03 december 2019 
4 min. leestijd

Competentie voorbeelden

Competentie voorbeelden

In een vacature zie je vaak verschillende competenties staan die jij moet bezitten om een bepaalde functie uit te kunnen voeren. Het woord competentie is echter niet altijd bekend, waardoor je niet weet hoe je jezelf moet voorbereiden op vragen hierover. Daarnaast zijn sommige competenties vrij vaag, waardoor het verstandig is om jezelf in te lezen. Onderstaande informatie geeft jou meer inzicht in wat competenties inhouden en toont daarbij ook enkele voorbeelden van competenties. Wil je oefenen voor het assessment? Neem dan onderaan de pagina een kijkje bij onze assessment trainingen. 

 

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat zijn competenties?

Voordat we kijken naar de competenties en voorbeelden moet je eerst weten wat een competentie is. Dit is een vaardigheid die te ontwikkelen en aan te leren is. Het beheersen van competenties is het vermogen of de kennis om een bepaalde handeling uit te kunnen voeren of een probleem op te lossen. Het zijn dus geen aangeboren vaardigheden, maar de vaardigheden die je tijdens jouw leven en loopbaan ontwikkelt. Je moet hier vaak intensief mee aan de slag gaan voordat je de competenties onder de knie hebt. Bij competenties wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten. Zo zijn er competenties die met jouw gedrag te maken hebben, maar ook voor jouw loopbaan, studie en hobby’s. Tijdens een assessment naar aanleiding van een sollicitatie gaat het voornamelijk om de competenties die op de lijst staan die door een bedrijf is opgesteld. Deze hebben betrekking op de sfeer op de werkvloer, de werkzaamheden en het bedrijf in het algemeen.Ontwikkelen van competenties

De competenties voorbeelden die later staan omschreven zijn allemaal aan te leren en te ontwikkelen. Soms is het echter lastig, omdat het ook te maken heeft met jouw persoonlijkheid en intelligentie. Met de juiste instelling kun je er echter toch voor zorgen dat je alle competenties onder de knie hebt voor jouw nieuwe functie. De competenties die je al bezit kun je eenvoudiger verder ontwikkelen en soms moet je ook kunnen accepteren dat bepaalde competenties niet aan jou besteed zijn. Je kunt dan beter jouw tijd en energie steken in de competenties die wel aan te leren en te ontwikkelen zijn. Competenties zijn skills, die weer onderverdeeld zijn in hard skills en soft skills. Het verschil tussen beide varianten weten, kan jou ook weer verder helpen bij de ontwikkeling van iedere competentie. 

Hard skills zijn de functionele en technische competenties, welke vaak gekoppeld worden aan functies binnen een bedrijf en de rol die jij daarbij moet vervullen. Ze zijn dus nodig om jouw werk naar behoren uit te kunnen voeren en de werkzaamheden op de juiste manier aan te pakken. Soft skills zijn voornamelijk de sociale, communicatieve en taalkundige vaardigheden. Daarnaast kunnen het persoonlijke gewoonten zijn, zoals luisteren, samenvatten, op tijd komen, communiceren en samenwerken. 


Persoonlijke eigenschappen hebben invloed op de ontwikkeling 

Jouw persoonlijke eigenschappen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de competenties voorbeelden. Dit zijn namelijk de kenmerken die jij als persoon bevat en kunnen jou helpen bij het ontwikkelen van een bepaalde vaardigheid. Deze vaardigheden zitten al in je, maar je moet ze nog verder ontwikkelen. De sociale, cognitieve en praktijkgerichte vaardigheden kunnen dus op basis van jou als persoon verder ontwikkeld worden. Hiervoor moet je wel de motivatie en het doorzettingsvermogen hebben, anders zal het moeizaam verlopen en zul je uiteindelijk opgeven met jezelf te ontwikkelen.

 

Voorbeelden van competenties en hun betekenis

Er bestaan veel verschillende competenties. Onderstaande competenties voorbeelden kunnen jou helpen om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden en de betekenis ervan. Hierbij zijn er een aantal vaak betrokken bij een sollicitatiegesprek, anderen zullen een breder aspect bedienen en daarom ook andere mogelijkheden bieden. 

De competentie organisatiesensitiviteit is een van de vaardigheden die van jou wordt gevraagd in een vacature. Deze competentie houdt in dat je jezelf bewust bent van de gevolgen van de keuzes, beslissingen en werkzaamheden die je maakt of uitvoert. Deze keuzes kunnen namelijk niet alleen gevolgen hebben voor jou, maar ook voor de gehele organisatie of een afdeling hiervan. Je moet een verantwoordelijkheidsgevoel bezitten om jouw functie zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Als jij deze competentie bezit, kun je een goede indruk achterlaten op jouw werkgever en heb je vaak meer kans op doorgroeimogelijkheden. 

De competentie samenwerken is ook van belang op de werkvloer. Je krijgt immers vaak te maken met werkzaamheden die je samen met collega’s zou moeten uitvoeren. Hierbij kun je als individu te werk gaan en de juiste mensen inschakelen die samen met jou de taak voltooien. Op de werkvloer werk je iedere dag samen met jouw collega’s. Iemand die alleen zijn eigen plan trekt, luistert vaak ook niet naar meningen van anderen. Hierdoor kunnen de verkeerde keuzes worden gemaakt. Dit kan voorkomen worden met de competentie samenwerken. De competentie luisteren hangt hier dus nauw mee samen. Aan de hand van verschillende communicatieve vaardigheden kun je ervoor zorgen dat je beide competenties voorbeelden verder kunt ontwikkelen. 


Het aantonen van competenties tijdens een assessment

Alle competenties voorbeelden kun je aantonen tijdens het assessment. Het assessment bestaat immers uit verschillende onderdelen, waarbij iedere keer andere competenties van jou verwacht worden. Zo moet je in een rollenspel voor een leidinggevende functie kunnen aantonen dat jij leiderschap bezit en daarnaast goed bent in motiveren en luisteren naar jouw collega’s. Jij moet al jouw skills inzetten om dit rollenspel tot een goed einde te brengen. Hierbij is jouw tegenspeler vaak een werknemer die ongewenst gedrag vertoont op de werkvloer. Het is aan jou om deze op zijn gedrag aan te spreken en te zien wat de onderliggende reden is dat dit gedrag wordt vertoond. Hiervoor moet je veel communicatieve vaardigheden bezitten, goed kunnen luisteren en de juiste vragen kunnen stellen. 


Nog meer oefenen voor het assessment

Wil je nog meer oefenen voor het assessment? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen