen. Door voor jezelf een aantal situaties en opdrachten op te schrijven, krijg je al meer inzichten in de mogelijkheden. Ook kan het zijn dat je de opdracht al hebt uitgevogeld, waardoor je een grote voorsprong hebt op andere kandidaten. Aan de hand van de mini cases die jij hebt bedacht, kun je aan het werk gaan met voorbereidingen. Denk hierbij aan het maken van een goede tijdsindeling, het opschrijven van alle benodigdheden en bekijken welke taken je op je zou kunnen nemen en welke je liever uitbesteedt aan collega’s. Vooral het delegeren van taken kan jou helpen om meer inzicht te krijgen in jezelf. 

Het is belangrijk dat je van jezelf weet wat jouw persoonlijke eigenschappen zijn en welke voor- en nadelen dit met zich meebrengt. Je kunt hiervoor verschillende testen vinden die jou meer inzicht geven in jou als persoon. Denk hierbij aan persoonlijke vragenlijsten en aan het Big Five persoonlijkheidsmodel. Door alle vragen in te vullen krijg je binnen enkele minuten te zien hoe jij als persoon bent en hoe je deze eigenschappen in kunt zetten op de werkvloer. Hoe meer je over jezelf weet, hoe beter je kunt gaan schakelen tijdens het assessment. Zo kun je er ook voor zorgen dat je de valkuilen van jouw persoonlijkheid kunt omzeilen en dit ook aan kunt tonen tijdens de groepsopdracht.


Nog meer oefenen voor het assessment

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen