Capaciteitentest oefenen
04 februari 2018 

Capaciteitentest oefenen

Een nieuwe baan vinden is vaak gecombineerd met een assessment. Een van de onderdelen die je in een assessment terugvindt, is de capaciteitentest. De capaciteitentest toetst jouw vaardigheden aan de hand van een aantal onderdelen, waardoor jouw toekomstige werkgever een goed beeld krijgt over deze vaardigheden. In combinatie met het volledige assessment ontstaat er een totaalbeeld van jou als werknemer. Dit beeld is belangrijk om voor de functie in aanmerking te komen. Het is daarom belangrijk dat je jezelf zo goed mogelijk voorbereid, zodat je te weten wat je te wachten staat. Door middel van de capaciteitentest oefenen raak je gewend aan de vraagstelling en kun je de antwoorden sneller geven.

 

De onderdelen zijn afhankelijk van jouw functie

Wat is een assessment? Een assessment is een beoordeling aan de hand van verschillende onderdelen. Dit assessment kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, waaronder voor sollicitatieprocedures, ontwikkelingen op de werkvloer of jouw eigen loopbaan. Dit wordt gedaan aan de hand van een Selectie assessment, Ontwikkelassessment, Loopbaanassessment, Thema gestuurd assessment of Online Assessment. Al deze assessments bestaan uit een aantal onderdelen, waarbij de capaciteitentest als vast beschouwd wordt. Andere onderdelen die jij kunt tegenkomen zijn afhankelijk van de functie waar jij op gesolliciteerd hebt. Je kunt hier bijvoorbeeld een rollenspel, een competentie interview en een persoonlijke vragenlijst tegenkomen. Welke onderdelen je krijgt, is per bedrijf verschillend. Mocht je bijvoorbeeld solliciteren bij de Kamer van Koophandel assessment, dan kun je andere onderdelen krijgen dan bijvoorbeeld bij Buurtwerk.nl assessment.

 

Functie-eisen kunnen getest worden met de capaciteitentest

De capaciteitentest is in ieder geval een onderdeel dat altijd terugkomt bij het assessment. Maar ook hier kunnen de onderwerpen verschillen. De ene functie behoeft namelijk andere vaardigheden dan de andere. Jouw eerste voorbereiding begint daarom al bij het doornemen van de vacature. Hier staan namelijk jouw werkzaamheden in, maar ook functie-eisen. Deze zijn opgesplitst in harde en zachte functie-eisen. Wat zijn harde functie-eisen? Dit zijn functie-eisen die gecontroleerd kunnen worden aan de hand van jouw CV. Denk hierbij aan bijvoorbeeld jouw afgeronde opleiding, een rijbewijs en werkervaring. Wat zijn zachte functie-eisen? Dit zijn jouw vaardigheden die je moet bezitten. Hierover kun je mooi schrijven in een sollicitatiebrief, maar een werkgever wil deze ook nog testen aan de hand van de capaciteitentest. Hiermee ontstaat namelijk een beter beeld en jouw score liegt immers niet.

 

De vacature doornemen voordat je een planning maakt

Nadat je de vacature hebt doorgelezen, weet jij welke onderdelen je kunt verwachten. Je kunt dan aan de slag met het maken van een planning. Deze planning kan jou namelijk helpen om je tijd optimaal te benutten en daarmee veel te kunnen oefenen. Dit kun je doen aan de hand van een tijdsindeling. Hoe maak ik een tijdsindeling? In feite kun je dit al doen door alle onderdelen van de capaciteitentest onder elkaar te schrijven met een schatting van de benodigde tijd erachter. Wanneer je nog afspraken hebt staan of je moet de rest van de dagen nog werken, moet je de verschillende onderdelen hier omheen plannen. Een goede beheersing van de Competentie: Plannen en organiseren en de Competentie: organiseren is hierbij van belang. Zorg bij het maken van een planning ook voor voldoende variatie en rustmomenten. Door middel van de variatie kun je het voor jezelf leuk houden. De rustmomenten zorgen ervoor dat je ’s avonds niet wakker ligt en aan alle oefeningen blijft denken doordat je er te lang mee bezig bent geweest.

 

Tips helpen jou bij het oplossen van de vraagstukken

Daarna kun je beginnen met het oefenen van de verschillende onderdelen. Dit kan waardevol zijn. Je leert namelijk te werken met verschillende oplossingsstrategieën en krijgt veel andere tips en informatie. Het is daarom ook belangrijk dat je alle informatie per onderdeel goed doorleest. Dit kan jou namelijk al op weg helpen bij het beantwoorden van de vragen. Hoe meer je alle onderdelen van de capaciteitentest oefent, hoe beter je wordt in de verschillende vragen. Je raakt namelijk gewend aan de vraagstelling, waardoor je eerder weet wat er van jou verwacht wordt. Het is daarom niet alleen belangrijk dat je de onderdelen oefent waar je slechter in bent, maar ook de oefenen blijft herhalen welke je al onder de knie hebt. Zo kun je namelijk snelheid opbouwen, wat van pas kan komen bij de uiteindelijke test.

 

De benamingen zijn vaak anders dan verwacht

Oefenen geeft jou ook meer inzicht in de betekenis van ieder onderdeel. Het kan namelijk zijn dat je van veel onderdelen niet weet wat het inhoudt. Je krijgt namelijk figuur– en cijferreeksen, taalvaardigheden, rekenvaardigheden en onderwerpen die jouw ruimtelijk inzicht testen. De benamingen van de onderdelen kunnen jou in eerste instantie in de war brengen. Laat dit niet gebeuren en ga aan de slag met de grote hoeveelheid oefeningen die op het internet te vinden zijn. Zo vergroot je jouw kennis, werk je aan de Competentie: Zelfontwikkeling en kun je ook sneller verbanden gaan zien. Dit kan ervoor zorgen dat je tijdens de capaciteitentest niet onder tijdsdruk komt te staan. Deze tijdsdruk kan namelijk voorkomen doordat je te veel vragen binnen de gestelde tijd moet beantwoorden.

 

Stress is niet bevorderlijk voor het resultaat

Tijdens het oefenen zie je ook iedere keer een score in jouw scherm verschijnen. Het is belangrijk dat je aan de hand van de Competentie: voortgangscontrole bijhoudt hoeveel jij al beheerst. Dit kan ook gelijk een goede motivatie zijn om door te zetten. Door regelmatig de capaciteitentest te oefenen word je namelijk beter in elk onderdeel. Zelfs de vaardigheden die jij niet beheerste, kunnen daardoor toch zorgen voor een mooie voldoende voor de test. Jouw voortgang geeft jou ook direct meer zelfvertrouwen. Hierdoor heb je minder last van nervositeit. Maar Wat is Nervositeit? Dit is de stress die je ervaart voordat je aan het assessment begint. In eerste instantie kan je het opvatten als spanning, maar later kun je er ook lichamelijke en geestelijke klachten van krijgen. Het is daarom van belang dat je extra zelfvertrouwen opbouwt, zodat de stress achter je kunt laten en goed uitgerust de capaciteitentest kunt gaan maken.

 

De beste oefening om stress tegen te gaan

Maar hoe kun je dan het beste oefenen? Zoals al eerder aangegeven is het belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie over de onderdelen doorleest. Hierin staan al verschillende tips om jou op weg te helpen en kun je voor jezelf een plan van aanpak bedenken. Daarna kun je beginnen met het maken van de oefeningen. Bereid jezelf op alles voor, waardoor je weet hoe je het beste verbanden kunt leggen en waardoor de Competentie Analyserend vermogen vooruitgaat. Zo kun je gelijk alles van elkaar onderscheiden en iedere strategie toepassen. Als je merkt dat je alle onderdelen onder de knie hebt, kun je op snelheid gaan oefenen. Bij de capaciteitentest ben je immers gebonden aan een bepaalde tijd voor alle vragen. Door hier van tevoren al op te oefenen, weet je in hoeverre je in staat bent om alles binnen de gegeven tijd te beantwoorden en kun je dit vrijwel foutloos doen.

 

Aandacht erbij houden om aandachtig te leren

Daarnaast zijn er nog een aantal tips die je in je achterhoofd kunt houden voor een beter eindresultaat en voor meer houvast tijdens het oefenen. Een daarvan is om theorie af te wisselen met praktijk. Een hele dag alleen maar theorie of alleen maar praktijk is niet goed voor jouw concentratie. Je moet jouw aandacht er goed bij kunnen houden. De vraag aandachtig lezen is immers al het halve werken en zo kun je ook gelijk kijken of wat jij gelezen hebt is blijven hangen. Dit doe je dan aan de hand van de praktijk. Als blijkt dat je nog steeds niet snapt wat er gevraagd wordt, kun je de theorie er opnieuw bij pakken.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Download meer dan 100 GRATIS oefeningen

Bereid je voor op je assessment. Met veel gratis oefeningen en informatie over wat je kunt verwachten. Oefen hier de tests en haal het beste uit jezelf.

50%
Je bent er bijna....
Waar mogen we hem naartoe sturen?
Je gegevens zijn veilig
Direct Downloaden
E-book
arrow_drop_up arrow_drop_down