05 oktober 2019 
4 min. leestijd

afwijzing capaciteitentest

afwijzing capaciteitentest

Wanneer je een selectie assessment maakt, kan het voorkomen dat er een afwijzing na de capaciteitentest voorkomt. Jouw score is in dat geval lager dan de score van andere kandidaten, waardoor er geconcludeerd wordt dat jij de vaardigheden niet bezit die nodig zijn bij een bepaalde functie. Dit kan demotiverend werken, doordat je opnieuw moet solliciteren bij een bepaalde werkgever. Het is echter wel goed om te weten wat je kunt doen nadat je afgewezen bent tijdens het selectie assessment, zodat je weet waar je op kunt letten tijdens jouw volgende sollicitatieprocedure. Wil je capaciteitentesten oefen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

 

Inhoudsopgave 

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

afwijzing na de capaciteitentest in het assessmentrapport 

Als er een afwijzing na de capaciteitentest plaatsvindt, wordt dit schriftelijk naar jou gecommuniceerd. Dit gebeurt aan de hand van een assessmentrapport. Hierin staat per onderdeel omschreven wat er goed en fout is gegaan, waarbij ook de score vermeld is. Deze score is belangrijk voor zowel jezelf als jouw werkgever. Bij een afwijzing is jouw score of te laag in vergelijking met de gestelde norm of lager dan de score van andere kandidaten. Er staat daarom ook altijd feedback omschreven in het rapport, zodat je weet waar je in de toekomst aan kunt werken.


Jouw ontwikkelingen

Een assessmentrapport bevat niet alleen jouw scores, maar je kunt hier ook jouw ontwikkelpunten en kernkwaliteiten uit aflezen. Je ziet immers in een oogopslag op welke onderdelen van het assessment je een goede of slechte score hebt behaald, waardoor je weet waar de afwijzing na de capaciteitentest aan ligt. Aan de hand van het assessmentrapport volgt er nog een evaluatiegesprek. Tijdens dit gesprek worden de scores verder toegelicht en ontvang je meer informatie over de afwijzing en de gegeven feedback. Dit gesprek geeft jou ook de mogelijkheid om vragen te stellen. Je wilt immers precies weten waarom je bent afgewezen en daarnaast meer duidelijkheid over de gegeven feedback.

Het is belangrijk dat je dit gesprek benut. Door te weten waar het mis ging, kun je jezelf blijven ontwikkelen in de toekomst. Je hebt immers opnieuw met een sollicitatieprocedure te maken, waar wederom een assessment aan vast kan hangen. Afwijzing na de capaciteitentest kan jou daarom alleen maar verder helpen. Het is goed om niet bij de pakken neer te zitten, maar zoveel mogelijk vragen te stellen aan jouw contactpersoon. Dit kan jou weer op weg helpen. Maak daarbij ook voor jezelf nog een evaluatie op om te kijken wat jouw verbeterpunten zijn. Je kunt deze verbeterpunten dan namelijk beter aanpakken en weet immers bij jouw volgende capaciteitentest wat je te wachten staat. Hierdoor heb je jouw zenuwen ook meer onder bedwang en scoor je beter op de test.

 

Vervolgstappen naar aanleiding van de afwijzing

Lees als voorbereiding op jouw volgende sollicitatie eerst alle resultaten en feedback nog een keer door. Er staat immers precies omschreven wat je fout gedaan hebt en per onderdeel zie je in een oogopslag wat jij voor score behaald hebt. Deze score kan jou laten zien waar je jezelf nog extra op voor moet bereiden aan de hand van oefeningen. Probeer daarom na een afwijzing na de capaciteitentest het rapport bij de hand te houden als jij jezelf opnieuw gaat voorbereiden. Het kan je namelijk een extra houvast geven als je onderweg bent naar jouw volgende sollicitatieprocedure en kan ook als stimulans bieden. Doordat jouw score na het oefenen steeds hoger wordt, raak je meer gemotiveerd om verder te oefenen.

Ook kun je na de afwijzing na de capaciteitentest tijdens jouw volgende sollicitatieprocedure beter aantonen hoe jij in elkaar zit. Als je namelijk goed kunt vertellen welke feedback je hebt gehad en wat je hieraan gedaan hebt om jezelf te verbeteren, zullen werkgevers dit noteren. Een succesvolle ontwikkeling is immers ook belangrijk voor een werkgever. Dit toont aan dat je gemotiveerd bent en dat je ambities hebt. Jouw gehele assessment zal hierdoor ook een stuk beter gaan en je kunt jouw score hier positief mee beïnvloeden. Je moet uiteraard nog altijd een goede score behalen voor de capaciteitentest, maar kunt de andere onderdelen hier wel mee verbeteren.

 

Waar moet je op letten na de afwijzing van de capaciteitentest

Dit zijn vaak onderdelen waar kandidaten niet goed op scoren als je kijkt naar de scores van de afwijzing na de capaciteitentest. Deze onderdelen worden namelijk vaak onderschat, waardoor de scores laag uitvallen. Daarnaast is ruimtelijk inzicht vaak een onderdeel waar moeilijker op gescoord wordt. Veel mensen denken dit inzicht niet nodig te hebben, maar in feite is het bij vrijwel ieder beroep belangrijk. Deze kun je via de website zo vaak herhalen als je zelf wilt, zodat je dit onderdeel goed onder de knie hebt. Ook kun je veel gaan lezen, zodat je jouw woordenschat vergroot en de onderdelen die bij taalvaardigheid horen beter gaat maken. Op deze manier kun je alle onderdelen van de capaciteitentest aanpakken. Kijk waar jij het minst op gescoord hebt en besteed hier de meeste aandacht aan. Het blijft echter ook belangrijk dat je de andere onderdelen blijft herhalen. Deze kunnen immers ook weer weggezakt zijn.

Na de afwijzing na de capaciteitentest is het verstandig om direct te beginnen met het herhalen van de onderwerpen. Zo heb je namelijk een streepje voor op de andere kandidaten. Je bent immers veel beter voorbereid. Maak hiervoor een goede planning, zodat je het kan combineren met jouw andere bezigheden. Ook weet je mede dankzij deze planning dat je geen onderdelen over het hoofd ziet en alle vraagstukken meerdere keren gezien hebt voordat jouw nieuwe assessment eraan komt. Zorg er daarom voor dat je een realistische planning hebt. Verwacht daarbij niet meer van jezelf dan je daadwerkelijk aankunt. Jouw intelligentie rijkt immers maar tot een bepaalde hoogte.


Nog meer oefenen voor het assessment

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen