23 maart 2022 
3 min. leestijd

Capaciteitentest zorg niveau 3 | Wat kun je verwachten?

Capaciteitentest zorg niveau 3 | Wat kun je verwachten?

Mensen die in de zorg willen werken op niveau 3 moeten vaak een capaciteitentest afleggen. De capaciteitentest is bedoeld om te bekijken of de afgestudeerde leerlingen capabel genoeg zijn om dit werk te doen. De meeste mensen die in de zorg niveau 3 volgen, doen de opleiding verzorgende IG.Inhoudsopgave:
Capaciteitentest zorg niveau 3 uitleg

Er zijn verschillende capaciteitentesten voor in de zorg, van mbo 2 tot mbo 4. Bij een capaciteitentest zorg niveau 3 wordt vaak een intelligentie- of IQ-test gebruikt en daarnaast ook vaak een rollenspel in de vorm van een interview. Het onderdeel praktijksimulatie is een belangrijk onderdeel, hier wordt gekeken naar jouw basiskennis van fysiologie, medicatie en anatomie. Bij niveau 3 in de zorg wordt ook gekeken naar communicatieve vaardigheden. Het is belangrijk dat je een fatsoenlijk gesprek kunt voeren met de patiënt en communiceert naar jouw collega’s als er iets is gebeurd tijdens je dienst, of als bijvoorbeeld een patiënt allergisch is voor bepaalde soorten medicatie. Naast je vaardigheden zijn je competenties ook een belangrijk onderdeel, bijvoorbeeld zelfontwikkeling, de wil om jezelf te blijven ontwikkelen. Het kan namelijk voorkomen dat jij jezelf moet bijscholen op een bepaald vakgebied. Een andere belangrijke competentie is leervermogen, je moet altijd up-to-date blijven en dus de wil en het vermogen hebben om meer te leren.
De capaciteiten in de zorg niveau 3

Als je de capaciteitentest wilt halen, moet je dus over verschillende capaciteiten beschikken die je in de zorg op niveau 3 nodig hebt. In het vorige stukje hebben we al besproken dat je over de competenties zelfontwikkeling en leervermogen moet beschikken.

Daarnaast moet je ook goed individueel en in teamverband kunnen werken. Het kan voorkomen dat patiënten maar tijdelijk zorg nodig hebben of dat er klanten wegvallen. Je zult dan flexibel moeten zijn in je werk, omdat dit soort zaken tot gevolg kunnen hebben dat je werkdagen en tijden aangepast moeten worden. Als je een patiënt hebt die langdurige zorg nodig heeft, is het belangrijk dat je zelfstandig kunt werken en goed kunt samenwerken. Het kan voorkomen dat je zelfstandig aan de slag moet, of juist in teamverband moet werken.

Het is daarnaast ook belangrijk dat je kunt luisteren naar de patiënt en empathie kunt tonen. Patiënt die zorg nodig hebben, zijn vaak oudere mensen die soms eenzaam zijn, en zij hebben graag sociaal contact met hun verzorger. Een luisterend oor bieden is van belang in dit werk. Als je daarnaast ook in staat bent mee te leven, kun je zelf goed inschatten hoe iemand zich voelt en of je jouw patiënt kunt helpen.

Respect voor de patiënt is belangrijk. Je helpt jouw patiënt en je behandelt je patiënt met respect, maar probeer wel emotioneel afstand te houden. Het is fijn dat je een luisterend oor biedt en dat is zeer zeker een belangrijk onderdeel in de zorg, maar maak voor je eigen mentale gezondheid je werk niet te persoonlijk. Uiteindelijk is het natuurlijk je eigen keuze, maar het is het beste werk en privé uit elkaar te houden. Het kan gevaarlijk zijn als je moeilijke dingen mee naar huis neemt, en je je zaken persoonlijk aantrekt. Het is dus ook van belang dat je stressbestendig bent in dit beroep. Je kunt in lastige situaties terecht komen en dan moet jij je hoofd koel kunnen houden.

Daarnaast is communicatie heel belangrijk in de zorg. Je moet je gevoelens en je mening kunnen uiten tegen je collega’s. En ook je collega’s een luisterend oor bieden, zodat je elkaar kunt helpen. Beschikken over goede communicatieve vaardigheden is dus belangrijk.
Capaciteitentest niveau 3 tips

Begin eerst met een goede voorbereiding, dat is het belangrijkste wanneer je een capaciteitentest gaat doen. Een goede tijdsindeling voor de voorbereiding is ook van belang, je kunt dat makkelijk doen door alles wat je per dag wilt oefenen op te schrijven. Schrijf daarna de tijden erachter en hoe lang je bezig bent om de vaardigheden uit te voeren. Zorg ervoor dat je alles in een goed overzicht hebt staan en precies kunt bekijken hoeveel tijd je hebt om te oefenen.

Oefen met mensen om je heen aan jouw communicatieve vaardigheden en gesprekstechnieken, zodat je weet wat je moet zeggen tijdens een gesprek. Alles moet logisch zijn en het is niet de bedoeling dat je dingen verzint. Probeer te vertellen hoe je vanuit jezelf ergens over denkt als erom wordt gevraagd. Je kunt door met dit soort dingen te oefenen een deel van je stress weghalen.€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen