Een rollenspel leidinggeven is een van de onderdelen die je tegen kunt komen tijdens jouw assessment. Jouw toekomstige werkgever wilt namelijk weten hoe jij presteert op de werkvloer, waarvoor een rollenspel een uitgelezen kans is. Tijdens het rollenspel kun jij namelijk laten zien welke competenties en vaardigheden jij in huis hebt en jezelf onderscheiden van andere kandidaten. Om zo hoog mogelijk te kunnen scoren op dit onderdeel, kun je jezelf het beste zo goed mogelijk voorbereiden. Dit begint al bij het lezen van alle informatie. Wil je meer oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.
Inhoudsopgave
- Het rollenspel in het algemeen
- Het rollenspel leidinggeven
- Meerdere vaardigheden tijdens het rollenspel
- Tips voor het rollenspel leidinggeven
- Rollenspel leidinggeven voorbereiden
- Techniek van een leidinggevende
- Nog meer oefenen voor een leidinggevende rollenspel
- Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!
Het rollenspel in het algemeen
Tijdens een rollenspel is het van belang dat je jouw hoofd koel houdt en in iedere situatie jouw zenuwen onder bedwang houdt. Zelfbeheersing is hierbij een goede vaardigheid om te bezitten. Je wilt immers niet uit jouw slof schieten tegenover bijvoorbeeld een relatie van het bedrijf of jouw collega’s. Uiteindelijk kun je door de juiste vragen te stellen aan jouw tegenspeler erachter komen wat de beste oplossing voor de situatie is. Je zult merken dat met de juiste voorbereiding je op iedere situatie voorbereid bent. Uiteindelijk kun jij een goed beeld geven met betrekking tot jouw handelen op de werkvloer. De criteria waarop jij wordt beoordeeld zijn echter wel afhankelijk van de functie waarop jij solliciteert.
Het rollenspel leidinggeven
Als je gesolliciteerd hebt naar een functie als leidinggevende kun je een rollenspel leidinggeven tegenkomen in het assessment. Jij moet dan in de huid van een leidinggevende kruipen en problemen op de werkvloer oplossen. Jouw tegenspeler speelt in dit geval een medewerker, welke vaak problemen veroorzaakt door zijn gedrag. Zo zou het bijvoorbeeld voor kunnen komen dat hij ongewenst gedrag vertoont tijdens vergadering. Ook kan de medewerker vaak te laat of helemaal niet op het werk verschijnen, waarop jij hem als leidinggevende aan moet spreken. Er moet uiteindelijk een bepaalde actie worden ondernomen.
Tijdens het rollenspel leidinggeven gaat jouw tegenspeler niet direct akkoord met jouw wensen en eisen. Het is daarom belangrijk dat je zijn kant van het verhaal aanhoort en aan de hand daarvan vragen stelt. Hiermee toon je aan dat je luistert, dat je de juiste vragen kunt stellen en aan de hand daarvan met een oplossing kunt komen. In eerste instantie kun je veel tegengas ondervinden. Jouw communicatieve vaardigheden en zelfbeheersing worden op de proef gesteld. Door jouw zenuwen niet de overhand te laten nemen, kun je ervoor zorgen dat jouw tegenspeler op een gegeven moment begint toe te geven en open staat voor jouw eventuele oplossingen voor het probleem.
Meerdere vaardigheden tijdens het rollenspel
Assessoren willen verschillende vaardigheden terugzien tijdens het rollenspel leidinggeven. Zo spelen jouw communicatieve vaardigheden een grote rol. Luisteren, vragen stellen en samenvatten wat je net te horen hebt gekregen horen hier bij. Je moet empathie kunnen tonen, maar tegelijkertijd ook een stevig argument hebben waarom de situatie moet verbeteren. Daarnaast is plannen een vaardigheid waarop wordt getest. Als een werknemer bijvoorbeeld te laat dreigt te zijn voor een bepaalde deadline of afspraak, moet je hem hierop kunnen wijzen. Daarnaast moet je kijken naar een oplossing voor het probleem door veel vragen te stellen.
Het kan namelijk zo zijn dat er iets anders speelt bij de werknemer waar jij nog niet vanaf wist. Daarna kijk je samen met deze werknemer naar de geschikte oplossing. Tijdens het rollenspel leidinggeven hoef jij niet als enige met een oplossing te komen. Je kunt jouw tegenspeler ook mee laten denken. De beoordeling draait immers om het totaalplaatje tijdens het rollenspel en niet alleen de oplossing die jij bedacht hebt.
Tips voor het rollenspel leidinggeven
Het rollenspel leidinggeven is belangrijk voor zowel jezelf als jouw werkgever. Je leert jezelf namelijk kennen tijdens deze praktijksimulaties en daarnaast ziet jouw toekomstige werkgever direct of jij in staat bent om de functie als leidinggevende uit te kunnen voeren. Het is echter van belang dat je een aantal tips in jouw achterhoofd houdt, zodat je er zeker van bent dat je het rollenspel naar behoren uitvoert.
Als eerste is het belangrijk om het rollenspel serieus te nemen. Acteren is leuk, maar er komt veel meer bij kijken. Door er een groot toneelspel van te maken zul je de baan niet krijgen. Het gaat er immers om wat jij zou doen in een bepaalde situatie. Je moet hierbij dicht bij jezelf blijven om een goede beoordeling te krijgen. Of jij wordt aangenomen hangt af van hoe jij het rollenspel leidinggeven uitvoert. Als je er een grote grap van maakt, laat jij zien dat je niet professioneel genoeg bent voor de functie als leidinggevende en kun je niets meer dan een negatieve beoordeling verwachten.
Onderzoeken
Daarnaast is het belangrijk dat je van tevoren onderzoek doet naar het bedrijf. Als leidinggevende is het immers belangrijk om te weten hoe het bedrijf in elkaar steekt en welke stijl er gehanteerd wordt. Er zijn veel verschillende stijlen waarop leiding wordt gegeven binnen een bedrijf. Door te weten welke stijl er op de werkvloer bij het desbetreffende bedrijf geldt, kun je laten zien dat jouw manier van werken bij deze organisatie past. Dit onderzoek kan wat tijd in beslag nemen, maar het levert jou wel veel op. Je kunt zo het rollenspel leidinggeven uitvoeren en daarbij een hoge score behalen tijdens het assessment.
Blijf niet vasthangen in de leidinggevende functie. Hoewel jij naar een functie als leidinggevende hebt gesolliciteerd is het ook belangrijk om de rol als werknemer een keer aan te nemen. Zo kun je jezelf namelijk beter in jouw werknemers verplaatsen. Wat wil jij als werknemer bereiken in een bepaalde situatie? Wat zou jij graag zien van jouw leidinggevende? Als je jezelf deze vragen afvraagt, kun je het rollenspel leidinggeven ook beter uitvoeren.
Rollenspel leidinggeven voorbereiden
Zodra je te horen hebt gekregen dat je assessment moet gaan doen en weet dat je het rollenspel leidinggeven op de assessment dag krijgt, kun je beginnen met de voorbereidingen. Er zijn verschillende voorbeelden van rollenspellen te vinden op de website en daarnaast kun je aan de hand van video’s zien hoe anderen het rollenspel hebben aangepakt. Het is wel belangrijk dat je verschillende situaties oefent, zodat je weet wat jou te wachten staat. Zoek hiervoor een tegenspeler uit in jouw omgeving die zich niet te makkelijk om laat praten. Het word je immers ook niet makkelijk gemaakt tijdens het assessment.
Je zou er ook voor kunnen kiezen om zelf praktijksituaties te bedenken. Door zelf situaties te bedenken, kun je beter voorbereid het rollenspel leidinggeven ingaan. Je weet zo namelijk beter welke omstandigheden er op de werkvloer voor kunnen komen, waardoor je ook eenvoudiger in de rol kunt komen tijdens het assessment. Leef je daarom in in de rol en ga na wat jij in een bepaalde situatie zou doen. Dit kan jou al een heel eind op weg helpen tijdens de voorbereidingen. Schrijf deze situaties eventueel op en ga ook deze oefenen met een tegenspeler. Je zult merken dat je op deze manier veel meer zelfvertrouwen krijgt en weinig zenuwen hebt tijdens het echte rollenspel.
Techniek van een leidinggevende
Als laatste is het ook goed om te kijken naar de technieken die gehanteerd worden bij het leidinggeven. Als jij je bewust bent van het hier en nu en aan de hand van de belangrijke technieken kunt handelen, kun je ook meer indruk maken op jouw assessoren. Hierdoor ben je jezelf namelijk ook bewust van je tegenspeler. Houd er hierbij wel rekening mee dat jij als leidinggevende niet altijd aan het woord moet zijn. Jouw tegenspeler heeft tijdens het rollenspel leidinggeven ook het recht op het doen van zijn zegje.
Het is immers een probleem dat je beiden moet oplossen. Op deze manier toon je ook aan dat je kunt luisteren naar jouw werknemers en aan de hand hiervan tot de beste oplossing kunt komen. Durf hierbij ook compromissen te sluiten. Als leidinggevende wil je dat er een bepaald doel wordt bereikt. Dit doel kan alleen bereikt worden als er een actie wordt ondernomen die realistisch is voor zowel jou als jouw werknemer. Te veel vragen van jouw werknemer kan tot meer problemen leiden, waardoor je alsnog het gewenste doel niet kunt behalen.
Nog meer oefenen voor een leidinggevende rollenspel
Wil je nog meer oefenen voor een leidinggevende rollenspel? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.