21 december 2019 
5 min. leestijd

Het assessmentrapport

Het assessmentrapport

Een assessment wordt vaak ingezet tijdens een sollicitatieprocedure. Werkgevers krijgen zo een helder beeld van jou als toekomstige werkgever en kunnen jouw persoonlijkheid beter in kaart brengen. De verschillende resultaten worden daarom in een assessmentrapport opgesteld. Dit rapport bevat verschillende feiten en resultaten, waardoor zowel jij als het bedrijf waarbij je gesolliciteerd hebt alle gegevens op een rijtje hebben staan en weten waaraan gewerkt kan worden. Onderstaande informatie geeft jou daarom meer inzicht in de opbouw van het rapport en hoe je deze kunt gebruiken bij jouw verdere ontwikkeling. Wil je voor het assessment oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

 

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is een assessmentrapport?

Een assessmentrapport is een rapport dat wordt opgesteld door jouw assessoren naar aanleiding van jouw prestaties tijdens het assessment. Hierin staan de resultaten van alle onderdelen omschreven, waardoor je een helder beeld krijgt van de scores die je behaald hebt en waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Je bent de eerste die het rapport in handen krijgt en moet toestemming geven om deze naar de opdrachtgever te versturen. 

In het assessmentrapport staan niet alleen jouw resultaten beschreven. Een assessor schrijft hier alle bevindingen in op en geeft jou daarbij ook verschillende tips en feedback. Ook staat er een aanbeveling voor de opdrachtgever in. Deze aanbeveling heeft betrekking op jouw sollicitatie en geeft aan of de assessor jou geschikt of ongeschikt acht voor de functie.  Het is daarom van belang dat je jezelf goed hebt voorbereid op het assessment, zodat je een goede score kunt behalen en een positieve aanbeveling terugleest in het rapport. 


De onderdelen die besproken worden in het assessmentrapport

Het assessmentrapport bevat alle onderdelen van jouw assessment. Afhankelijk van het soort assessment, kun je dus ook de bespreking van verschillende onderdelen teruglezen en daarbij ook de score die jij behaald hebt. Een onderdeel dat altijd terugkomt, is de capaciteitentest. Deze test heeft jouw vaardigheden getoetst aan de hand van verschillende vraagstukken. De vaardigheden die van belang zijn voor een functie tellen hierbij het zwaarste mee. Je weet van jezelf vaak al of het goed is gegaan doordat je veel geoefend hebt of juist niet doordat de paniek toesloeg. 

De resultaten van de capaciteitentest staan in het assessmentrapport weergegeven in percentages of aantal goede antwoorden. Je hebt hierbij een algemene score, maar ook per onderdeel staat aangegeven hoe je gescoord hebt. Deze scores zijn naast een normgroep gelegd. Je kunt hierdoor in een oogopslag zien of je hoger, lager of gemiddeld hebt gescoord ten opzichte van deze groep. Je moet gemiddeld of hoger scoren om uit te blinken tijdens het assessment en daarnaast vaak hoger gescoord hebben dan andere kandidaten. Houd er daarbij ook rekening mee dat bepaalde vaardigheden doorslaggevend kunnen zijn voor het verkrijgen van de functie. 


Jouw persoonlijkheid in kaart gebracht

Ook de persoonlijkheidstest kan meegenomen worden in een assessmentrapport. In een persoonlijkheidstest komen jouw eigenschappen en karakter goed naar voren. Jouw persoonlijkheid moet immers aansluiten bij de visie van het bedrijf, waardoor werkgevers veel waarde hechten aan deze test. Doordat er geen goede of foute antwoorden in te vullen zijn, is dit meer een indicatie van de eigenschappen die je bezit of juist mist. Het gemiddelde resultaat wordt wederom langs een normgroep gelegd, zodat je voor jezelf kunt zien hoe je verschilt ten opzichte van deze groep. Hoewel er geen goede of foute antwoorden te geven zijn tijdens deze test kan jouw persoonlijkheid wel bijdragen aan het aannemen of afwijzen van jou als werknemer. Het zou kunnen zijn dat jouw persoonlijkheid niet binnen het bedrijf kan passen. 


Competenties en vaardigheden beoordeeld

Het assessmentrapport bevat ook resultaten van de competentietesten. Deze testen worden in de meeste gevallen met goed of slecht beoordeeld. De competenties die belangrijk zijn voor een bedrijf moet je bezitten, anders komt het woord slecht te staan bij deze competenties. Hierbij gaat het voornamelijk om loyaliteit, ondernemerschap of stressbestendigheid. Doordat er alleen goed of slecht staat, wordt vaak meer uitgelegd wat de resultaten inhouden. Aan de hand van feedback kun je zien waarom je een bepaald resultaat hebt behaald. Je kunt dit weer gebruiken in de toekomst om meer succes te hebben bij jouw sollicitatie of om jezelf te ontwikkelen zodat er doorgroeimogelijkheden ontstaan. 


Extra’s

Deze praktijksimulaties testen jouw competenties en vaardigheden en hoe jij reageert in bepaalde situaties. Als jij bijvoorbeeld veel met klanten om moet gaan is het van belang dat je de competenties en vaardigheden hiervoor beheerst en deze ook aan kunt tonen op het assessment. Of jij dit goed hebt gedaan, wordt omschreven in het assessmentrapport. De psycholoog die hierbij betrokken is geweest heeft alle bevindingen uitgebreid opgeschreven en conclusies getrokken op basis hiervan. Zo kan er bijvoorbeeld vermeld worden of jij veel initiatief nam, goed conclusies kunt trekken of goed samenwerkte. Daarnaast kan er ook uitkomen of jij geschikt bent voor een leidinggevende functie. 

Naast bovenstaande punten kunnen er ook nog andere zaken voor komen in het assessmentrapport. Deze punten zijn afhankelijk van het doel van een assessment. Bij een selectie assessment zijn dit vaak weer andere dingen dan bij een ontwikkelassessment. Het laatstgenoemde draait het immers om de ontwikkeling van een werknemer, waardoor hier meer nadruk op gelegd moet worden om doorgroeimogelijkheden te creëren in de loopbaan. Bij een selectie assessment komt er een algemene conclusie of iemand geschikt is voor een functie en staan er tips en feedback bij op basis van de sterke en zwakke punten. 

De nabespreking

Nadat je het assessmentrapport in handen hebt gekregen en goed hebt doorgenomen, vindt er nog een nabespreking plaats. Dit gebeurt of op het assessmentbureau of telefonisch. De psycholoog die het assessment bij jou heeft afgenomen geeft jou tijdens de nabespreking meer inzicht in de resultaten. Ook worden de conclusies verder toegelicht, zodat je precies weet wat er bedoeld wordt. Je kunt zo gerichter vragen stellen om er zeker van te zijn dat je alles goed begrepen hebt. Daarnaast geeft dit wellicht nieuwe inzichten, waardoor je jezelf weer kunt ontwikkelen. 

Waarom is het handig?

Als je slechter bent beoordeeld dan verwacht, kan deze nabespreking goed van pas komen. Je krijgt immers meer inzichten in jouw prestaties, waardoor je hier in de toekomst op kunt gaan letten. Het zou echter ook kunnen zijn dat je het niet eens bent met de conclusie van het assessmentrapport. Het zou namelijk kunnen zijn dat je op de werkvloer veel beter presteert op bepaalde onderdelen en dat het jouw dag niet was tijdens het assessment. Je zou dit aan kunnen geven tijdens de nabespreking. Echter is dit vaak geen aanleiding tot een wijziging in de conclusie. Je zou er dan voor kunnen kiezen om het rapport niet naar de opdrachtgever te laten versturen. De kans op de baan wordt hierdoor wel kleiner, doordat je niet meer transparant bent over jouw kennen en kunnen. 


Het belang van het assessmentrapport

Uiteindelijk heb je veel baat aan het assessmentrapport. Of je de baan nu hebt gekregen of niet, je hebt meer inzichten in jezelf gekregen en weet waar je aan moet gaan werken. Jouw sterke en zwakke punten staan immers overzichtelijk onder elkaar, waardoor je jouw tekortkomingen aan kunt gaan pakken. Hiermee kun je jouw voordeel opdoen als jij opnieuw moet gaan solliciteren, maar daarnaast helpt het jou om in de toekomst meer successen te behalen met jouw werk.


Nog meer oefenen voor het assessment

Wil je nog meer oefenen voor het assessment? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze assessment trainingen hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen