Waar zijn presentatieoefeningen nuttig voor?

Tegenwoordig kan het erg nuttig zijn als je goed bent in presenteren. Presentaties worden namelijk vaak gebruikt in verschillende professionele sectoren. Zo kan het voorkomen dat je een keer een verkooprapport moet presenteren. Maar daarnaast kan het ook voorkomen dat je moet presenteren om informatie over te brengen, informatie in een team te analyseren of kennis te delen over een nieuwe klant. Een presentatie is alleen nuttig als de presentator beschikt over de juiste vaardigheden en kennis. Omdat in het dagelijks leven presenteren steeds vaker voorkomt is het hebben van deze vaardigheden een vereiste. Daarom komt het ook steeds vaker voor dat werkgevers potentiële werknemers testen op hun vaardigheden door het inzetten van presentatieoefeningen.

Bij het deelnemen aan deze presentatieoefeningen moet je er rekening mee houden dat de volgende vaardigheden getoetst zullen worden:
 • Spreekvaardigheden
 • Presentatie-skills
 • In staat zijn om informatie uitgebreid te communiceren
 • Zelfverzekerdheid
 • Lichaamstaal
 • Overtuigingskracht
 • Tijdsmanagement
 • Besluitvorming
 • Informatiestructuur
 • Het stellen van prioriteiten

In de huidige arbeidsmarkt worden vooral in sales- en marketingfuncties presentatie-skills geëist. De kans is groot dat je in een dergelijke functie te maken krijgt met klanten of doelgroepen, financiële adviezen, jaarrapporten en het nemen van belangrijke beslissingen.

poppetje-spreekvaardigheid

Het onder de knie krijgen van presentatieoefeningen

Tijdens het geven van een presentatie is het lastig om alle aspecten compleet onder controle te hebben. Daarom is het belangrijk dat je leert deze verschillende aspecten te beheersen. Hiervoor zijn een aantal tips en tricks beschreven:

Het maken van de presentatie

Op het moment dat je de presentatie in elkaar gaat zetten zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:
 • De informatie moet relevant zijn.
 • Ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.
 • Zorg voor een goede structuur.
 • De informatie moet in categorieën verdeeld zijn.
 • Punten en grafieken moeten duidelijk en overzichtelijk zijn.
 • Lettertypes en teksten moeten duidelijk en goed zichtbaar zijn.
 • Een lijst met vragen die mogelijk gesteld kunnen worden kun je vooraf opstellen en voorbereiden. Deze vragen moeten natuurlijk wel gebaseerd zijn op de inhoud van de presentatie.

inhoud-content-presentatie

Effectief presenteren

Op het moment dat je deelneemt aan een presentatieoefening kun je punten scoren door te werken aan de punten die hieronder beschreven staan:

De rust bewaren

Een zeer belangrijk punt waar een presentator aan moet werken, is het tonen van kalmte. Het belangrijkste doel van een presentatieoefening is om te kijken of je kunt omgaan met stress, onverwachte vragen en tijdsmanagement. Door goed voorbereid te zijn, aantekeningen te maken, diep adem te halen en een goede focus te houden wordt je vanzelf rustig en kalm.

Effectieve communicatie

Als presentator ben je het middelpunt en heb je de volledige aandacht van het publiek. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe het publiek je waarneemt. Als je dit weet is het makkelijker om over bepaalde zaken de controle te houden. Door interactie met het publiek en het betrekken van het publiek en de beoordelaar bij je presentatie kun je laten zien dat je leiderschapskwaliteiten bezit en initiatiefrijk bent. Dit zal ook helpen bij het hebben en uitstralen van zelfvertrouwen. Daarnaast zal de beoordelaar dit ook zien als effectief communiceren. Let goed op je intonatie en taalgebruik en probeer altijd formeel te presenteren. Zorg ook voor bepaalde rustpunten in je presentatie, een paar seconden rust op het juiste moment trekken de aandacht van het publiek. Deze pauzes gebruik je vooral bij het veranderen van onderwerp of het benadrukken van een punt.

communicatie-zender-ontvanger

Gebruik je tijd op de juiste manier

De presentatieoefening is niet alleen om het resultaat te beoordelen. De manier van deelnemen wordt ook beoordeeld. Zorg daarom dat je niet presenteert om er maar snel van af te zijn. Probeer bepaalde punten te evalueren. Op die manier toon je ook weer communicatieve vaardigheden. Zorg dat het tempo van de presentatie comfortabel  aanvoelt voor jezelf, maar vooral ook voor het publiek.

Oefening baart kunst

Het klinkt cliché, maar zelfs de beste atleten zijn alleen zo goed geworden door veel te trainen en oefenen. Hetzelfde geldt voor presenteren. Door regelmatig te oefenen leer je het presenteren het snelst. Je kunt een presentatie houden voor je vrienden of familie, zelfs even voor de spiegel staan kan helpen. Vraag op het moment dat je voor vrienden of familie oefent ook vooral om feedback. Dit geeft je weer handvaten om nog een hoger niveau te bereiken.

Lichaamstaal

Bij een presentatie gaat het niet alleen om wat er uit je mond komt. Je lichaamstaal heeft ook een grote invloed op de beoordeling van je presentatie. Probeer altijd oogcontact te houden met je publiek. Door de juiste hoeveelheid en op het juiste moment handgebaren te maken, kun je de aandacht van je publiek pakken en bepaalde informatie beter overbrengen. Probeer vooral onnodige bewegingen of andere afleidende zaken te vermijden. Met een spiegel kun je het best oefenen hoe je je lichaamstaal in moet zetten.

Het ontvangen van vragen

Aan het eind van een presentatie vraag je altijd of er nog vragen of bepaalde feedback zijn. Zorg daarom ook dat je goed op de hoogte bent over welke zaken in de presentatie vragen op kunnen roepen. Als je de antwoorden hier op weet, zorgt dat ook voor een bepaalde rust. De beoordelaar zal dit ook opmerken en meenemen in zijn beoordeling.

Wat bieden wij?

Het doel van onze assessmenttraining is om je te helpen je eerstvolgende presentatie succesvol te laten zijn. De oefeningen die we aanbieden zijn nagebootst van werkgevers en recruiters. Daarnaast is er ook rekening gehouden met verschillende manieren van beoordelen. Hierdoor kun je altijd een positieve beoordeling tegemoet zien.

vraag-en-aanbod

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Presenteren

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen