06 november 2019 
5 min. leestijd

Structureel interview voorbereiden

Structureel interview voorbereiden

Stel je gaat solliciteren op een bepaalde functie en wordt hierbij uitgenodigd om het assessment met bijbehorend structureel interview af te leggen. Weet je dan wat het betekent? Waarschijnlijk heb je er wel een beeld bij, maar kun je jezelf niet voorstellen hoe je dit moet aanpakken en hoe je jezelf hierop kunt voorbereiden. Door goed voorbereid het assessment in te gaan kun je echter wel verder komen dan wanneer je niet geoefend hebt. Daarom zetten we alles voor je op een rijtje, zodat je weet waar je moet beginnen. Wil je meer oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Uitleg structureel interview

Het structureel interview komt vaak voor tijdens een assessment. Aan de hand van dit interview kan de werkgever namelijk een goed beeld krijgen van jouw persoonlijkheid, ervaringen en competenties. Daarnaast is er bij deze variant van het interview in tegenstelling tot een ongestructureerd interview een eerlijke vergelijking mogelijk tussen de kandidaten. Er is namelijk een vaste structuur, waardoor iedere kandidaat vrijwel dezelfde vragen voorgelegd krijgt. Bedrijven hanteren daarom vaak dit interview, zodat de beste kandidaat voor een functie uitgezocht kan worden.


Verschillende soorten van het interview

Het structureel interview kent twee verschillende varianten. De een is het situationele interview en de andere is het gedragsbeschrijving interview. Laatstgenoemde wordt het meest gebruikt, maar ook de eerste kan voorkomen bij bepaalde functies. Het is daarom verstandig om te weten welke variant jij op jouw assessment krijgt en weet wat jou te doen staat. Zo kun je jezelf immers beter voorbereiden op dit interview.


Situationele interview

Het situationeel interview behoeft veel voorbereiding. Er worden namelijk situaties voorgelegd bij dit interview welke ook kunnen voorkomen in het werkveld. Wanneer jij de situatie voorgelegd krijgt, moet je aan jouw assessoren vertellen wat jij zou doen. Hierbij moet je iedere stap omschrijven. De assessor schrijft jouw verhaal op en zal het antwoord later vergelijken met de andere kandidaten en mensen die de functie al uitvoeren. Het is van belang dat je zo gedetailleerd mogelijk te werk gaat en daarbij ook benoemd waarom jij voor deze aanpak zou gaan. Hoe meer informatie je geeft, hoe beter. Zorg er hierbij wel voor dat je bij het verhaal blijft. Ga niet te veel stappen opnoemen omdat je denkt dat dat beter is. Soms is er immers maar een minimalistische aanpak nodig om de gehele situatie aan te pakken.

Bij deze variant zul je merken dat de interviewer afstandelijk is. Het is namelijk een veel formelere aanpak, waarbij een gedisciplineerde uitvoering noodzakelijk is. Als de interviewer afstandelijk reageert, heeft dit dus niet met jou te maken. Deins daarom ook niet terug als het interview vreemd aanvoelt, maar vertel rustig wat jij zou doen in deze situatie. Ook als je de situatie nog niet hebt meegemaakt, moet je het jezelf goed in kunnen beelden. Neem hier eventueel even de tijd voor, maar wacht niet te lang. In het werkveld heb je immers ook niet lang de tijd om de situatie aan te kunnen pakken.

Gedragsbeschrijving Interview

De andere variant van een structureel interview is een gedragsbeschrijving interview. Dit interview komt het meeste voor, omdat je hier jouw competenties moet kunnen benoemen. In veel gevallen zal het ook een competentie interview worden genoemd. In tegenstelling tot het situationele interview ga je hier dus in op de competenties die je tijdens jouw werkveld hebt ingezet. Je krijgt dus geen situaties voorgesteld, maar moet zelf met voorbeelden komen. Je vertelt hierbij welke situatie het was, wat jouw rol in deze situatie was en hoe je alles hebt aangepakt. Benoem hierbij niet alleen de dingen die goed zijn gegaan, maar ga ook in op de dingen die je de volgende keer anders zou willen doen om een beter resultaat te krijgen.

Tijdens het gedragsbeschrijving interview krijg je veel meer vrijheid. Hierdoor zal het gesprek ook informeler aanvoelen. De interviewer kan jou op weg helpen met enkele vragen, maar het is van belang dat je zelf met de juiste voorbeelden komt. Mocht je nog niet veel werkervaring op hebben gedaan, kun je ook voorbeelden uit jouw privéleven benoemen. Zorg er hierbij wel voor dat je de voorbeelden aanpast aan de functie waar jij voor gesolliciteerd hebt. Zo kun je namelijk beter laten zien dat jij de competenties in huis hebt om de functie uit te kunnen voeren. Als jij solliciteert naar een leidinggevende functie is het bijvoorbeeld belangrijk dat je aan kunt tonen dat jij de competentie leidinggeven in je hebt zitten.


Voorbereiden voor het interview

Voorbereiden voor het structureel interview is goed te doen. Het is daarnaast goed om alles voor te bereiden, zodat je precies weet wat je moet zeggen en waar je op moet letten tijdens het assessment. Als eerste kun je voor jezelf op een rijtje zetten welke situaties jij al hebt meegemaakt. Let hierbij ook op de rol die jij hierbij hebt uitgevoerd en welke taken er voor jou bestemd waren. Schrijf dit voor jezelf op. Je kunt ze namelijk nodig hebben tijdens het interview, zeker als jij het competentie interview krijgt. Je kunt deze situaties omschrijven aan de hand van de STAR-methode.

De STAR-methode is een methode waarbij je een situatie uit elkaar zet om jouw rollen en taken duidelijk te maken. De S staat hierbij voor de situatie. Vertel kort wat de situatie inhield, zodat de assessor hier een goed beeld van krijgt. Probeer hierbij ook direct te vermelden wat het doel was waar naartoe gewerkt werd. Daarna ga je over naar de T van taak. Wat was jouw taak tijdens deze situatie? In principe is dit de rol die jij hebt vertegenwoordigd. De A staat voor actie. Vertel hierbij zo uitvoerig mogelijk welke acties jij ondernomen hebt om tot het gewenste resultaat te komen. Aan het einde komt de R van resultaat. Dit is het moment dat je het uiteindelijke resultaat vermeldt. Dit kan afwijken van het gewenste resultaat, daarom wordt er vaak een extra R toegevoegd. Dit is reflectie. Vertel hier wat jij de volgende keer beter zou doen en waarom.

Star methode


Competenties

Voor dit structureel interview kun je er ook voor kiezen om tijdens de voorbereiding alle competenties op te schrijven die jij bezit. Denk hierbij aan alle competenties die nodig zijn voor de functie waarop je gesolliciteerd hebt. Hiervoor kun je ook naar de functieomschrijving kijken. Hier staat vaak in wat er van jou verwacht wordt en welke vaardigheden je moet bezitten. Aan de hand hiervan kan je wellicht ook jouw sterke en zwakke punten op een rijtje zetten. Ondanks dat een sollicitatie voornamelijk gericht is op het overtuigen van de werknemer is het ook goed om zelfkennis te hebben en te weten waar jij nog aan moet werken. Door deze punten ook kort te benoemen weet de werkgever gelijk waar jouw ontwikkelpunten liggen en dat jij hieraan wilt gaan werken.


Samen werken

Je zou het interview ook samen met iemand voor kunnen bereiden. Hiervoor moet je wel de nodige voorbereidingen hebben getroffen. Iemand in jouw omgeving weet immers niet precies hoe het in elkaar steekt, maar kan wel vragen aan jou stellen aan de hand van jouw verhaal. Wellicht leg je iets niet helemaal goed uit. Hierdoor snapt jouw hulp bij de voorbereiding het niet. Deze persoon kan dan door blijven vragen totdat er een volledig verhaal uitkomt. Hiermee kun je jouw verhaal aanscherpen voor het structureel interview, waardoor jouw assessor minder vragen hoeft te stellen en jouw verhaal duidelijker wordt. Dit leert jou ook gelijk om niet te veel af te wijken van het daadwerkelijke verhaal. Jouw ‘interviewer’ kan jou aan de hand van alle vragen jouw verhaal in goede banen leiden, waarbij jij aantekeningen kunt maken. Lees deze aantekeningen nog een aantal keer door voordat je aan het assessment begint, zodat je goed beslagen ten ijs gaat.


Nog meer oefenen voor het structureel interview

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen