04 februari 2018 
3 min. leestijd

Capaciteitentest oefenen

Capaciteitentest oefenen

Een nieuwe baan vinden is vaak gecombineerd met een assessment. Een van de onderdelen die je in een assessment terugvindt, is de capaciteitentest. De capaciteitentest toetst jouw vaardigheden aan de hand van een aantal onderdelen, waardoor jouw toekomstige werkgever een goed beeld krijgt over deze vaardigheden. In combinatie met het volledige assessment ontstaat er een totaalbeeld van jou als werknemer. Dit beeld is belangrijk om voor de functie in aanmerking te komen. Het is daarom belangrijk dat je jezelf zo goed mogelijk voorbereid, zodat je te weten wat je te wachten staat. Door middel van de capaciteitentest oefenen raak je gewend aan de vraagstelling en kun je de antwoorden sneller geven. Wil je meer oefenen voor de capaciteitentest? Bekijk dan onderaan de pagina onze assessment trainingen.

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Functie-eisen kunnen getest worden met de capaciteitentest

De capaciteitentest is in ieder geval een onderdeel dat altijd terugkomt bij het assessment. Maar ook hier kunnen de onderwerpen verschillen. De ene functie behoeft namelijk andere vaardigheden dan de andere. Jouw eerste voorbereiding begint daarom al bij het doornemen van de vacature. Hier staan namelijk jouw werkzaamheden in, maar ook functie-eisen. Deze zijn opgesplitst in harde en zachte functie-eisen. Wat zijn harde functie-eisen? Dit zijn functie-eisen die gecontroleerd kunnen worden aan de hand van jouw CV. Denk hierbij aan bijvoorbeeld jouw afgeronde opleiding, een rijbewijs en werkervaring. Wat zijn zachte functie-eisen? Dit zijn jouw vaardigheden die je moet bezitten. Hierover kun je mooi schrijven in een sollicitatiebrief, maar een werkgever wil deze ook nog testen aan de hand van de capaciteitentest. Hiermee ontstaat namelijk een beter beeld en jouw score liegt immers niet.

Capaciteitentest voorbereidingstips

Nadat je de vacature hebt doorgelezen, weet jij welke onderdelen je kunt verwachten. Je kunt dan aan de slag met het maken van een planning. Deze planning kan jou namelijk helpen om je tijd optimaal te benutten en daarmee veel te kunnen oefenen. Dit kun je doen aan de hand van een tijdsindeling. Hoe maak ik een tijdsindeling? In feite kun je dit al doen door alle onderdelen van de capaciteitentest onder elkaar te schrijven met een schatting van de benodigde tijd erachter. Wanneer je nog afspraken hebt staan of je moet de rest van de dagen nog werken, moet je de verschillende onderdelen hier omheen plannen. Een goede beheersing van de Competentie: Plannen en organiseren en de Competentie: organiseren is hierbij van belang.

Tips helpen jou bij het oplossen van de vraagstukken

Daarna kun je beginnen met het oefenen van de verschillende onderdelen. Dit kan waardevol zijn. Je leert namelijk te werken met verschillende oplossingsstrategieën en krijgt veel andere tips en informatie. Het is daarom ook belangrijk dat je alle informatie per onderdeel goed doorleest. Dit kan jou namelijk al op weg helpen bij het beantwoorden van de vragen. Hoe meer je alle onderdelen van de capaciteitentest oefent, hoe beter je wordt in de verschillende vragen. Je raakt namelijk gewend aan de vraagstelling, waardoor je eerder weet wat er van jou verwacht wordt.

De benamingen zijn vaak anders dan verwacht

Oefenen geeft jou ook meer inzicht in de betekenis van ieder onderdeel. Het kan namelijk zijn dat je van veel onderdelen niet weet wat het inhoudt. Je krijgt namelijk figuur– en cijferreeksen, taalvaardigheden, rekenvaardigheden en onderwerpen die jouw ruimtelijk inzicht testen. De benamingen van de onderdelen kunnen jou in eerste instantie in de war brengen. Laat dit niet gebeuren en ga aan de slag met de grote hoeveelheid oefeningen die op het internet te vinden zijn. Zo vergroot je jouw kennis, werk je aan de Competentie: Zelfontwikkeling en kun je ook sneller verbanden gaan zien.

Stress is niet bevorderlijk voor het resultaat

Tijdens het oefenen zie je ook iedere keer een score in jouw scherm verschijnen. Het is belangrijk dat je aan de hand van de Competentie: voortgangscontrole bijhoudt hoeveel jij al beheerst. Dit kan ook gelijk een goede motivatie zijn om door te zetten. Door regelmatig de capaciteitentest te oefenen word je namelijk beter in elk onderdeel. Zelfs de vaardigheden die jij niet beheerste, kunnen daardoor toch zorgen voor een mooie voldoende voor de test. Jouw voortgang geeft jou ook direct meer zelfvertrouwen. Hierdoor heb je minder last van nervositeit. Maar Wat is Nervositeit? Dit is de stress die je ervaart voordat je aan het assessment begint. In eerste instantie kan je het opvatten als spanning, maar later kun je er ook lichamelijke en geestelijke klachten van krijgen. Het is daarom van belang dat je extra zelfvertrouwen opbouwt, zodat de stress achter je kunt laten en goed uitgerust de capaciteitentest kunt gaan maken.


Nog meer oefenen voor de capaciteitentest

Wil je nog meer oefenen voor de capaciteitentest? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen