Tot een hbo-opleiding word je niet zomaar toegelaten. Er zijn verschillende eisen gesteld die als basis dienen voor jouw toelating, waardoor je goed moet kijken of je hieraan voldoet. Denk hierbij aan de verschillende diploma’s die je behaald moet hebben en de vakken die je hebt gevolgd tijdens deze vooropleiding. Als je niet aan deze toelatingseisen voldoet, is er nog maar een mogelijkheid om kans te maken. Dit wordt gedaan door middel van de 21 plus toets. Zo heb je ook een 21 plus toets na het mbo als je jouw diploma niet hebt behaald. Onderstaande informatie legt jou uit wat deze toets inhoudt en hoe je jezelf hier het beste op voor kunt bereiden om toegelaten te worden. Wil je capaciteitentesten oefenen? Neem dan een kijkje bij onze assessmenttrainingen onderaan de pagina.
Inhoudsopgave
- Wat is de 21 plus toets na het mbo?
- Aan welke voorwaarden moet je voldoen om de 21 plus toets na het mbo af te leggen?
- Welke onderdelen kun je verwachten op de 21 plus toets na het mbo?
- Nog meer oefenen voor de 21 plus toets na het mbo
- Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!
Wat is de 21 plus toets na het mbo?
Als je een mbo-opleiding hebt gevolgd, maar deze niet hebt afgemaakt, kun je niet doorstromen naar een hbo-opleiding. Echter is het soms wel nodig om deze opleiding te gaan volgen, wanneer je wilt doorstromen binnen jouw werk of een carrière switch wilt maken. Je moet dan de 21 plus toets na het mbo maken om alsnog aan de toelatingseisen te kunnen voldoen. Een onderwijsinstelling kan op deze manier zien of je de juiste kennis en vaardigheden bezit om de opleiding met succes af te kunnen ronden. Als je een goede score behaalt, word je toegelaten tot de opleiding. Als je geen goede score behaalt, kan er gekeken worden naar een andere opleiding.
Een 21 plus toets na het mbo wordt volledig ingericht door de onderwijsinstelling waar je de toets afneemt. Er bestaan namelijk geen algemene richtlijnen waaraan voldaan moet worden bij het afnemen van de toets. Veel instellingen kiezen er daarom voor om de toets aan te laten sluiten bij de hbo-opleiding die jij wilt gaan volgen. Zo kan het zijn dat de capaciteitentest wordt ingezet om jouw vaardigheden te toetsen. Ook kan er sprake zijn van een deficiëntieonderzoek, waarmee jouw tekorten in vakken weggewerkt moeten worden. Hiervoor moet je staatsexamens maken. Als laatste kan er gebruik gemaakt worden van taalexamens. Deze taalexamens moeten aantonen of jouw taalvaardigheden op het juiste niveau zijn op het gebied van Engels en Nederlands. Welke 21 plus toets na het mbo je ook krijgt, er zijn altijd kosten aan verbonden. Ook deze kosten kunnen de onderwijsinstellingen zelf bepalen. Wel worden er altijd bedragen tussen de 100 en 200 euro gehanteerd, behalve bij hogescholen als NTI, LOI en NCOI. Hier is het vaak een lager bedrag.
Aan welke voorwaarden moet je voldoen om de 21 plus toets na het mbo af te leggen?
Als je de 21 plus toets na het mbo wilt gaan maken, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Hiermee wordt voorkomen dat iedereen zich aanmeldt en er geen duidelijk onderscheid gemaakt kan worden om te zien of je geschikt bent. Een van de voorwaarden is dat je 21 jaar of ouder moet zijn als je aan de opleiding begint. Je kunt dus wel vanaf 20 jaar de toets maken, maar moet 21 zijn als het nieuwe collegejaar begint. Ook moet je jezelf hebben ingeschreven voor een Nederlandse opleiding. Je kunt dus niet met een opleiding in het buitenland beginnen door deze toets.
De 21 plus toets na het mbo is bedoeld voor mensen die geen vereist diploma hebben om toegelaten te worden tot een hbo. Je hebt de havo, het vwo of een mbo-niveau 4 opleiding dus niet afgerond en bent hier ook niet aan bezig op het moment dat je jezelf inschrijft voor een hbo-opleiding. Bij Studielink moet daarom ook altijd staan dat er geen vooropleiding is afgerond wanneer je jezelf inschrijft. Hier moet je rekening mee houden omdat er dan volgens de reguliere weg wordt gekeken of je aan de toelatingseisen voldoet. Het kan daardoor voor komen dat je wordt afgewezen voor de opleiding.
Welke onderdelen kun je verwachten op de 21 plus toets na het mbo?
Omdat er geen algemene richtlijnen zijn, bestaan er ook geen exacte voorbeelden van de 21 plus toets na het mbo. Wel kun je enkele onderdelen tegenkomen, waardoor er toch meer verteld kan worden over de inhoud. Om de exacte inhoud te weten moet je op de website van de hogeschool kijken. Hier staat precies welk deel jij krijgt en wat er van jou verwacht wordt.
Zo kan er verwezen worden naar taalexamens. Deze taalexamens zijn gebaseerd op oude havo-examens op het gebied van Nederlands en Engels. Hierbij worden jouw leesvaardigheid en schrijfvaardigheid getoetst aan de hand van verschillende teksten en opdrachten. Zo kan er gevraagd worden of je een uittreksel kunt schrijven van een bepaalde tekst, maar ook dat je bepaalde vragen moet beantwoorden waarbij je de teksten intensief door moet lezen. Er wordt hierbij gekeken of je vanuit de tekst de juiste informatie kunt halen en geen details over het hoofd ziet. Bij een uittreksel wordt niet alleen gekeken naar hoe je de opdracht uitvoert en welke inhoud je hieraan geeft, maar ook of je op de juiste manier omgaat met de grammatica en spelling van een taal.
De capaciteitentest wordt ingezet bij de 21 plus toets na het mbo om jouw vaardigheden te toetsen. Dit kan ook op het gebied van taalvaardigheden, maar ook jouw rekenvaardigheid, ruimtelijk inzicht, logisch redeneren en abstract vermogen zijn van belang voor het oplossen van alle vraagstukken. Je kunt hiervoor veel verschillende vraagstukken verwachten. Zo kunnen er woordrelaties gevraagd worden, maar ook hoofdrekenen, verhaalsommen, cijfer- en figuurreeksen en kubussen komen voorbij. Aan het einde van deze test heeft de opleiding een goed beeld van jouw vaardigheden en intelligentie en kan er gekeken worden of je jouw vaardigheden in kunt zetten tijdens de opleiding die je gaat volgen.
Nog meer oefenen voor de 21 plus toets na het mbo
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.