08 november 2019 
5 min. leestijd

Assessment interviews voorbereiden?

Assessment interviews voorbereiden?

Het soort assessment interviews is afhankelijk van het soort assessment dat je krijgt. Echter krijg je er wel bij ieder assessment mee te maken. Het maakt daarom niet uit of je een selectie assessment, ontwikkelassessment of loopbaanassessment moet afleggen, een interview is altijd een vast onderdeel hiervan. Dit interview is niet zomaar een gesprek, maar gericht op informatie over jouw persoon. De verschillende interviews zijn daarom ook altijd anders opgebouwd. Om je op de juiste manier voor te bereiden op het interview, moet je weten wat iedere soort inhoudt, zodat je gerichter te werk kunt gaan. We leggen daarom graag per interview uit wat je kunt verwachten, zodat jij goed voorbereid naar jouw assessment kunt gaan. Wil je nog meer oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Assessment interview uitleg

Het soort assessment interviews dat je kunt verwachten is verschillend. Echter hebben alle soorten interviews een ding gemeen: de psycholoog die het interview aflegt, gaat gericht op zoek naar informatie over jou als persoon en jouw competenties. Echter hanteren de verschillende bedrijven ook verschillende methodes om het interview af te leggen.


Kennismaking assessment interview

De meest gangbare opbouw begint met een kennismaking. Hierin vertel je kort wie je bent, waarna je overgaat op jouw opleiding en loopbaan tot en met jouw huidige functie. Dit onderdeel is van belang om een beter beeld te krijgen en daarnaast om te bekijken welke weg je behandeld hebt om tot jouw sollicitatie te zijn gekomen. Als dit beeld duidelijk is, wordt overgegaan op de functie waarvoor je gesolliciteerd hebt. Een werkgever wil namelijk weten waarom je op deze vacature hebt gereageerd en wat jouw motivatie en ambities zijn.

Uiteraard moeten ook jouw competenties nog besproken worden. Hierbij gaat het niet alleen om de goede competenties in dit soort assessment interviews, want deze heb je ook al besproken in jouw sollicitatiebrief. Laat ook zien dat je zelfkennis hebt en ga even in op jouw zwakke punten. Je laat hiermee zien dat je weet waaraan je moet werken. Om het gesprek luchtiger te houden en een beter beeld van jou als persoon te krijgen, wordt jouw vrije tijd er ook even kort bijgehaald. Vertel hierin over jouw hobby’s en privéleven. Je kunt er hierbij voor kiezen om voornamelijk hobby’s uit te zoeken die in relatie staan met de functie. Zo laat je zien dat je er vaker mee bezig bent.


Eén op één assessment interview

Het één op één interview is het soort assessment interviews dat het vaakst wordt afgenomen. De kans is daarom ook groot dat je hiermee te maken krijgt tijdens jouw assessment. Zoals de naam al zegt, krijg je hier met een interviewer te maken, welke zoveel mogelijk over jou te weten wil komen.

Bij dit soort assessment interviews is de interviewer vaak doelmatig. Deze persoon zal jou daarom door het gehele proces begeleiden en vertellen wat er gaat gebeuren. Een groot voordeel hiervan is dat je weet wat je kunt verwachten en je daarom ook beter kunt concentreren op de antwoorden die je kunt geven. Als je echter merkt dat de relatie tussen jou en de interviewer niet heel goed is, kun je ook geen goed resultaat behalen. Het is daarom belangrijk dat jij kunt inspelen op de behoeften van deze persoon. Kopieer daarom het gedrag van de interviewer. Als deze persoon zich formeel opstelt, kun jij je het beste ook formeel opstellen.


Twee op één assessment interview

Een twee op één interview is een ander soort assessment interviews dat je tegen kunt komen. Echter is hier een kleinere kans op. Als je dit interview krijgt, is het goed om jezelf helemaal in te lezen en daarbij goed te weten waar je op moet letten. Je hebt immers met twee personen tegenover jou te maken, waardoor de druk hoger kan liggen. In veel gevallen maakt de ene interviewer aantekeningen, terwijl de andere persoon zich concentreert op jou en het stellen van de vragen. Hierdoor kan de interviewer beter nadenken over jouw antwoorden en daarbij ook sneller doorvragen. Hij heeft immers niet twee dingen om op te concentreren.

Daarnaast kan een twee op één interview ook handig zijn voor het verdelen van aspecten. Zo kan de een meer gespecialiseerd zijn op het persoonlijke gedeelte en de andere op de competenties. De interviewers spreken dan onderling af wie welk deel van het assessment op zich neemt. Het voordeel voor jou van dit soort assessment interviews is dat hierbij geen vooroordelen ontstaan. Je maakt een eerlijkere kans op een positieve beoordeling. De kans wordt hierdoor minder groot op de bevooroordeling, doordat beide interviewers iets over het uiteindelijke resultaat te melden hebben.


Voorbereiden op het assessment interview

Dit soort assessment interviews kun je goed voorbereiden. Dit komt doordat er een bepaalde opbouw in de interviews zit, waarmee jij thuis aan de slag kunt gaan. Een voordeel van het voorbereiden is dat je ongeveer weet wat er gevraagd kan worden en hierop in kunt spelen tijdens het assessment zelf. Zo zullen interviewers altijd jouw CV gebruiken om de vragen op te baseren. Zorg er daarom voor dat jij jouw CV kent en hier eventueel nog toelichting op kunt geven. Waarom ben je bijvoorbeeld weggegaan bij jouw vorige werkgever? En hoe zit het eigenlijk met de diploma’s die je behaald hebt? Het kan namelijk zijn dat je op voor een aantal uiteenlopende bedrijven aan de slag bent gegaan. Dit valt de interviewer ook direct op.

Daarnaast is het goed om naar jouw eigen competenties en motivatie te kijken. Jouw motivatie moet je goed kunnen verwoorden. Dit kan in eerste instantie vrij lastig zijn. Je weet immers van jezelf waarom je gereageerd hebt op een vacature, maar probeer dit maar eens aan iemand uit te leggen. Oefen dit eventueel met iemand uit jouw omgeving, zodat je er een beknopt verhaal kunt maken. Zo ook met jouw competenties. Jouw sterke en zwakke punten moeten vermeld worden tijdens dit soort assessment interviews. Probeer jouw antwoorden daarbij ook te illustreren aan de hand van voorbeelden. Zo kun je duidelijk maken waar het goed gaat en waar wat minder. Dit geeft jou ook meer houvast voor het verhaal.


Standaard vragen tijdens een assessment interview

Er zijn ook verschillende vragen die bijna altijd terugkomen tijdens het interview. Een aantal hiervan hebben we op de website omschreven. Deze vragen kun je van tevoren voorbereid hebben door alle antwoorden op papier te zetten. Ga dit echter niet woord voor woord uit je hoofd leren. Hierdoor ontstaat er een toneelstukje en zul je jezelf niet op je gemak voelen tijdens het assessment. Denk bij de verschillende vragen wel aan de hoogte- en dieptepunten uit je loopbaan en wat je hiervan geleerd hebt. Probeer daarnaast goed te verwoorden waarom je deze functie graag wilt hebben en hoe dit aansluit bij de rest van jouw carrière. Zie je jezelf over vijf jaar ook nog steeds bij dezelfde functie of heb je doorgroei wensen?

Als je zelf niet goed bent met het verwoorden van jouw sterke en zwakke punten kun je deze ook altijd aan jouw omgeving vragen. Wellicht hebben deze personen nog suggesties. Zo kun je deze antwoorden ook meenemen naar het interview. Niet alleen laat je hiermee zien dat je jezelf kent, maar ook dat je weet wat anderen van jouw vinden en waar jij dus aan zou moeten werken om verder te komen in jouw carrière. Dit soort assessment interviews voorbereiden behoeft aardig wat tijd, maar de tijd die je erin hebt gestoken kun je omzetten in een positieve beoordeling.


Nog meer oefenen voor een assessment interview

Wil je nog meer oefenen voor een assessment interview? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen