26 maart 2020 
4 min. leestijd

Oefenen aan de hand van een 21 plus toets voorbeeld

Oefenen aan de hand van een 21 plus toets voorbeeld

Zonder een goede vooropleiding kun je niet aan een hbo-opleiding beginnen. Wanneer je door middel van een 21 plus test aangenomen wilt worden voor een bepaalde opleiding, moet je goed weten wat jou te wachten staat. Het is namelijk geen eenvoudig traject, waardoor je al snel onnodig veel fouten kunt gaan maken. Met een goede voorbereiding en veel oefenen kun je er echter voor zorgen dat je toch op de juiste manier te werk gaat en daarbij ook een goed resultaat neer kunt zetten. Dit kun je doen aan de hand van een 21 plus toets voorbeeld, waardoor je direct gewend raakt aan de vraagstellingen. Wil je nog meer capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is de 21 plus toets?

Voordat je gaat kijken naar een 21 plus toets voorbeeld is het goed om te weten wat deze toets precies inhoudt en aan welke voorwaarden je moet voldoen om door middel van deze weg toegelaten te worden tot een hbo-opleiding. Een 21 plus toets is een toets die wordt ingezet wanneer je niet aan de toelatingseisen van een hogeschool voldoet. Dit houdt in dat je geen afgeronde vooropleiding hebt, zoals bijvoorbeeld een havo of vwo. Je hebt dus geen diploma, maar wilt toch succes behalen in jouw carrière door een nieuwe opleiding te gaan volgen. Hiervoor wordt een 21 plus toets ingezet. 

De naam zegt het al: je moet 21 jaar of ouder zijn om deel te nemen aan deze toets en om toegelaten te worden tot de opleiding. Echter kan er een uitzondering worden gemaakt wanneer je voor de start van de opleiding 21 jaar wordt. Ook moet je een bepaald bedrag betalen om deel te mogen nemen. Bij de meeste onderwijsinstellingen kost dit tussen de 100 en 200 euro. Het is afhankelijk van de hogeschool hoe hoog dit bedrag uiteindelijk is. Om te weten wat je bij de hogeschool naar jouw keuze gaat betalen is het aan te raden om de website te bekijken. Hier staat namelijk alle informatie die je nodig hebt. 

Er bestaat geen exact 21 plus toets voorbeeld. Er bestaan namelijk geen algemene richtlijnen voor de invulling van de toets. Hogescholen kunnen daarom zelf bepalen welke aspecten zij het belangrijkste vinden en de toets aan de hand van de opleiding invullen. Zo kun je bij een hogeschool een capaciteitentest tegenkomen, maar ook taalexamens of een deficiëntieonderzoek. Ook deze informatie vind je altijd terug op de website. Om jezelf goed voor te bereiden zul je deze informatie er dus bij moeten pakken. Hier staan vaak ook korte omschrijvingen bij, waardoor je iets beter weet wat jou te wachten staat. 

Welke onderdelen komen er voor bij een 21 plus toets voorbeeld?

Er bestaat niet een 21 plus toets voorbeeld, waardoor je veel verschillende oefentoetsen erbij moet pakken om tot de goede oefening te komen. Je kunt echter wel een aantal onderdelen verwachten op de toets, waardoor je gerichter te werk kunt gaan. Om je toch een beetje voor te kunnen bereiden op de onderdelen voordat je gaat oefenen staat hieronder kort per onderdeel beschreven wat je bij de toetsen zou kunnen vinden. 

Een van de onderdelen waar je op getoetst kunt worden is taalvaardigheid. Dit gebeurt aan de hand van taalexamens, welke gebaseerd zijn op havo-examens. Om toch een 21 plus toets voorbeeld te kunnen hebben, moet je de oude havo-examens opzoeken. In de meeste gevallen zullen deze examens gaan over Engels en Nederlands, omdat dit de meest gebruikelijke talen zijn bij een opleiding. 

Een ander onderdeel van een 21 plus toets voorbeeld is de capaciteitentest. Deze test toetst jouw vaardigheden op het gebied van taalvaardigheid, rekenvaardigheid, logisch en abstract redeneren en ruimtelijk inzicht. Deze onderdelen zijn online te vinden, waarbij je zowel theorie als praktijk te zien krijgt. Hierdoor zie je direct wat je moet doen bij bijvoorbeeld cijferreeksen. De cijfers volgen elkaar binnen een reeks logischerwijs op. Het is aan jou om deze logica te ontdekken en de reeks af te maken. Ditzelfde doe je bij figuurreeksen, waarbij de logica voornamelijk in overeenkomsten en verschillen zit bij opeenvolgende figuren. 

Het laatste onderdeel waarvoor je een 21 plus toets voorbeeld kunt vinden is het deficiëntieonderzoek. Dit onderzoek wordt ingezet wanneer je wel het juiste profiel hebt, maar niet alle vakken binnen dit profiel hebt gehad of behaald. Je kunt dan door middel van staatsexamens alsnog de benodigde certificaten halen en aantonen dat je de kennis en vaardigheden bezit om toegelaten te worden tot de hbo-opleiding naar keuze. Je zult hiervoor wel extra werk moeten verrichten. Je weet namelijk pas tijdens het intakegesprek welke examens je af moet gaan leggen. Ook moet je jezelf inschrijven voor deze staatsexamens. Dit dien je op tijd te doen, zodat je ook daadwerkelijk deel mag nemen aan de toets. 

Hoe kun je jezelf voorbereiden door middel van een 21 plus toets voorbeeld?

Welk onderdeel van de toets je ook krijgt, je kunt jezelf hier altijd op voorbereiden. Er bestaat misschien niet een 21 plus toets voorbeeld, maar er zijn wel veel verschillende oefeningen en examens te vinden waarmee je uit de voeten kunt. Zo kun je bijvoorbeeld met havo-examens aan de slag gaan. De examens van de voorgaande jaren staan allemaal op het internet, waarbij ook losse documenten met antwoorden zijn toegevoegd. Je kunt hierdoor niet alleen oefenen, maar ook direct controleren of je de juiste antwoorden hebt gegeven. 

In sommige gevallen kun je ook een extra cursus volgen. De cursussen worden soms aangeboden door de hogeschool zelf, maar in enkele gevallen moet je zelf op onderzoek uitgaan. Tijdens deze voorbereidingscursussen krijg je meer theorie en oefeningen, waardoor je nog beter voorbereid bent op de daadwerkelijke toelatingstoets. Deze cursussen zijn niet alleen handig als je van jezelf weet dat je niet goed bent in het voorbereiden van examens, maar ook als je extra zelfvertrouwen op wilt bouwen door middel van hulp en aansporing. Je kunt er daarom altijd over nadenken of een cursus iets voor jou is.

Nog meer de 21 plus toets oefenen

Wil je nog meer oefenen voor de 21 plus toets? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen