Algemeen
Clayton Vitor
Algemeen
11/17/2021
4 min
0

Capaciteiten zorg

11/17/2021
4 min
0

Werken in de zorg brengt veel capaciteiten met zich mee. Er zijn namelijk veel vaardigheden onmisbaar in de zorg, zodat je een goede werksfeer en daarnaast een vertrouwde omgeving kunt creëren voor zowel jezelf als voor jouw collega’s en patiënten. Het is daarom belangrijk om je verder in de capaciteiten van de zorg te verdiepen en daarbij ook te bekijken of het een beroep is dat bij jou past. Je zult immers uiteindelijk ook door middel van een assessment moeten aantonen dat je de juiste competenties bezit. Wil je meer capaciteitentesten oefenen? Vergeet dan niet om een kijkje te nemen bij onze trainingspakketten onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Capaciteiten zorg uitleg

Een bedrijf dat gericht is op de zorg is DocMorris assessment. Zij leveren namelijk medicijnen vanuit Nederland aan patiënten in aangrenzende landen, waarbij een grote verantwoordelijkheid van medewerkers wordt gevraagd. DocMorris assessment maakt daarom gebruik van het HRorganizer assessment. Dit assessment bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder redeneren. Aan het einde van het assessment worden alle sterke en zwakke punten op een rijtje gezet, zodat de toekomstige werkgever een goed beeld heeft van iedere sollicitant.


Verschillende capaciteiten in de zorg benodigd

Terug naar de zorg en de verschillende vaardigheden die je moet bezitten om dit beroep uit te kunnen oefenen. Zorg bestaat uit veel verschillende delen, waarbij je ook allemaal andere capaciteiten moet bezitten. Hier onder staan een paar voorbeelden en welke competenties je daarvoor moet bezitten.


Zowel individueel als in teamverband aan het werk

Daarnaast kan het ook voorkomen dat de patiënt, maar tijdelijke zorg nodig heeft. Je zult de Competentie: Flexibiliteit moeten bezitten om hiermee om te kunnen gaan. Jouw werktijden kunnen hier namelijk op aangepast worden en je zult dus ook veel verschillende patiënten krijgen in jouw loopbaan. Om de juiste zorg aan deze en langdurige patiënten te kunnen bieden, moet je over zowel de Competentie: Onafhankelijkheid als de Competentie: Samenwerken moeten beschikken. Het kan namelijk voorkomen dat jij zelfstandig aan de slag gaat, maar ook binnen een team. Dit is ook aan jou om hier een keuze in te maken. Er zijn namelijk richtingen waarbij beide kunnen, maar ook waar een van de twee gevraagd wordt. Bij zorg aan huis ben je bijvoorbeeld individueel bezig met de zorgverlening, maar er zal wel een team achter je staan die jou kunnen helpen bij bepaalde vragen.


Kennis van zaken en luisteren naar de patiënt

Als zorgverlener moet je, onafhankelijk van de richting die jij opgaat, verschillende vaardigheden bevatten. Een daarvan is kennis van zaken. Je moet immers kennis hebben over de verschillende medicatie en de toediening hiervan, maar ook verschillende materialen kunnen bedienen. Ook is het van belang dat je kennis hebt van lichamelijke en geestelijke aandoeningen, zodat je hier op de juiste manier mee om kunt gaan. Daarnaast moet je de Competentie: Luisteren bezitten. Ieder mens en dus ook iedere patiënt heeft zijn eigen verhaal en vaak behoefte om dit te vertellen. Door naar de patiënt te luisteren, kun je jezelf inleven in de situatie en de juiste steun bieden.

Respect als belangrijk onderdeel van jouw dagelijkse taken

Respect en emotioneel afstand kunnen nemen van jouw werk zijn daarbij ook twee belangrijke vaardigheden. Je moet namelijk respectvol omgaan met jouw cliënten, waarbij je luistert naar de behoeften van deze persoon. Daarnaast zul je emotioneel afstand moeten nemen, zodat je jouw werk niet mee naar huis neemt. Begrip tonen voor verdriet en pijn hoort hierbij, maar het moet je thuis en ’s avonds laat in bed niet bezig blijven houden. Wanneer je jezelf snel dingen aantrekt, is de zorg misschien niet helemaal jouw beroep. Het is daarom ook van belang dat je de Competentie: Stressbestendig bezit. Je kunt namelijk lastige situaties terechtkomen, waarbij je jouw hoofd koel moet houden. Weet daarom wat je moet doen of praat erover met collega’s.

Communicatieve vaardigheden en meer ervaring opdoen

Het blijft belangrijk om over bepaalde zaken te praten. Als jij ergens mee zit, zou je dit bespreekbaar kunnen maken met collega’s. Daarnaast is het belangrijk dat je openstaat voor verhalen van collega’s. Zodat je elkaar kunt helpen. Helpen is daarnaast een deel van de communicatie. Je moet daarom over communicatieve vaardigheden beschikken. Jouw collega’s en cliënten zullen immers gesprekken willen voeren, welke soms ook diepgaand kunnen zijn. Je moet bij een beroep in de zorg dus veel ervaring opdoen, waarmee je al begint tijdens jouw opleiding en stage. Het is daarom belangrijk om voor jezelf zoveel mogelijk aantekeningen te maken. Dit kunnen ook vragen zijn die jij aan jouw begeleider, collega’s of leidinggevende kunt stellen. Hiervan kun je leren en aan de Competentie: Zelfontwikkeling werken.

Een hogere score voor meer baankans

Om op alles voorbereid te zijn in de zorg, moet je bij jouw sollicitatie een capaciteitentest doen. Bij deze competentietest wordt er getest of jij competent bent voor de functie en daarbij ook goed om kunt gaan met het lichamelijke en mentale zware werk. Het is van belang dat je zoveel mogelijk oefent voor deze test. Een hogere score laat jou namelijk Indruk maken op jouw toekomstige werkgever. De verschillende onderdelen zijn zowel gratis als betaald te oefenen op het internet, zodat je de zelfontwikkeling kunt aanscherpen. 


Meer dan alleen een capaciteitentest voor de zorg

Bij jouw sollicitatie zal je altijd een capaciteitentest moeten afleggen. Een goede voorbereiding bestaat daarom uit zoveel mogelijk oefeningen maken op alle onderdelen, waardoor je zowel de vraagstellingen als de onderdelen zo goed mogelijk kunt beheersen. Hiermee kun je jouw score namelijk positief beïnvloeden. Naast deze capaciteitentest word je ook beoordeeld op een competentietest, je motivatie, je sterke en zwakke punten, communicatie en een persoonlijkheidstest. Ook deze onderdelen zijn online terug te vinden, zodat je weet welke vragen er gesteld kunnen gaan worden. Zodra je de onderdelen oefent, zie je ook direct de resultaten. Jouw minder goede onderdelen kun je dan nog een aantal keer herhalen, zodat je deze stof ook gaat beheersen. De basiskennis wordt hiermee uitgebreid en je zult jouw mogelijkheden vergroten.

 

Nog meer capaciteiten oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessmenttraining. Met de assessmenttraining kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan. Of bekijk de trainingspakketten hieronder.

Reacties
Categorieën