08 maart 2020 
4 min. leestijd

De hbo-toets 21 plus voor een extra toelatingskans

De hbo-toets 21 plus voor een extra toelatingskans

Het is niet altijd eenvoudig om de motivatie te behouden voor een bepaalde opleiding. Het kan daarom zijn dat je vroegtijdig gestopt bent met jouw havo of mbo-niveau 4, waardoor je geen diploma’s hebt om toegelaten te worden tot een hbo-opleiding. Hoewel je de papieren niet in handen hebt, kun je via een omweg toch toegelaten worden voor de gewenste studie. Het is echter geen eenvoudig traject. Je moet een hbo-toets voor 21 plus afleggen wil je toegelaten worden tot de opleiding. Onderstaande informatie laat jou zien wat deze toets inhoudt en welke informatie je nog meer nodig hebt om aan de slag te gaan bij de onderwijsinstelling naar jouw keuze. Wil je capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is de hbo-toets 21 plus?

Om te kunnen beginnen aan een hbo-opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen. Dit houdt in dat je minimaal een havo-, vwo- of mbo 4 moet hebben afgerond om toegelaten te worden via de reguliere weg. Daarnaast kun je met een hbo-propedeuse van een andere opleiding aan een vierjarige bachelor beginnen bij een hogeschool. Met een vwo-diploma of wo-propedeuse kun je zelfs aan een driejarige opleiding beginnen. Als je hier niet aan voldoet, kun je in feite niet aan jouw gewenste opleiding beginnen, mits je de hbo-toets 21 plus voltooit. Met deze toets kun je aantonen dat je de juiste vaardigheden beheerst en met succes jouw diploma kunt behalen. 

De hbo-toets 21 plus brengt verschillende onderdelen met zich mee. Welke toets je moet maken hangt af van de instelling waar jij deze afneemt. Er bestaan namelijk geen algemene richtlijnen voor de test, waardoor alle hogescholen zelf beslissen welke variant gegeven wordt. Zo kun je bij de ene hogeschool te maken hebben met de capaciteitentest, terwijl een andere hogeschool zich meer richt op taalexamens. Welke variant je ook krijgt, je kunt altijd rekenen op kosten tussen de 100 en 200 euro. Bij sommige onderwijsinstellingen is dit inclusief herexamens. Sommige hogescholen bieden echter geen herexamen aan. Fontys bewaart bijvoorbeeld de resultaten voor twee jaar. Binnen de twee jaar is er geen mogelijkheid om de test opnieuw af te leggen bij deze onderwijsinstelling. Je kunt dan alleen bij andere hogescholen terecht die dezelfde opleiding aanbieden. 


Taalexamens hbo-toets 21 plus

Bij de hbo-toets 21 plus kun je dus verschillende onderdelen tegenkomen. Wanneer je te maken krijgt met taalexamens is dit vaak Nederlands of Engels. Dit gebeurt door middel van staatsexamens. Je krijgt hier de onderdelen lezen, spreken, luisteren en schrijven. Jouw taalvaardigheden moeten daarom van goed niveau zijn, waarbij je een brede woordenschat hebt en dit in alle onderdelen aan kunt tonen. Ook moet jouw grammatica in orde zijn. 

Op een slechte grammatica kun je veel punten verliezen tijdens het onderdeel schrijven. Het is daarom van belang dat je gaat oefenen en veel met mensen gaat praten om het juiste niveau te kunnen behalen. Op deze manier heb je namelijk een grotere kans dat je de examens met een voldoende afrondt, zodat je toegelaten wordt op de opleiding. 

Wat moet je doen als je enkele examenvakken mist bij de hbo-toets 21 plus?

Als je de hbo-toets 21 plus hebt gemaakt, kan het zijn dat je nog niet rechtstreeks toegelaten bent tot de opleiding. Dit heeft te maken met de verschillende examenvakken die je in jouw profiel moet hebben zitten voor een bepaalde opleiding. Als je wel het juiste profiel hebt, maar niet alle vakken in dit profiel hebt zitten, vindt er een deficiëntie plaats. Ook deze kun je opvangen door middel van toetsen. Hiervoor moet je staatsexamens doen. 

Deze staatsexamens zijn verplicht wanneer je toegelaten wilt worden tot een opleiding en niet over de juiste vakken beschikt. Je kunt deze zowel voor de havo als het vwo behalen. Deze examens worden echter niet door de onderwijsinstelling gegeven, maar moet je via DUO aanvragen. Je moet je hiervoor altijd voor 1 januari hebben opgegeven. Als je hier te laat voor bent, kun je niet meer meedoen aan de staatsexamens en moet je een jaar wachten voordat je weer op kunt. De verschillende vakken moeten binnen twee jaar gehaald worden om in aanmerking te komen voor een toelating tot de opleiding. Het zou daardoor ook kunnen zijn dat je de hbo-toets 21 plus opnieuw moet worden afgelegd.  


Voorbereiden op de hbo-toets 21 plus

Voordat je aan de hbo-toets 21 plus begint, is het belangrijk dat je op onderzoek uitgaat. Iedere onderwijsinstelling hanteert immers zijn eigen toetsinrichting, waardoor je eerst goed bij de instelling moet kijken wat je kunt verwachten. Dit kun je op de website vinden onder ‘toelating’. Hier staat niet alleen de algemene informatie over de toets, maar ook meer over de kosten en de inhoud van de toets. Er staan ook brochures bij, die je op jouw gemak nog door kunt lezen. Hierdoor ben je al beter voorbereid voor de toets. 

Vaak staat hier ook bij dat je bepaalde toetsen niet kunt voorbereiden. Het wordt echter aangeraden om dit wel te doen. Zelfs voor de capaciteitentest kun je namelijk oefenen. Er zijn verschillende oefeningen te vinden waarmee je meer vaardigheden kunt ontwikkelen. Het moet echter wel in je zitten om consequent te blijven werken. Ook is jouw intelligentie belangrijk bij de ontwikkeling. Op den duur kun je namelijk niet meer verder leren, maar heb je wel meer inzicht in de verschillende vraagstukken en kun je de vragen sneller beantwoorden. Ook heb je bij deze oefeningen vaak veel theorie, waarbij de oplossingsstrategieën ook gegeven worden. Deze kun je gebruiken tijdens de hbo-toets 21 plus. Voor de taalexamens kun je er oude havo-examens bij pakken. Deze zijn via verschillende websites te vinden, waarbij ook documenten met de antwoorden te vinden zijn. Hier kun je zowel jouw leesvaardigheid als schrijfvaardigheid oefenen. 

Nog meer oefenen voor de hbo-toets 21 plus

Wil je nog meer oefenen voor de hbo-toets 21 plus? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen