Een hbo-opleiding biedt jou in de veel gevallen betere baankansen. Veel mensen besluiten daarom ook om na hun vooropleiding door te studeren. Echter gaan er veel mensen ook eerst werken na hun mbo-opleiding, waardoor vaak verschillende vakken of zelfs het gehele diploma ontbreekt. Zonder een geldig diploma kun je niet toegelaten worden tot een hbo-opleiding. Er is echter wel een mogelijkheid, maar dit is een vrij lastige weg om te behandelen. Het kan namelijk door middel van een hbo toelating test. Deze test toont aan of je de juiste vaardigheden bezit voor de opleiding naar keuze. Je zult je hier te allen tijde goed op voor moeten bereiden. Door middel van onderstaande informatie weet je beter wat de toets inhoudt, hoe je de toets kunt voorbereiden en welke voorwaarden eraan verbonden zitten. Wil je capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze assessmenttrainingen onderaan de pagina.
Inhoudsopgave
- Wat is een hbo toelating test?
- Wat zijn de voorwaarden om deel te nemen aan de hbo toelating test?
- Betalingen en overige voorwaarden
- Welke onderdelen zitten er bij de hbo toelating test?
- Hoe kun je jezelf voorbereiden op de hbo toelating test?
- Nog meer oefenen voor de hbo toelating test
- Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!
Wat is een hbo toelating test?
Als je gestopt bent met jouw studie is het vaak lastig om weer overnieuw te beginnen. Niet alleen heb je een enorme achterstand opgelopen op het gebied van kennis, ook voldoe je niet meer aan de eisen om toegelaten te worden tot een opleiding. Wanneer je dan gaat kijken naar de eisen die gesteld worden, zakt de moed je in de schoenen. Er lijkt in feite geen nieuwe studie meer voor jou in te zitten. Echter is deze er wel. Je kunt door middel van een hbo toelating test alsnog aan de studie beginnen als blijkt dat je de juiste vaardigheden en competenties in huis hebt om de studie met succes af te kunnen ronden.
Een hbo toelating test staat ook bekend als een 21 plus toets. Er zijn veel verschillende mogelijkheden als het gaat om de onderdelen van de toets. Dit komt doordat er geen algemene richtlijnen bestaan, waardoor onderwijsinstellingen zelf kunnen bepalen hoe de toets eruit komt te zien. Zo werkt een onderwijsinstellingen bijvoorbeeld met de capaciteitentoets, waarbij het voornamelijk om jouw vaardigheden gaat. Een andere onderwijsinstelling zal deze vaardigheden wellicht toetsen aan de hand van taalexamens of eventuele extra examenvakken. Afhankelijk van de opleiding die je kiest, zul je dus verschillende toetsen tegen kunnen komen.
Wat zijn de voorwaarden om deel te nemen aan de hbo toelating test?
Een hbo toelating test is een vrij zware test. Het is daarom niet heel vreemd dat onderwijsinstellingen ook verschillende voorwaarden aan de deelname aan deze toets hebben opgesteld. Ook hier zitten soms enkele verschillen in tussen de instellingen, maar de basis blijft in principe hetzelfde. Zoals de andere benaming al zegt, kun je aan deze toets beginnen wanneer je tijdens het collegejaar dat je wilt gaat starten 21 jaar of ouder bent. Je kunt dus wel enkele maanden van tevoren al beginnen aan de toets, maar dit is wel op voorwaarde dat je vanaf september 21 jaar bent.
Aan een hbo toelating test zitten kosten verbonden. Deze kosten variëren tussen de 100 en 200 euro, doordat ook hier onderwijsinstellingen vrijheid hebben. Deze kosten zijn voor de toelatingstoets zelf en een eventuele herkansing. Aan het einde van de hbo toelating test krijg je de resultaten binnen enkele werkdagen via de mail opgestuurd. Ook zit hier, wanneer je de toets met een goed resultaat hebt afgelegd, een Verklaring van Toelaatbaarheid bij. Met deze verklaring kun je jezelf officieel inschrijven voor de opleiding naar keuze. Zonder deze verklaring ben je helaas niet geschikt verklaard voor de studie en moet je wellicht naar iets anders uit gaan kijken. Je kunt het uiteraard ook gewoon opnieuw gaan proberen wanneer je jezelf meer ontwikkeld hebt en nog meer voorbereidingen hebt getroffen.
Ook kun je alleen deelnemen aan de hbo toelating test als je geen vooropleiding hebt afgerond. Als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-niveau 4 diploma ben je automatisch uitgesloten van deelname en moet je via het reguliere traject toegelaten worden tot een hbo-opleiding. Zonder deze diploma’s kun je jezelf inschrijven voor jouw studie door naar Studielink te gaan en hier het vak vooropleiding leeg te laten. Het is hierbij ook van belang dat je op het moment van inschrijving niet bezig bent aan het behalen van jouw diploma’s. Ook wanneer je dit doet, moet je via het reguliere traject naar binnen.
Betalingen en overige voorwaarden
Zodra je jezelf hebt ingeschreven, ontvang je via een mail jouw inschrijfformulier als bevestiging. Hier staat ook hoe je het geld moet betalen om deel te mogen nemen aan de hbo toelating test. Vaak kan dit via digitale machtiging, maar in sommige gevallen kun je het ook zelf overmaken naar de onderwijsinstelling. Het is altijd aan te raden om in de gaten te houden of dit goed gegaan is. Mocht dit niet het geval zijn, kun je ook geen officiële uitnodiging krijgen voor de toets. Als je deze uitnodiging twee weken voor aanvang nog niet hebt gedaan is het raadzaam om contact op te nemen met de opleiding om te zien waar het mis is gegaan.
Onderwijsinstellingen hebben daarnaast zelf nog enkele voorwaarden gesteld aan de deelname aan de hbo toelating test. Het is daarom altijd goed om te bekijken wat de voorwaarden zijn voor de hogeschool waar jij de toets wilt maken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Deze voorwaarden zijn terug te vinden op de website van de hogeschool zelf. Hiervoor ga je naar het kopje ‘toelating’ en klik je door totdat je bij de toelatingstoets aankomt. Hier staat alles omschreven wat je nodig hebt om je in te kunnen schrijven en uiteindelijk toegelaten te kunnen worden tot de opleiding naar keuze.
Welke onderdelen zitten er bij de hbo toelating test?
Ondanks dat een onderwijsinstelling zelf kan bepalen hoe de hbo toelating test eruit ziet, kun je wel op verschillende onderdelen rekenen. De vaste onderdelen waarmee gewerkt wordt, zijn een capaciteitentest, taalexamens en een deficiëntieonderzoek.
Zoals gezegd is de capaciteitentest een van de testen die ingezet kan worden om te zien of jij geschikt bent voor een opleiding. De capaciteitentest kijkt naar veel verschillende vaardigheden. Zo komen onder andere vraagstukken over taalvaardigheid, rekenvaardigheid, analyserend vermogen, logisch redeneren en abstract redeneren voorbij. Verschillende onderdelen van de toets hebben ook allemaal hun eigen vaardigheden om de vraagstukken mee op te lossen. Er kan echter in sommige gevallen wel enige overlapping in plaatsvinden.
Een andere toets die jij kunt krijgen bij de hogeschool is een toets aan de hand van verschillende taalexamens. De meest voorkomende examens zijn Nederlands en Engels. Hierbij word je voornamelijk getoetst op lees- en schrijfvaardigheid. De taalexamens zijn gebaseerd op havo-examens, waarbij je verschillende teksten voorgelegd krijgt. Het is aan jou om deze op de juiste manier te lezen en hier vragen over te beantwoorden. Ook is hier een grote woordenschat voor vereist.
Als laatste kun je nog te maken krijgen met een deficiëntieonderzoek voor de hbo toelating test. Als je wel het juiste profiel hebt gevolgd tijdens jouw vooropleiding, deze niet hebt afgerond en daarbij enkele vakken miste, moeten deze gecompenseerd worden. Wanneer blijkt dat dit het geval is, is er sprake van deficiëntie en moet je enkele staatsexamens afleggen in de benodigde vakken.
Hoe kun je jezelf voorbereiden op de hbo toelating test?
Voordat je aan de hbo toelating test begint, moet je jezelf goed voorbereiden. In feite begint dit al op het moment dat je jezelf hebt aangemeld en alle informatie op de website van de hogeschool hebt doorgenomen. Je kunt hier ook alle brochures downloaden, zodat je nog meer informatie bij de hand hebt. Deze informatie kan namelijk als leidraad voor het oefenen dienen, omdat je precies weet welke toetsvorm je voor je kunt krijgen tijdens de test. Je kunt dit voor jezelf ook nogmaals onder elkaar zetten als je dit handiger vindt.
Zorg bij de voorbereiding ook voor een goede planning. Als je bijvoorbeeld te maken krijgt met de capaciteitentest is het goed om alle onderdelen onder elkaar te schrijven en hier een schatting van de benodigde tijd bij te geven. Vergeet hierbij niet om het op te splitsen in theorie en praktijk, waardoor het nog handiger is om het naast jouw dagelijkse werkzaamheden in te plannen. Bij de taalexamens kun je ook theorie en praktijk afwisselen, maar moet je jezelf ook richten op het maken van zoveel mogelijk examens. Plan daarom voor jezelf iedere dag een of twee examens in, zodat je gewend raakt aan de vraagstellingen. De oude havo-examens zijn allemaal op internet te vinden, waarbij je ook de antwoorden kunt openen om direct te zien waar je de fout in bent gegaan.
Uiteindelijk moet je het voornamelijk hebben van het oefenen bij de hbo toelating test. Hoe meer je oefent, hoe meer je gewend raakt aan de vraagstellingen en hoe sneller de antwoorden op papier komen te staan. Hiermee kun je ook meer zelfvertrouwen krijgen. Je gaat namelijk zien dat jouw score steeds beter wordt, waardoor je ook de motivatie krijgt om door te oefenen. Dit zelfvertrouwen kun je ook goed gebruiken op de officiële toets, waardoor je weinig tot niets van de tijdsdruk meekrijgt en vol vertrouwen door gaat met het beantwoorden van alle vraagstukken.
Nog meer oefenen voor de hbo toelating test
Wil je nog meer oefenen voor de hbo toelating test? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk de assessmenttrainingen hieronder.