27 oktober 2019 
4 min. leestijd

Tips assessmentbureau

Tips assessmentbureau

Tijdens jouw sollicitatie of loopbaan kun je te maken krijgen met een assessmentbureau. Dit assessmentbureau staat namelijk in contact met het bedrijf waar jij werkzaam bent of wilt zijn. Het bureau zorgt ervoor dat er een op maat gemaakt assessment voor het bedrijf beschikbaar is en dat jij ook meer informatie kunt krijgen over het assessment dat je moet gaan maken. Als je te horen hebt gekregen dat je een assessment moet gaan doen, is het verstandig om te kijken bij welk bureau het bedrijf aangesloten zit. Op deze manier weet jij namelijk gelijk wat je kunt verwachten tijdens jouw assessment en welke onderdelen je moet gaan oefenen om een zo hoog mogelijke score te behalen. Wil je oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

 

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is een assessmentbureau?

Een assessmentbureau is het bureau dat een bedrijf helpt om de juiste onderdelen van het assessment te toetsen bij (toekomstige) werknemers. Het bureau helpt hiermee bij het vinden en selecteren van de juiste kandidaten voor een bepaalde functie en kunnen daarnaast helpen bij het in kaart brengen van de ontwikkelpunten op de werkvloer. Als kandidaat kun je ook veel hebben aan dit bureau. Het bureau kan jou namelijk helpen bij het voorbereiden op het assessment.

Ieder bureau moet zich houden aan opgestelde codes van relevante beroepsverenigingen. Denk hierbij aan het Nederlands Instituut voor Psychologen. Veel bedrijven kiezen daarom ook voor een bepaald assessmentbureau op basis van ervaring binnen de branche of de functie waarvoor een kandidaat een assessment moet afleggen. Bedrijven kunnen hierdoor met verschillende bureaus samenwerken of een bureau uitkiezen welke in meerdere sectoren gespecialiseerd is.


Verschillende assessmentbureaus

In Nederland bestaan er veel verschillende bureaus die assessments opstellen voor bedrijven. De oudste en bekendste zijn LTP en GITP assessments. Beide bedrijven bieden kwaliteitsassessments aan en zijn gespecialiseerd in verschillende sectoren. Om te weten hoe je als werkgever voor een assessmentbureau kiest, moet je voornamelijk voor jezelf op een rijtje hebben waar de doelstellingen van het bedrijf liggen. Het beste is om veel informatie te winnen over de verschillende bureaus. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de ervaring, maar ook of er trainingen aangeboden worden. Dit kan helpen om een betere keuze te maken.


De keuze voor een assessmentbureau

Zoals gezegd kan de keuze gebaseerd zijn op de ervaring van een bureau binnen een bepaalde sector. Er bestaan veel verschillende bureaus die ieder andere assessments aanleveren. Hierbij wordt wel rekening gehouden met de standaard onderdelen van een assessment, zoals de capaciteitentest en een interview. De overige onderdelen kunnen geheel aan het bedrijf worden aangepast. Als een bureau gespecialiseerd is in een bepaalde sector, weet deze precies wat er van de kandidaten gevraagd wordt. Daarnaast kan een werkgever zelf ook input geven bij het ontwikkelen van een assessment, zodat er een geheel op maat gemaakt assessment klaarligt voor een sollicitatieprocedure.

Daarnaast kan gekeken worden naar de wijze waarop een bureau onderzoek doet naar de waarde en kwaliteit van assessments. Als hier ook nog publicaties over verschenen zijn, kun je deze raadplegen. Een bureau moet ook voldoende psychologen in dienst hebben. Als je namelijk meerdere kandidaten tegelijkertijd op assessment wilt laten gaan, moet hier wel een bepaalde bezetting voor zijn. Het inzetten van freelancers doet vaak af van de kwaliteit, waardoor de uitslag van het assessment minder betrouwbaar is.


Veel gebruikte assessmentbureaus bij bedrijven

Veel bedrijven hebben niet duidelijk op de website staan welk assessmentbureau gebruikt wordt voor het afnemen van de assessments. Toch is dit belangrijk voor de kandidaat om te weten. Als kandidaat wil je immers weten welke onderdelen er terugkomen tijdens het assessment, zodat je jezelf hierop voor kunt bereiden en jouw vaardigheden kunt vergroten. Je hebt immers het recht om vooraf te weten wat er in het assessment is opgenomen. Je kunt daarom contact opnemen met het bedrijf om navraag te doen welk bureau betrokken is bij het opstellen van de onderdelen, maar er zijn ook verschillende lijsten op het internet te vinden.

De lijsten zijn gebaseerd op de meest voorkomende bedrijven en assessmentbureaus. Er is een uitgebreid bedrijvenoverzicht, waarbij je door kunt klikken naar het desbetreffende bureau. Als jij bij een van de grote bedrijven aan de slag gaat, kun je op deze manier eenvoudig zien waar je aan toe bent. Dit houdt ook in dat je ieder onderdeel voor jezelf op papier hebt staan en aan de hand hiervan jouw planning kunt gaan maken. Deze planning kan jou helpen om orde te creëren en de juiste voorbereidingen te treffen. Daarnaast kan het jou zelfvertrouwen geven. Er zijn immers al onderdelen waar je veel over weet, zodat het eenvoudiger wordt om de oefeningen te gaan maken.


Alle informatie gevonden, en nu?

Zodra je alle informatie hebt gevonden over het assessmentbureau en de bijbehorende onderdelen van het assessment kun je aan de slag met het oefenen van de verschillende vraagstukken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de capaciteitentest, die een vast onderdeel van het assessment is. Op de website staan per onderdeel veel verschillende voorbeeldvragen, waarmee jij aan de slag kunt gaan. Lees hierbij ook alle informatie door. Deze informatie helpt jou namelijk op weg bij het beantwoorden van de vragen. Aan de hand van oplossingsstrategieën en ezelsbruggetjes ga jij de vragen steeds sneller beantwoorden, waardoor je tijd over gaat houden.

Ook de andere onderdelen die zijn vastgesteld door het assessmentbureau zijn hier terug te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende persoonlijke vragenlijsten vinden, welke jij door kunt lezen. De vragen zijn een richtlijn, maar de uiteindelijke vragen zullen hier wel op lijken. Door de vragenlijsten een keer door te hebben genomen, kun jij voor jezelf een antwoord formuleren. Door dit antwoord enkele keren bij te schaven weet je zeker dat je op de juiste manier kunt antwoorden en hierbij ook duidelijk kunt verwoorden hoe je in elkaar steekt. Dit geldt ook voor andere onderdelen. Zolang je voor jezelf helder hebt wat jij wilt zeggen, wat je wilt doen en hoe je dit het beste kunt verwoorden, ga je goed voorbereid en vol zelfvertrouwen het assessment in.


Nog meer oefenen voor het assessment

Wil je nog meer oefenen voor het assessment? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen