20 april 2022 
7 min. leestijd

De Defensie test | Alles over het keuringstraject van Defensie

De Defensie test | Alles over het keuringstraject van Defensie

Wil jij je goed voorbereiden op defensie? Daarvoor moet je als allereerste voldoen aan alle militaire eisen. Je volgt tijdens de defensietestdagen een sollicitatieprocedure. De testdagen zien er als volgt uit: Administratieve voorselectie, psychologisch onderzoek, medische keuring, veiligheidsonderzoek en arbeidsvoorwaardengesprek. 

Voordat je gaat beginnen met werken bij defensie, moet je eerst voldoen aan militaire keuringseisen. Je volgt de defensietestdagen. Als je wilt gaan werken als militair, is het belangrijk dat je zowel lichamelijk als geestelijk gezond bent. Het is niet zo gemakkelijk om te gaan solliciteren, je moet het sollicitatietraject volgen. Dat duurt ongeveer drie maanden.

Werken bij defensie is een uitdagende baan en ze willen daarom dat je alle keuringen goed doorloopt.


Inhoudsopgave:




Het sollicitatietraject stap voor stap

Wanneer je solliciteert, krijg je veel verschillende onderzoeken. Dit gaat drie maanden duren, de testdagen bestaan uit:

– Administratieve voorselectie (AVS)

– Psychologisch onderzoek (PO)

– Aanstellingskeuring/medische keuring defensie

– Veiligheidsonderzoek (VO)

– Arbeidsvoorwaardengesprek

 

 

Administratieve voorselectie defensie (AVS)

Als je op het internet solliciteert, moet je je gegevens zoals e-mailadres, opleiding en functie waarop je gaat solliciteren invullen. Als je voldoet aan de voornaamste eisen, volgt er daarna een aantal formulieren voor de administratieve voorselectie. In deze formulieren moet je aangeven wat je nationaliteit is en welke diploma’s je hebt. Als er een toelating volgt, dan ontvang je direct een mail met persoonlijkheidsvragen die je later nodig hebt voor het psychologische onderzoek. De administratieve voorselectie is stap een van het keuringstraject. 

 

 

Psychologisch onderzoek defensie (PO)

Tijdens het psychologisch onderzoek defensie wordt getest of je over eigenschappen beschikt die je als militair nodig hebt. Hierbij wordt bekeken of je beschikt over de juiste kennis, instelling en vaardigheden. Voordat je naar de PO gaat, is het natuurlijk heel belangrijk dat je goed uitgerust en ontspannen bent.

De test bestaat uit twee delen: de eerste vragenlijst gaat over je persoonlijkheid. Je krijgt verschillende vragen die over je persoonlijke leven en vrije tijd gaan. Eerlijkheid speelt een heel belangrijk rol in deze test. Jouw antwoorden kunnen niet verkeerd zijn, het gaat om jouw situatie op dat moment. Je antwoorden worden wel gecontroleerd, en later krijg je een interview om te beoordelen of jouw antwoorden daarbij overeenkomen met de antwoorden die je in de test hebt gegeven. 

Als je dat afgerond hebt, ga je een capaciteitentest maken die plaatsvindt in Amsterdam, dit is een soort IQ-test. Bij deze test worden je verbale en non-verbale capaciteiten getest. Je kunt dit van tevoren goed voorbereiden, door veel te oefenen. 

Gesprek onderdeel psychologisch onderzoek:

Voor een extra advies over je geschiktheid, is er een extra gesprek nodig. Dat kan op dezelfde dag of op een andere dag zijn. Van de resultaten van je vragenlijst, interview en capaciteitentest hangt af of je psychisch geschikt bent om te gaan werken bij defensie of niet. Je kunt scoren op de volgende punten:

- Stabiliteit

- Prestatiegerichtheid

- Sociaal functioneren

- Motivatie

- Discipline

- Inzetbaarheid

- Communicatieve vaardigheden

- Leidinggeven

Als je klaar bent met het interview, verzamelt de adviseur alle resultaten van de testen (vragenlijsten en capaciteitentest). De adviseur geeft je een advies over je psychologische geschiktheid voor een baan bij defensie. Dit noem je ook wel het zogenaamde ‘’nagesprek’’. Als je een negatief resultaat hebt gekregen, wordt uitgebreid uitgelegd waarom je nog niet geschikt bent voor een baan bij defensie.

Waar wordt je op getest tijdens de testdagen?

Van top tot teen wordt je getest om te bekijken hoe je in extreme situaties reageert. Wat mag wel en wat mag niet? 


OGEN

Het is belangrijk als je militair wilt worden, dat je alles goed kunt zien, zowel ‘s nachts als overdag. Als je gebruik maakt van contactlenzen, dan moet je twaalf uur van tevoren je lenzen uit doen. Je moet je bril meenemen naar het onderzoek. Als je je ogen hebt gelaserd, wil de optometrist weten wat voor soort behandeling je hebt gehad, wanneer je je ogen gelaserd hebt, waar je bent behandeld, wat je preoperatieve sterkte was en wat de dikte van je hoornvlies nu is.


OREN

Je wilt goed kunnen horen van welke kanten geluiden komen, daarom worden ook je oren getest. Als je een gehoorapparaat hebt, dan ben je ongeschikt. Zorg ervoor dat je 48 uur van tevoren geen harde geluiden om je heen hebt gehad. Zet ook je oortjes niet te hard!

 

CONDITIE

Veel kracht hebben speelt een belangrijke rol als militair. Om je kracht en uithoudingsvermogen te testen moet je een functionele fysiek en progressieve marstest uitvoeren. Hoe sterk je moet zijn en/of hoe goed je conditie moet zijn, is afhankelijk van de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Drink absoluut geen alcohol de avond van tevoren.

 

PERSONALITEIT

Deze test gaat voornamelijk over jouw persoonlijkheid, over jouw leven en karakter. Als je bij defensie wilt gaan werken, komen er veel dingen (onverwachts) op je af en daar moet je tegen kunnen.

 

VERTROUWEN

Zonder vertrouwen, wordt het doel van de missie nooit gehaald. Vertrouwen is dus heel belangrijk. Je krijgt daarom een veiligheidsonderzoek dat maximaal acht weken duurt.


Medische keuring Defensie

PO gelukt? Dan ben je al een stap verder in de defensietestdagen, na de PO nodigen ze je uit voor een aanstellingskeuring, ook wel medische keuring genoemd. Dit kan wel een hele dag duren. Er zijn diverse onderzoeken die hierbij worden uitgevoerd. Je kunt je hier niet op voorbereiden, maar je kunt ervoor zorgen dat je een paar dagen van tevoren goed uitgerust bent.

Onderdelen medische keuring:

  1. Gehoortest
  2. Ogentest
  3. Lichaamsmetingen
  4. Longfunctie onderzoek
  5. Gesprek met een arts
  6. Functionele sporttest

Bij de ogentest wordt er geen gebruik gemaakt van lenzen. Doe je lenzen uit en neem je bril mee. Je wordt getest op je gezichtsscherpte en je kleurenzicht. Je moet goed kunnen horen als militair, daarom wordt getest of je gehoor optimaal is of niet. Je gaat tijdens deze test hoge en lage tonen horen. Bij de lichaamstest, kijken ze naar je gewicht en lengte. Voor sommige functies is een minimum of maximum lichaamslengte vastgesteld.

Ook worden je hartslag en bloeddruk gemeten, dit is een heel belangrijk onderdeel. Er wordt een filmpje gemaakt van jouw hart, in rust en inspanning, wordt met een monitor gekeken of je hart hele zware inspanningen aankan, want als militair krijg je vaak te maken met zware inspanningen. Je bloeddruk moet ook optimaal zijn, als je bloeddruk te hoog is wordt de test niet verder uitgevoerd. Bij het longfunctieonderzoek blaas je in een buis in een meetapparaat. Je moet een bepaalde grenswaarde halen, anders ben je niet geschikt voor een militaire functie bij defensie. 


Als je de defensie medische keuring gehaald hebt, ga je verder met de volgende stap van de defensietestdagen: de sporttest. Je wordt daar fysiek beoordeeld, de sporttest defensie bestaat uit twee onderdelen. Je voert de krachttest en de conditietest defensie uit. Bij de fysieke test voer je de volgende onderdelen uit van de fitheidstest defensie:

  1. Progressieve marstest: Je moet met een rugzak een aantal kilometers lopen binnen een bepaalde tijd. Je hebt verschillende cluster niveaus van 1 tot 6, dit hangt af van de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd. (Meer over clusters)
  2. Graaftest: Tijdens deze test ga je zand verplaatsen met een schep.
  3. Binnen parcours in een sporthal: Je moet laten zien dat je over verschillende vaardigheden beschikt. Je legt een parcours af met daarin verschillende obstakels en je moet laten zien dat je 5 verschillende schiethoudingen kunt aannemen. 
  4. Progressieve til-/draagtest: Hier moet je een munitiekist een bepaald aantal meters meedragen, gemiddeld 25 meter, en je tilt de munitiekist van een 1,5 meter hoge tafel af. 
  5. Onbelaste hardlooptest inspanningen. In dit onderdeel van de test moet je 12 minuten hardlopen, het aantal meters hangt af van je cluster. 

Als je aan de fysieke eisen van defensie voldoet ben je weer een stap verder.

 

Veiligheidsonderzoek defensie (VO)

Vertrouwen is heel belangrijk bij defensie, want je solliciteert naar een baan binnen de overheid. Het is daarom ook van belang om te weten of je een strafblad hebt of andere dingen hebt gedaan die niet door de beugel kunnen. Het veiligheidsonderzoek defensie is daarom een belangrijk onderdeel waarop wordt bepaald of je wel of niet wordt aangenomen. Er moet veel worden besproken en worden onderzocht om tot een goed besluit te komen. Als je alles netjes hebt afgerond van elk onderdeel, kun je door naar de allerlaatste stap van de defensietestdagen: Het arbeidsvoorwaardengesprek.


Arbeidsvoorwaardengesprek defensie

Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek wordt er gesproken over je salaris, het loopbaanbeleid en je pensioen. Je bent geschikt bevonden om een functie uit te voeren bij defensie, je krijgt een schriftelijke bevestiging en mag nu de functie waarvoor je gesolliciteerd hebt uitvoeren.

 

 

Capaciteitentest defensie oefentest

Loading...

 

Het afleggen van de capaciteitentest defensie

Militair worden is niet zo gemakkelijk als je denkt. Tijdens het keuringsproces maak je een capaciteitentest in Amsterdam op de Marine kazerne. Vele kandidaten vinden een capaciteitentest erg lastig. Kandidaten ervaren het proces ontzettend verschillend, dus daarom raad ik je aan om jezelf goed te voorbereiden. De capaciteitentest defensie heeft verschillende onderdelen die hierboven al aan bod zijn gekomen. We hebben nog een oefen artikel over de capaciteitentest defensie. Als je het ene onderdeel positief hebt afgerond, mag je doorgaan naar het volgende onderdeel. Ten slotte moet je alle onderdelen succesvol afronden. Je moet ook bij het UWV werkbedrijf een verplichte voorlichting volgen. Daar wordt er voor gezorgd dat je een realistisch beeld krijgt over werken bij defensie.

 

Checklist toelatingseisen defensie

Weet je of je voldoet aan alle eisen? Sommige functies hebben speciale vereisten, maar in dat geval, staat het vermeld. Check of je voldoet door jezelf af te vragen:

– Voldoe je aan de leeftijdseis?

– Heb je een Nederlandse nationaliteit?

– Heb je een geldig identiteitsbewijs?

– Ben je volledig gezond?

– Heb je de juiste diploma’s en/of vooropleiding behaald?

– Ben je naar een voorlichtingsdag gegaan?

– Heb je er bezwaar tegen naar missies te gaan?

– Kun je tegen vaccinaties? (je moet er tegen kunnen)

– Heb je geen bezwaar tegen veiligheidsonderzoek?

Voldoe je aan de toelatingseisen? Dan is de kans groot dat je kunt deelnemen aan de defensietestdagen, en kun je beginnen met jezelf voorbereiden! 


Nog meer oefenen voor de capaciteitentest defensie

Wil je nog meer oefenen voor de capaciteitentest defensie? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van Wil je nog meer oefenen voor de capaciteitentest? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ-test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je ervoor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ-test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen