Voorbereiden van rollenspel politie
Een rollenspel politie is van belang om te maken tijdens het assessment. Dit assessment is namelijk een vast onderdeel van jouw sollicitatieprocedure. Aan de hand van de resultaten wordt uiteindelijk een oordeel geveld en kun je toegelaten of afgekeurd worden voor de functie bij de politie. Het is daarom verstandig om je op het gehele assessment voor te bereiden en zeker het rollenspel, zodat je jouw vaardigheden en competenties kunt laten zien aan jouw toekomstige werkgever. We helpen je daarom graag op weg door te vertellen wat het rollenspel inhoudt en hoe jij je hier zo goed mogelijk op kunt voorbereiden.
Inhoudsopgave
Rollenspel uitleg
Een rollenspel wordt in veel gevallen ook een praktijksimulatie genoemd. Hier worden namelijk situaties uit de praktijk nagebootst, waarbij jij een bepaalde rol aan moet nemen om een probleem op te kunnen lossen. Hierbij werk je samen met een tegenstander, die ook een bepaalde rol op zich genomen heeft. Jouw werkgever test hiermee alle vaardigheden die nodig zijn in het werkveld en besluit aan de hand hiervan of jij geschikt bent voor een baan bij de politie.
Het rollenspel politie vindt plaats tijdens de derde selectiedag in het tweede deel (deel B). Dit wordt ook vaak de praktijkproef genoemd. Het is dus goed om te weten dat beide onderdelen dezelfde zijn, zodat je jezelf hier goed op voor kunt bereiden.
Probleemsituatie
Je krijgt tijdens het rollenspel politie te maken met een probleemsituatie. Hiervoor is een trainingsacteur ingehuurd, die jouw tegenspeler gaat spelen. Deze tegenspeler zal het jou niet makkelijk maken om de situatie onder controle te krijgen. Hierbij is het van belang dat je jezelf niet autoriteit opstelt. Dit gedrag kan namelijk averechts werken ten opzichte van jouw tegenspeler, waardoor de situatie nog meer uit de hand loopt. Objectief opstellen, integer en correct handelen en goed naar de situatie kijken helpt jou verder. Hierdoor krijg je namelijk overwicht op de situatie en kun je de situatie op jouw eigen manier afronden. De competentie oplossingsgericht werken komt hierbij kijken. Je moet immers goed naar jouw doel toewerken.
Voorbereiden op het rollenspel politie
Voordat je het rollenspel politie gaat doen op het assessment is het van belang dat je zoveel mogelijk gaat voorbereiden. Het is namelijk geen onderdeel dat je even uit kunt voeren, maar behoeft enige oefening. Hiermee kun je jouw score aanzienlijk verhogen en meer kans maken op een functie bij de politie. Je kunt hiervoor verschillende oefeningen op de website vinden, waarbij je verschillende probleemsituaties omschreven ziet staan. Denk hierbij ook aan de functie waarvoor jij gesolliciteerd hebt. In veel gevallen wordt het rollenspel namelijk hierop aangepast, omdat jouw competenties en vaardigheden moeten worden gemeten.
Video’s bekijken
Naast het oefenen met een tegenspeler zou je ook kunnen kijken naar video’s waarin een rollenspel wordt gespeeld. Vaak zijn deze via YouTube te vinden, waarbij ook uitleg wordt gegeven of een evaluatie van het gehele spel. Door hier aantekeningen van te maken, kun je jezelf helpen om het rollenspel politie beter uit te voeren. Probeer hierbij ook op de lichaamstaal te letten van beide personen. Deze lichaamstaal is namelijk belangrijk om de situatie naar eigen hand te zetten.
Waar je op moet letten tijdens het rollenspel politie
Een rollenspel politie is er voornamelijk voor bedoeld om te laten zien hoe jij je opstelt in een bepaalde situatie. Zoals gezegd moet je dus niet autoritair overkomen. Met de juiste voorbereiding zorg je er daarom ook voor dat dit niet gebeurt. Echter moet je ook zorgen dat je niet over jezelf heen laat lopen tijdens het assessment. Alleen op deze manier kun jij de baas worden over de situatie en deze geheel naar eigen hand draaien.
Daarnaast zijn er nog een aantal punten waar je op moet letten tijdens het assessment. De eerste is om de kalmte te bewaren. Tijdens het rollenspel krijg je vaak te maken met een persoon die je moet kalmeren in een bepaalde situatie. Ook hier moet je zorgen dat je jezelf niet autoritair opstelt en daarnaast rust uitstraalt. Als je zelf kalm en rustig blijft, zal jouw energie overslaan op de persoon tegenover jou. Dit kan op jouw zelfbeheersing gaan zitten, maar het is dan van belang dat je jezelf niet laat kennen.
Grenzen stellen ten opzichte van de situatie bij het rollenspel politie
Ook is het van belang dat je grenzen stelt. Het is immers lastig om zelf kalm te blijven als iemand steeds over jouw grenzen heen gaat. Jouw tegenspeler zal daarom jouw grenzen op gaan zoeken om jou over de streep te halen. Het stellen van grenzen is geen autoritair gedrag, maar helpt wel om de situatie onder bedwang te houden. Hierbij kun je aan verschillende dingen denken:
- Maximaal drie waarschuwingen voordat overgegaan wordt op actie
- Fysiek geweld of een poging tot leidt tot een aanhouding van deze persoon
- Als de persoon zijn waarschuwingen negeert na het maken van respectloze of bijdehandse opmerkingen of bij grof taalgebruik kan overgegaan worden tot aanhouding
- Wanneer de situatie levensbedreigend wordt, kan de persoon overmeesterd worden
Als je deze grenzen voor jezelf stelt en deze ook kenbaar maakt bij jouw tegenspeler, moet je jezelf hier ook aan houden wanneer het hierop uitdraait. Op deze manier laat je zien dat je bestand bent tegen de situatie en kun je indruk maken op jouw assessor.
Nog meer oefenen voor het politie assessment
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de politietest onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een politietest en je zult hoger scoren voor alle politietest onderdelen. Klik hier om verder te gaan.