04 maart 2020 
3 min. leestijd

De 21 plus toets hbo oefenen voor jouw toelating

De 21 plus toets hbo oefenen voor jouw toelating

Toegelaten worden tot een hbo-opleiding gaat niet zonder slag of stoot. Je moet immers veel vaardigheden bezitten en wellicht is het al een tijd geleden dat je gestudeerd hebt. Soms wil je vanaf het mbo doorstromen naar een hbo-opleiding, maar soms heb je ook een betere opleiding nodig als je door wilt groeien in jouw loopbaan. Veel onderwijsinstellingen willen wanneer jij vanaf jouw 21e nog gaat studeren weten welke vaardigheden en competenties je bevat voordat je daadwerkelijk toegelaten wordt tot de opleiding. Dit gebeurt door middel van een 21 plus toets. Het is van belang dat je de 21 plus toets van het hbo oefenen gaat. Onderstaande tekst helpt jou op weg bij een goede voorbereiding, zodat je toegelaten wordt tot de opleiding naar keuze. Wil je capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onderaan de pagina onze assessment trainingen.

 

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

De 21 plus toets hbo oefenen: wat is deze toets?

Als je de keuze hebt gemaakt om weer te gaan studeren staat je een hoop te wachten. Toegelaten worden tot een opleiding is immers niet eenvoudig. Je moet de juiste vakken hebben gevolgd op jouw eerdere opleiding en wanneer je al jaren aan het werk bent moet je ineens weer de schoolbanken in. Onderwijsinstellingen kiezen er daarom voor om jouw vaardigheden en competenties te toetsen aan de hand van een 21 plus toets. Een instelling mag er zelf voor kiezen welke onderdelen er terugkomen op de toets. 

Ook moet je weten dat er kosten verbonden zitten aan de 21 plus toets. Je moet hierbij goed opletten, want ook de kosten verschillen per onderwijsinstelling. Het is daarom goed om tijdens de 21 plus toets hbo oefenen ook naar de overige informatie te kijken. De kosten variëren tussen de 100 en 200 euro per toets. Hier zit soms ook een herkansing bij inbegrepen, maar bij veel instellingen is er geen spraken van een herkansing. 

Hoewel de instelling zelf mag bepalen welke onderdelen er terugkomen op de toets, kun je drie dingen verwachten als je begint met de 21 plus toets hbo oefenen. Zo kun je op de website van de onderwijsinstelling bekijken welk onderdeel je krijgt. De ene instelling hanteert bijvoorbeeld de capaciteitentest als richtlijn voor de toets, terwijl de ander zich meer richt op taalexamens. Ook kan het zijn dat je te maken krijgt met het deficiëntieonderzoek voor een of meerdere vakken. Hierbij wordt gekeken of je de tekortkomingen weg kunt werken door middel van een staatsexamen, zodat je toch aan de opleiding kunt beginnen. 

 

De verschillende onderdelen en voorbereiding door de 21 plus toets hbo te oefenen

Doordat er verschillende onderdelen zijn, is het lastig om te bepalen waar je goed voor moet gaan oefenen. De 21 plus toets hbo oefenen houdt dus ook in dat je op onderzoek uit moet gaan om te zien wat je kunt verwachten. Door de website te raadplegen zie je in een oogopslag welk onderdeel je krijgt op jouw toets, waardoor je ook beter kunt voorbereiden. De drie verschillende onderdelen staan hieronder kort uitgelegd, zodat je meer inzicht krijgt in de verschillende vraagstukken. 

Een van de onderdelen die je tegenkomt bij de toets is de capaciteitentest. Deze test wordt onder andere bij Fontys als richtlijn gebruikt. Deze test bekijkt welke vaardigheden jij bezit. Afhankelijk van de opleiding waarvoor jij de 21 plus toets moet gaan maken worden jou verschillende vraagstukken voorgelegd. Verschillende vraagstukken toetsen ook verschillende vaardigheden. Je kunt niet in alles even goed zijn, maar je kunt er wel voor zorgen dat je jouw score positief kunt beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de onderdelen die verder ingaan op jouw taalvaardigheid. Hiervoor is een brede woordenschat nodig. De woordenschat kun je krijgen door veel te lezen en veel met anderen in gesprek te gaan. Wanneer je meer woorden leert, ga je bijvoorbeeld woordrelaties en antoniemen beter beantwoorden. Je weet immers wat een woord betekent en kunt hier snel een verband of tegenstelling bij vinden. 

Er kan ook gebruik worden gemaakt van taalexamens. De 21 plus toets hbo oefenen kan daarom gedaan worden aan de hand van havo-examens. De talen die voornamelijk getoetst worden zijn Nederlands en Engels. Je moet tijdens de 21 plus toets zowel jouw leesvaardigheid als schrijfvaardigheid in beide talen aan kunnen tonen. Er worden jou verschillende teksten voorgelegd, waarover je vragen moet beantwoorden. Je zult hiervoor dieper in de tekst moeten graven voordat je tot het goede antwoord kunt komen. Jouw schrijfvaardigheid gebeurt aan de hand van een uittreksel, betoog of beschouwing. Je zult ook hiervoor weer een goede woordenschat moeten hebben om tot de juiste tekst te komen. Ook is jouw grammatica van belang. 

Als laatste heb je naast de 21 plus toets hbo oefenen nog te maken met een deficiëntieonderzoek. Dit onderzoek wordt ingezet wanneer je niet alle benodigde vakken in jouw pakket hebt gehad. Ook als je het juiste profiel hebt gevolgd kan het namelijk zijn dat je bepaalde vakken, en daarmee dus ook vaardigheden, mist om aan de opleiding te kunnen binnen. Dit kan opgevangen worden door het maken van verschillende staatsexamens. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je de punten van natuurkunde mist. Je moet dan een staatsexamen maken en deze met een voldoende afronden om alsnog toegelaten te worden voor de opleiding. 

 

Nog meer oefenen voor de 21 plus toets hbo

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen