19 april 2020 
8 min. leestijd

De capaciteitentest hbo oefenen helpt jou aan jouw studie

De capaciteitentest hbo oefenen helpt jou aan jouw studie

Als je te horen hebt gekregen dat je niet via de reguliere weg toegelaten kunt worden tot een hbo-opleiding doordat de diploma’s van een vooropleiding ontbreken, moet je goed weten wat jou te wachten staat. Je gaat namelijk een ander traject in wanneer je 21 jaar of ouder bent, welke over het algemeen veel zwaarder is. Er zit namelijk veel voorbereiding bij en je krijgt een spannende tijd met een toelatingstoets en het wachten op de uitslag. Een van de onderdelen waarmee je te maken kunt krijgen is de capaciteitentest. Je kunt de capaciteitentest hbo oefenen als voorbereiding. Je moet hierdoor wel precies weten wat het inhoudt en welke onderdelen je kunt verwachten. Onderstaande informatie helpt jou aan de basisinformatie, zodat je weet hoe je het aan moet gaan pakken. Wil je nog meer capaciteitentesten oefenen? Vergeet dan niet om een kijkje e nemen bij onze trainingspakketten onderaan de pagina. 

 

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is de capaciteitentest hbo?

Een capaciteitentest wordt ook wel een IQ test genoemd. Deze test toetst jouw vaardigheden en kennis op het gebied van verschillende vlakken, waardoor er een goed beeld ontstaat van jouw kennen en kunnen. De resultaten van de test worden vaak gebruikt voor het aannemen van nieuwe werknemers of het toelaten van iemand tot de opleiding. Jouw vaardigheden staan ook in verband met het gedrag dat je tijdens jouw opleiding gaat vertonen. Hoe beter jouw vaardigheden zijn, hoe beter je jezelf vaak kunt aanpassen aan een nieuwe omgeving. De resultaten kunnen hierdoor veel verschil maken voor een hogeschool. 

 

Als je de capaciteitentest hbo oefenen gaat, kun je veel verschillende vraagstukken tegenkomen. Ieder onderdeel van de capaciteitentest toetst weer nieuwe vaardigheden. Het is dus vrij eenvoudig om te achterhalen op welke punten je goed scoort en op welke minder. Alle resultaten komen uiteindelijk in een rapport te staan. In eerste instantie zie je een gemiddelde score van alle onderdelen samen. Wanneer je verder kijkt, worden ook alle onderdelen apart van elkaar besproken. Jouw sterke en zwakke punten zijn op deze manier in kaart gebracht en je weet waar je aan toe bent. De uitslag van de capaciteitentest kan jou daarom ook helpen om jezelf verder te ontwikkelen. Door jouw goede vaardigheden in te zetten kun je jouw minderontwikkelde vaardigheden ook ontwikkelen. 


De capaciteitentest hbo in combinatie met de toelatingstoets

De capaciteitentest hbo oefenen kan van pas komen voor jouw toelatingstoets voor een hbo-opleiding. Er zijn namelijk een aantal hogescholen die gebruik maken van deze test om te bekijken of je geschikt bent voor de opleiding als je een 21 plus toets moet gaan doen. Deze toets maak je wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet om via het reguliere traject binnen te komen. Als je geen vooropleiding hebt afgerond. Als je 21 jaar of ouder bent kun je dan via dit traject alsnog proberen om aan de opleiding te mogen beginnen. Hier zijn wel veel voorwaarden aan gehangen, zodat niet iedereen eraan mee kan doen. 

 

Ook zijn er kosten aan verbonden. Voordat je de capaciteitentest hbo oefenen gaat, is het verstandig om ook naar deze bedragen te kijken. Niet alle hogescholen hanteren namelijk dezelfde bedragen. In de meeste gevallen zitten deze tussen de 100 en 200 euro. Je dient dit bedrag eerst betaald te hebben voordat je deel kunt nemen aan de toelatingstoets. Ook moet je je hiervoor op tijd ingeschreven hebben. Een te late inschrijving zorgt ervoor dat je niet meer deel kunt nemen aan deze ronde, waardoor je moet wachten tot een later moment. Houdt er daarom altijd rekening mee dat wanneer je de capaciteitentest als toelatingstoets gaat doen dat je alles goed geregeld hebt van tevoren. 


Welke onderdelen kom je tegen bij de capaciteitentest hbo oefenen?

Als je de capaciteitentest hbo oefenen gaat, kom je veel verschillende onderdelen tegen. Ieder onderdeel heeft zijn eigen vaardigheden en kennis nodig, waardoor je overal ook iets vanaf moet weten. Zo moet je niet alleen goed zijn in taalvaardigheid, maar ook rekenvaardigheid, ruimtelijk inzicht, logisch en abstract redeneren en analyseren. Het kan echter niet dat je altijd overal even goed in bent. Vaardigheden zijn vaak aangeboren. De vaardigheden die je niet bezit, kunnen wel deels ontwikkeld worden, maar zullen nooit zo goed worden als degene die aangeboren zijn. Je moet daarom soms ook keuzes gaan maken of je voornamelijk richten op een of meerdere vaardigheden. 

 

De capaciteitentest hbo oefenen kan jou echter wel helpen om zoveel mogelijk vaardigheden te ontwikkelen. Zoals bijvoorbeeld taalvaardigheid. Taalvaardigheid lijkt in eerste instantie niet heel lastig. Je gebruikt je taal voortdurend door te communiceren met mensen in jouw omgeving. Echter kom je er tijdens het maken van toetsen vaak achter dat je bepaalde delen niet beheerst. Dit kan te maken hebben met jouw woordenschat. Om de capaciteitentest goed te kunnen maken moet je een uitgebreide woordenschat hebben. Zo kun je bijvoorbeeld woordrelaties oplossen. Deze woordrelaties zijn begrippen die gegeven zijn. Het is aan jou om hier het verband in te ontdekken zodat je de vragen kunt beantwoorden. Als je de betekenis van een woord niet weet, kan het lastig zijn om het onderlinge verband te vinden. Door veel te oefenen leer je steeds meer woorden bij en ga je de woorden ook in het dagelijks leven herkennen. 


Ook antoniemen en synoniemen zijn vraagstukken die je tegenkomt bij het capaciteitentest hbo oefenen. Tegenstellingen en woorden met dezelfde betekenis kun je alleen vinden als je weet wat het eerste woord betekent. Bij de capaciteitentest begint het altijd vrij eenvoudig. Zo krijg je bij een tegenstelling bijvoorbeeld warm – koud of licht – donker. Naarmate je verder in de toets zit, worden de woorden steeds lastiger, waardoor een tegenstelling aangeven soms ook lastig blijkt te zijn. Hoe meer je ermee bezig bent, hoe beter het uiteindelijk zal gaan. 

 

Hoofdrekenen kan lastig zijn tijdens de capaciteitentest hbo

Een ander onderdeel van de capaciteitentest hbo oefenen is rekenvaardigheid. Dit lijkt in eerste instantie heel simpel. Je krijgt een aantal sommen te zien die je op moet lossen. Het blijkt echter al snel dat je dit onderdeel onderschat hebt. Hoe zat het ook alweer met de rekenregels? Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen lijkt in eerste instantie heel eenvoudig. Wanneer het echter door elkaar gebruikt wordt, ben je vaak in de war. Dit komt doordat je gewend bent om even snel een hulpmiddel te pakken om een som op te kunnen lossen. Tijdens de capaciteitentest moet je deze echter uit je hoofd doen. Het is daarom goed om altijd de basisregels nog een keer te hebben doorgenomen. Zo weet je immers precies hoe je de berekeningen moet maken en ga je geen onnodige fouten maken. 


Jouw rekenvaardigheid wordt ook getoetst aan de hand van verhaalsommen. Je krijgt een verhaal te lezen waarin verschillende gegevens te vinden zijn. Een deel van deze gegevens heb je nodig om de berekening te maken die in de vraag gesteld wordt. Er staan ook een aantal gegevens in die niets met de berekening te maken hebben. Deze zijn bedoeld om jou van de wijs te brengen. Het is daarom belangrijk dat je ook een goed analyserend vermogen hebt. Je moet belangrijke en minder belangrijke informatie van elkaar kunnen onderscheiden, zodat je direct ziet wat er nodig is voor de opdrachten. Jouw rekenvaardigheid wordt hierbij dus gecombineerd met andere vaardigheden. 

 

Reeksen oplossen aan de hand van een goede redenering 

Ook logisch en abstract redeneren kom je tegen wanneer je de capaciteitentest hbo oefenen gaat. Logisch redeneren komt voornamelijk terug in cijferreeksen. Deze reeksen bestaan uit een aantal cijfers, welke elkaar logischerwijs opvolgen. Je moet de logica tussen de cijfers ontdekken om de reeks af te kunnen maken. Je moet hiervoor ook een beetje kunnen rekenen. Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen komt ook bij deze reeksen wederom voor. Dit kan apart van elkaar gebeuren, maar er kunnen ook meerdere in een reeks voor komen. Dit is in principe de logica die ontdekt moet worden. Door hier op je gemak naar te kijken en eventueel ook bij de reeks te schrijven wat je ontdekt hebt, kun je uiteindelijk de gehele reeks oplossen en heb je het goede antwoord te pakken. 

 

Abstract redeneren gebeurt aan de hand van figuurreeksen. Hierbij staan er verschillende figuren in een reeks, waarin verschillende pictogrammen te zien zijn. Dit kunnen lijnen, hoeken, vormen en patronen zijn. De figuren maken allemaal een bepaalde verandering door. Dit kan al een verandering van de hoeken zijn, maar ook een buiging van lijnen, het verspringen van pictogrammen, verdwijnen van bepaalde pictogrammen of het verschijnen van nieuwe delen. Je moet bij het oplossen van deze reeksen dus op ieder detail letten. Als je een detail over het hoofd ziet, loop je het risico dat je een verkeerd figuur toevoegt aan de reeks. Neem daarom ook altijd de tijd om naar de verschillende pictogrammen te kijken en ga pas door naar de volgende als je geheel zeker bent van je zaak. 


Hoe bereid je jezelf voor aan de hand van de capaciteitentest hbo oefenen?

Er zijn nog veel meer onderdelen die je tegen kunt komen bij de capaciteitentest hbo oefenen. Om te weten welke onderdelen je nog meer tegen kunt komen, kun je het beste zoveel mogelijk gaan oefenen. Je ziet dan direct waar je op moet letten en waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Ook moet je voor de juiste voorbereiding altijd een goed plan van aanpak hebben, zodat je geen enkel onderdeel over het hoofd ziet. 

 

De capaciteitentest hbo oefenen behoeft daarom enige voorbereiding. Als eerste ga je na welke onderdelen er allemaal voor komen op de toets. Deze schrijf je voor jezelf op, zodat je hier een helder beeld van hebt. Daarna schrijf je een schatting van de benodigde tijd op. Aan de hand van deze lijst kun je een goede planning maken, waardoor je het overzicht kunt bewaren. Vergeet niet om ook jouw dagelijkse werkzaamheden mee te nemen in de planning. Deze moeten immers niet vergeten worden. Zorg bij het maken van de planning ook voor een goede afwisseling tussen theorie en praktijk. Hiermee kun je voorkomen dat het eentonig wordt en dat je niet meer gemotiveerd bent om door te oefenen. 

 

Daarna kun je alle onderdelen van de capaciteitentest hbo oefenen gaan. Begin hierbij met de theorie. In de theorie zijn namelijk vaak verschillende tips en oplossingsstrategieën te vinden, waardoor het oplossen van de vraagstukken ook veel makkelijker gaat. Door dit voor ieder onderwerp te doen ga je merken dat je steeds sneller kunt gaan antwoorden. Deze snelheid heb je uiteindelijk, in combinatie met een goede dosis zelfvertrouwen, nodig voor de officiële toets. Je komt namelijk onder veel tijdsdruk te staan, waardoor de snelheid jou kan helpen om toch alle vragen beantwoord te hebben. Hierbij raak je ook niet in paniek waar je het antwoord op een bepaalde vraag even niet ziet. Sla deze dan even over en maak eerst de andere vragen van de toets. Als er nog tijd over is, kun je teruggaan naar de vraag die je overgeslagen hebt, zodat je alsnog een antwoord in kunt vullen. Door te gokken kun je in sommige gevallen jouw score nog positief beïnvloeden. 


Nog meer oefenen voor de capaciteitentest hbo

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk e trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen