19 oktober 2019 
5 min. leestijd

De politietest oefenen

De politietest oefenen

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom je een politietest oefenen moet. Het antwoord hierop is vrij simpel: je kunt hogere resultaten behalen als je oefent, waardoor je ook meer kans maakt om aangenomen te worden. Een politietest is namelijk een lastig assessment, waar veel mensen zich in eerste instantie op verkijken. Het zijn namelijk onderdelen die je tijdens jouw opleiding al bent tegengekomen, waardoor je het gaat onderschatten. Door te oefenen kun je er echter voor zorgen dat je jouw score positief beïnvloedt en jezelf onderscheid van andere sollicitanten.

 

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

De taaltoets van de politietest

Als je de politietest oefenen gaat, zul je je moeten concentreren op jouw taalvaardigheden. De taaltoets is namelijk een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure, doordat je jezelf als politieagent zowel verbaal als schriftelijk moeten kunnen uiten. Je krijgt tijdens jouw werk te maken met het opstellen van rapporten en brieven, maar ook met mensen op straat of op het politiebureau. De politie hecht daarom veel waarde op de uitkomst van de taaltoets.

Deze toets bestaat uit drie verschillende onderdelen. Dit zijn spreken, lezen en schrijven. Ieder onderdeel toetst een ander deel van jouw taalvaardigheid. Zo moet je de woorden goed uit kunnen spreken en ook weten in welke context ze gebruikt moeten worden. Jouw leesvaardigheid moet uitstekend zijn vanwege het papierwerk dat bij het werk komt kijken. Er kunnen immers lange rapporten of andere documenten in jouw postvak verschijnen. Het is dan wel van belang dat je deze door kunt lezen en ook weet wat alles betekent. Daarnaast moet je dit papierwerk zelf kunnen opstellen. De politietest oefenen begint daarom bij jouw communicatieve vaardigheden en taalvaardigheden.


De cognitieve test van de politietest

Als je de politietest oefenen gaat, moet je jezelf ook richten op de cognitieve test. Met deze test worden namelijk een aantal cognitieve vaardigheden getest. Denk hierbij aan jouw rekenvaardigheid, logisch redeneren en jouw verdere taalvaardigheden. Het eerste onderdeel dat je hierbij tegenkomt, is het onderdeel letterpatronen. Dit onderdeel staat ook bekend onder de naam ‘anagrammen’ of ‘letterreeksen’. Er zijn veel verschillende varianten waarmee je te maken kunt krijgen tijdens dit onderdeel, waardoor het goed is om alle varianten een paar keer geoefend te hebben. Je weet immers niet welke variant er bij jouw uiteindelijke test komt.

Anagrammen zijn woorden die ontstaan zijn vanuit de letters van het gegeven woord. Zo kan het voor komen dat je anagrammen hebt met losse letters, maar ook met lettergrepen en een lettergreep te veel of missende letters. In principe is er in de meeste gevallen een woord gemaakt met de gegeven letters, behalve wanneer je een lettergreep te veel hebt. Denk hierbij aan pas – sap, kat – tak, badderen – benaderd, artsen – staren en staker – skater. Deze anagrammen kunnen van pas komen in jouw beroep wanneer je bijvoorbeeld een soort code moet kraken. Er zijn immers altijd criminelen die gebruik maken van anagrammen om een boodschap over te brengen aan een handlanger.


Cognitieve capaciteitentest politie oefentest

Loading...


Cijferpatronen op de politietest


Als je een politietest oefenen gaat, moet je ook aandacht besteden aan cijferpatronen. Deze heten ook wel cijferreeksen. Bij deze reeksen zijn er een aantal cijfers gegeven, waarbij het laatste cijfer is weggelaten. Jij moet in dit geval het weggelaten cijfer invullen en de reeks compleet maken. Om dit te kunnen doen, moet je niet alleen bekend zijn met de verschillende rekenregels, maar ook goed verbanden kunnen leggen. Ieder gegeven cijfer heeft namelijk verband met de andere cijfers in de reeks. Door veel te oefenen ga je deze verbanden steeds sneller zien, waardoor je ook gelijk op snelheid kan trainen. Dit kan jou veel tijd schelen tijdens de cognitieve test, waardoor er meer tijd overblijft voor de onderdelen waar jij slechter in bent.


Woordrelaties op de politietest

 Als laatste is er het onderdeel woordrelaties. In principe wordt hiermee jouw woordenschat getoetst. Net als bij de taaltoets, kan dit onderdeel flink onderschat worden. Je denkt namelijk dat je een brede woordenschat hebt, maar vaak kom je erachter dat dit helemaal niet het geval is. Het is daarom van belang dat je jouw woordenschat op peil houdt, zodat je dit onderdeel goed kunt maken. Het kan namelijk voorkomen dat je moet vertellen welk woord niet in het rijtje thuishoort. Hiervoor moet je de betekenis van de woorden kennen. Daarnaast kan het zijn dat er een synoniem of een tegengesteld woord gevraagd wordt. Als je de politietest oefenen gaat, kun je gelijk kijken of je alle woorden herkent. Is dit niet het geval, zul je veel moeten lezen om meer betekenissen van woorden te weten,


De politie sporttest  

Het laatste onderdeel van de politietest is de sporttest. Deze test toetst jouw conditie aan de hand van bepaalde sportactiviteiten. Voor veel kandidaten is deze test zwaar. Je moet namelijk aan een bepaalde normtijd voldoen. Om jezelf hierop voor te bereiden, moet je jouw conditie omhoog helpen. Zo kun je er namelijk voor zorgen dat je dit onderdeel haalt. Haal je het niet, kun je de test binnen drie maanden een keer herkansen. Je wilt dit echter te allen tijde voorkomen, waardoor de politietest oefenen ook een deel conditie zal bevatten. Je zult hier echter wel de nodige discipline voor moeten hebben.De politietest voorbereiden 

De politietest oefenen gebeurt aan de hand van een juiste voorbereiding. Neem bijvoorbeeld de sporttest. Jouw conditie is niet na een rondje hardlopen op het juiste niveau. Het heeft tijd en veel doorzettingsvermogen nodig. Wanneer jij te horen krijgt dat je het assessment moet gaan doen, moet je dus ook beginnen met de voorbereidingen van deze sporttest. Dit kun je doen aan de hand van verschillende apps op jouw telefoon, waarbij je jezelf aan een vast trainingsschema moet houden. Je kunt hiervoor ook naar de sportschool gaan en zelf een trainingsschema opstellen. Het is echter wel goed om dit trainingsschema op jouw beginpunt en doelen aan te passen, zodat je het beste resultaat behaalt.

De politietest oefenen is daarnaast zoveel mogelijk herhalen. De taaltoets en de cognitieve test kun je eenvoudig oefenen door middel van zoveel mogelijk vraagstukken te maken. Ieder onderdeel heeft namelijk een groot aantal oefeningen, waardoor jij kunt kijken waar je staat en hoeveel je vooruit gaat. Door deze onderdelen vaak te oefenen, kun je jouw score flink verbeteren. Neem bijvoorbeeld de taaltoets. Het is hierbij belangrijk dat je jouw woordenschat, spelling en grammatica goed beheerst. Begin daarom met het doornemen van alle regels, zodat je weet hoe het zit. Daarna kun je alle oefeningen gaan maken om te kijken of je weet hoe je deze regels toe moet passen.


Lezen 

Ga daarnaast veel lezen om de politietest te oefenen. Lezen zorgt er namelijk voor dat je geconcentreerd aan de slag gaat met het vergroten van jouw woordenschat. In veel literatuur staan woorden die jij wellicht nog nooit gezien hebt. Je kunt de betekenis van het woord aflezen aan de hand van de context, maar je zou het woord ook op kunnen zoeken in het woordenboek. Door hier aandachtig mee bezig te zijn, kun je steeds meer woorden gaan herkennen en gebruiken in jouw dagelijkse lezen. Ga daarnaast veel schrijven en praten met andere mensen. Door jezelf constant te controleren en fanatiek met taal bezig te zijn, kun je jouw taalvaardigheid steeds meer vergroten.


Nog meer oefenen voor de politietest

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de politietest onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een politietest en je zult hoger scoren voor alle politietest  onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Doe hier de Politietest Coaching

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen