Politie test oefenen

Als je bij de politie aan de slag wilt, moet je een politietest doen. Deze politietest is pas een van de onderdelen van een hele zware sollicitatieprocedure, waarbij maar 20 procent van de deelnemers uiteindelijk door alle testonderdelen heen komt. Je wilt echter bij de groep horen die uiteindelijk op het politiebureau aan de slag mag gaan, waardoor je jezelf goed moet voorbereiden op de gehele politietest. Met onderstaande informatie en de juiste oefening kom jij overal doorheen. 

Inhoudsopgave

 

Inhoud van de politietest

De politietest is de test die je moet maken als jij de sollicitatieprocedure van de politie in gaat. Aan de hand van verschillende toetsen en oefeningen wordt gekeken of je geschikt bent om aan de slag te gaan bij een van de vele functies en/of de functie waarnaar jij gesolliciteerd hebt ook daadwerkelijk bij jou past of dat er naar andere mogelijkheden gekeken moet worden. Daarom bestaat de politietest uit verschillende onderdelen die je stap voor stap moet doorlopen. Iedere keer als jij een bepaald onderdeel haalt, kun je door naar de volgende selectiedag. Haal je een onderdeel niet, dan eindigt voor jou de sollicitatieprocedure en kun je het op een ander moment opnieuw proberen. 

Voordat je überhaupt aan de selectiedagen mag starten, vindt er een toetsing plaats. Deze toetsing is onder andere jouw motivatie en de sollicitatiebrief die jij hebt gestuurd. Je moet bij het bedrijf passen en ambities hebben om aan de slag te kunnen gaan bij de politie. Ook wordt er gekeken naar jouw CV. Jouw vooropleiding, functie-eisen, woonregio en kennis van groepen en culturen worden meegenomen in het eerste oordeel. Zodra je hier doorheen bent gekomen, ga je door naar de eerste selectiedag. Dit is Bewust Blauw, waarbij je verschillende vraagstukken en dilemma’s voorgelegd krijgt en op moet lossen. Hierdoor word je bewust van het vak en de impact op jouw sociale leven. 


Politie oefentest


politie cognitieve capaciteitentest oefentest


Capaciteitentest van de politietest

Ook hier moet je doorheen komen voordat je aan de tweede selectiedag mag beginnen. Tijdens deze dag krijg je deel A van de sollicitatieprocedure, welke bestaat uit de cognitieve capaciteitentest, taaltest en sporttest. Er zijn verschillende vaardigheden van belang om aan de slag te gaan binnen het werkveld. Deze vaardigheden komen aan bod bij de capaciteitentest. Zo moet je bijvoorbeeld aan de slag met jouw rekenvaardigheid, analyserend vermogen en abstract vermogen. Je moet woorden kunnen herkennen aan de hand van letters, waarbij anagrammen een van de vraagstukken zijn die je kunt verwachten. Ook cijferreeksen en figuurreeksen zul je gegarandeerd tegenkomen.  


De taaltoets van de politietest

Je gaat zodra je klaar bent met het maken van de voortoets door naar het onderdeel lezen. Je krijgt een aantal teksten waarover vragen gesteld worden. Alle vragen zijn meerkeuzevragen, waardoor je al een deel op weg geholpen wordt. Het is van belang dat je de teksten aandachtig doorleest en een goed beeld creëert van het onderwerp. Scan hiervoor de gehele tekst en kijk naar de titels, kopjes en eventueel opvallende woorden. Doe aan de hand hiervan een voorspelling waarover de tekst kan gaan, maar pin je hier niet op vast. Tijdens het lezen kan dit namelijk nog veranderen. Je gaat daarom de teksten actief doorlezen en letten op verbanden, signaalwoorden en meningen of feiten. Als je onderdelen niet begrepen hebt, is het verstandig om deze delen nogmaals door te lezen, zodat je de vragen kunt beantwoorden.  Als laatste onderdeel van de taaltoets moet je nog gaan schrijven. Je maakt hierbij verschillende opdrachten die steeds hoger opgebouwd worden in niveau. Jouw assessor bekijkt in eerste instantie naar de inhoud die jij op hebt geschreven. Daarna volgen de algemene spelling, grammatica, opbouw, woordenschat en het gebruik van leestekens. 

De sporttest van de politietest


Als laatste onderdeel van deel A van de politietest moet je een sporttest afleggen. Dit is een fysieke test waarbij je een parcours af moet leggen die gebaseerd is op een situatie op straat. Je krijgt hierdoor meer inzicht in de conditie die je nodig hebt voor het werk als politieagent, maar ook de vereiste fysieke vaardigheden komen aan bod. Zo zie je gelijk of jij in staat bent om zware fysieke inspanning uit te kunnen voeren. Jouw snelheid, kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen worden getoetst. Hierbij moet je snel kunnen schakelen en anticiperen in de situaties. Als jouw conditie op peil is voordat je aan de sporttest begint, kun je de normtijd halen. Hier kun je jezelf op trainen. 


De psychologische test van de politietest

De derde selectiedag bestaat uit deel B van de politietest. Hierbij wordt een psychologische test afgelegd, welke voornamelijk over jouw persoonlijkheid en vaardigheden gaat. Het eerste onderdeel van deze test is een persoonlijkheidsvragenlijst. Deze vragenlijst kun je maken waar jij maar wilt. Zo kun je er op je gemak voor gaan zitten en de resultaten meenemen naar deze selectiedag. Je zult hier voornamelijk vragen over jezelf krijgen en hoe jij tegen bepaalde dingen aankijkt. Het is van belang dat je zelfkennis hebt, zodat je weet welke persoonlijke eigenschappen jij bezit en wat jouw karakter is. Je moet echter niets invullen wat niet naar waarheid is, want hier prikken assessoren en psychologen doorheen. 

Als jij op de locatie aankomt, ga je een gesprek aan met een psycholoog. Hier worden de antwoorden van de persoonlijkheidsvragenlijst besproken en wordt er ook meer gevraagd over jouw interesses en ambities. De psycholoog kan aan de hand van jouw antwoorden inschatten of jij om kunt gaan met de mentale spanning die het beroep met zich meebrengt. Dit komt ook nog extra tot uiting in de praktijkproef, waarbij je een rollenspel uit moet voeren met een tegenspeler. 


Medische keuring van de politietest

De politietest bestaat ook nog uit een medische keuring en een veiligheidsonderzoek. Bij de medische keuring wordt naar jouw totale lichaam gekeken. Zo krijg je een oog- en gehoortest, wordt er gekeken naar jouw tanden en kijken artsen ook naar jouw volledige lichamelijke gesteldheid. Lichamelijke klachten die het werk kunnen beïnvloeden worden meegenomen in de uiteindelijke beoordeling. Hoe zwaar iets meegerekend wordt, is afhankelijk van de functie die jij wilt hebben. Als je uitsluitend een baan op kantoor wilt, is een lichamelijk probleem soms geen reden om jou niet aan te nemen. Het liefst wil de politie echter wel gezonde mensen in dienst hebben, waardoor je jezelf toch moet afvragen of je door de keuring heen gaat komen. 


Nog meer oefenen voor de politie test

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de  Politietest Coaching.  Met de  Politietest Coaching  kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de politietest onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een politietest en je zult hoger scoren voor alle politietest  onderdelen.  Klik hier  om verder te gaan.