04 november 2019 
6 min. leestijd

Inhoud analyseoefeningen

Inhoud analyseoefeningen

Als jou gevraagd wordt om een assessment af te leggen is de kans groot dat je analyseoefeningen moet gaan maken. Deze oefeningen tonen namelijk jouw analyserend vermogen en laten zien dat jij de juiste informatie kunt vinden om een besluit te nemen. Dit is bij veel functies van belang, waardoor werkgevers graag willen weten of je dit kunt. Daarom wordt er tijdens veel assessments gebruik gemaakt van dit onderdeel om jouw vaardigheden hierin te testen. Wil je oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave


Analyse Oefeningen uitleg

Analyseoefeningen worden op veel assessments ook casestudy’s genoemd. Bij deze oefeningen draait het er vooral om dat je aan de hand van de gegeven informatie de juiste beslissing kunt maken en jouw keuzes kunt onderbouwen. Hiervoor moet jij een goed analyserend vermogen hebben. Je moet aan de hand van veel informatie alle gegevens verwerken en analyseren en daarbij een probleem oplossen en beslissingen maken. Hiervoor krijg je een korte tijd toegewezen, waarin je schriftelijk of mondeling jouw keuze moet kunnen toelichten.

De analyseoefeningen zijn gebaseerd op problemen die je in het werkveld ondervindt. Bij iedere functie kun je te maken krijgen met situaties waarbij veel informatie geanalyseerd moet worden om tot besluiten te komen. Dit moet je daarom tijdens assessments aan kunnen tonen, zodat de werkgever niet alleen weet dat je hiertoe in staat bent, maar ook dat je met tijdsdruk om kunt gaan. Binnen twee uur moet jij namelijk niet alleen de informatie hebben doorgenomen, maar ook een rapportage hebben opgesteld om jouw assessoren te laten zien hoe je beredeneerd hebt.


Soorten analyse oefeningen

Analyseoefeningen kunnen in verschillende varianten op het assessment verschijnen. Afhankelijk van de functie die jij gaat uitvoeren bij jouw nieuwe werkgever, kun je te maken krijgen met het schrijven van een schriftelijk rapport, een mondelinge presentatie of een groepsdiscussie. Voordat je aan het assessment begint, is het goed om te weten wat deze vormen inhouden. Zo kun je jezelf namelijk beter voorbereiden op jouw assessment en daardoor een betere indruk achterlaten op de assessoren.

Als eerste is er de mondelinge presentatie. Hierbij is het belangrijk dat je jouw uiteindelijke keuze inclusief jouw onderbouwingen kunt uitleggen aan de assessoren aan de hand van een presentatie. Jouw presentatievaardigheden zijn hierbij belangrijk. Deze moet je, als je dit onderdeel krijgt tijdens het assessment, ook in kunnen zetten in jouw werkveld. Daarnaast zou het kunnen zijn dat je alleen kort moet toelichten wat de hoofdpunten uit jouw geschreven rapport zijn. Als je een mondelingen presentatie moet houden bij het assessment krijg je eerst een uur tot twee uur de tijd om het rapport op te kunnen stellen en de analyseoefeningen uit te voeren. Daarna krijg je nog tijd om de presentatie voor te bereiden. Vaak is dit 30 minuten. Als laatste moet je jouw presentatie gaan houden, waar je gemiddeld 20 minuten de tijd voor krijgt. Dit is inclusief eventuele vragen die jouw assessoren kunnen gaan stellen. Het is hierbij niet alleen van belang dat jouw analyserend vermogen op orde is, maar ook dat je jouw communicatieve vaardigheden in kunt zetten.


Rapport

Ook zou je te maken kunnen krijgen met een schriftelijk rapport. Hiermee toon je niet alleen jouw analyserend vermogen aan, maar ook jouw schriftelijke communicatievaardigheden. Binnen jouw werkveld zul je namelijk geregeld een schriftelijk rapport moeten schrijven. De instructies die hierbij horen, moet jij kunnen aantonen tijdens het assessment. Dit kan vrij lastig zijn, omdat je maar een korte tijd hebt. Hiervoor moet je gestructureerd aan het werk gaan. Details gebruiken in jouw rapportage is belangrijk. Ze horen in het rapport, maar het mogen er ook weer niet te veel zijn. Wat de juiste hoeveelheid is, moet je zelf bepalen aan de hand van de gegeven informatie en de keuze die jij hebt gemaakt. De opbouw van jouw rapport is ook belangrijk. Een lange tekst wat van het ene onderwerp op het andere springt, overtuigt jouw assessoren niet. Je moet er daarom voor zorgen dat het is opgebouwd als een verhaal met een begin, middenstuk en eind. Hiervoor heb je een samenvatting, de doelstellingen die je wilt bereiken, de hoofdtekst, een samenvatting van jouw beslissingen en een bijlage nodig.


Groepsdiscussie

Als laatste kun je te maken krijgen met een groepsdiscussie. Deze vorm komt het vaakst voor tijdens assessments, omdat je hier veel verschillende vaardigheden mee aan kunt tonen. Voordat je aan de discussie deelneemt, krijg je een uur de tijd om alle informatie te analyseren en jouw eigen besluiten te maken aan de hand van deze informatie. Zorg er hierbij ook voor dat je jouw argumenten goed op een rijtje hebt staan, zodat je jouw keuze kunt onderbouwen. Na dit uur ga je in gesprek met een groep kandidaten die ook deelnemen aan het assessment. Tijdens deze discussie moet je de anderen ervan overtuigen dat jouw aanpak de beste is. Niet alleen laat je hiermee jouw analyserend vermogen en jouw communicatieve vaardigheden zien, ook moet je kunnen overtuigen, kritisch moeten zijn op de ideeën van anderen en in staat zijn om jouw eigen mening aan te passen aan die van de groep.


Voorbereiden voor het assessment

Analyseoefeningen kun je niet zomaar maken. Het vergt een hoop voorbereiding, omdat je goed moet oefenen om alles binnen de gegeven tijd af te kunnen krijgen. Op de website vind je daarom verschillende oefeningen, waarbij situaties gegeven worden die jij moet analyseren. Hoe meer oefeningen je maakt, hoe beter het uiteindelijk zal gaan. Er staat namelijk ook veel informatie bij gegeven, waarin tips en oplossingsstrategieën verwerkt zijn. Deze tips kunnen jou verder helpen. Het is daarom verstandig om dit goed door te lezen en er eventueel weer bij te pakken als je aan de voorbereidingen bezig bent.

Bedenk hierbij ook welke situaties er kunnen voorkomen op jouw werkplek. Zo kun je gerichter oefenen aan de hand van jouw functie. Deze situaties kun je immers ook tijdens jouw assessment tegenkomen. De analyseoefeningen helpen jou om steeds meer te begrijpen en jouw analyserend vermogen te verbeteren. Probeer daarom altijd zoveel mogelijk informatie te verzamelen die jouw besluiten kunnen onderbouwen en maak afwegingen. Wees je hierbij ook bewust van de risico’s die jouw besluiten met zich meebrengen. Dit willen de assessoren namelijk ook graag weten tijdens het assessment.


Een tijdsindeling maken

Bij het maken van de analyses is het verstandig om te kijken hoeveel tijd je hebt. Aan de hand van deze tijd kun je namelijk een tijdsindeling maken voor de opdracht. Deze indeling moet je binnen vijf minuten opgesteld hebben. Je houdt dan immers nog een uur en 55 minuten over om de opdracht te voltooien. Begin hierbij met het kijken naar de stappen die jij moet doorlopen om tot het eindproduct te komen. Hoeveel informatie is er beschikbaar? Welk doel heb jij met jouw analyse? Neem dit mee in de tijdsindeling. Daarna kun je beginnen met het indelen van de onderdelen. Neem bijvoorbeeld een kwartier voor het doornemen van alle informatie.

Daarnaast moet je deze informatie ook nog goed kunnen analyseren. Hier heb je ook aardig wat tijd voor nodig. Neem hier bijvoorbeeld 50 minuten voor. Je hebt de informatie al een keer doorgenomen, waardoor het nu voornamelijk de benodigde informatie eruit halen is en ook zorgen dat er geen informatie mist om jouw besluiten te kunnen maken. Bij dit gedeelte hoort ook het afwegen van alle voor- en nadelen. Er blijven nu nog 55 minuten over. Hiervan kun je er 45 gebruiken om jouw rapport te schrijven, waarin je jouw besluiten onderbouwd aan de hand van de informatie. De laatste 10 minuten gebruik je om jouw rapport te controleren.


Tips voor het maken van de oefeningen

De tijdsindeling kan jou helpen om binnen de gegeven tijd de analyseoefeningen te maken. Bij de voorbereiding kom je er echter al snel achter dat je nog niet alles onder de knie hebt. Het is daarom verstandig om onderstaande tips door te lezen, zodat je beter voorbereid aan de oefeningen begint.

Je hebt maar kort de tijd om alle informatie door te nemen. Zorg er daarom voor dat je de informatie alleen gaat scannen op relevante stukken waarmee je jouw besluit kunt maken. Hiermee kun je jezelf een hoop tijd besparen. Je hebt immers veel meer informatie dan je daadwerkelijk nodig hebt en dan kan het veel tijd kosten als je woord voor woord de teksten door gaat lezen. Daarnaast is het goed om voor jezelf gelijk dingen op papier te zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de voor- en nadelen. Door een tabel te maken met de voor- en nadelen heb je een handig overzicht om de juiste afweging te kunnen maken. Deze tabel helpt jou namelijk ook beter inzien welke risico’s jouw besluiten kunnen hebben.


Onderbouwen

Een ander belangrijk ding is dat je niet moet vergeten om jouw besluiten goed te onderbouwen. Bij analyseoefeningen gaat het namelijk niet zozeer om de keuze die je maakt, maar de onderbouwing ervan. Je kunt namelijk een keuze aangeven, maar als je niet weet wat deze keuze voor gevolgen heeft en daarnaast niet kunt uitleggen waarom dit de juiste keuze is in jouw ogen kun je dit onderdeel ook niet voldoende afronden. Assessoren hechten namelijk meer waarde aan deze onderbouwing. Dit zie je voornamelijk terug in een mondelinge presentatie en de groepsdiscussie. Daarnaast zul je de vragen kunnen verwachten wanneer je in gesprek gaat met jouw assessoren over de opdracht. Mocht je de onderbouwing niet voldoende hebben uitgevoerd, wordt er van jou verwacht dat je dit uiteindelijk wel nog doet tijdens de evaluatie.


Nog meer oefenen voor de analyseoefeningen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen