22 juni 2021 
4 min. leestijd

De rijkstraineeship capaciteitentest

De rijkstraineeship capaciteitentest

Wanneer je wilt werken bij de Rijksoverheid zul je een sollicitatieprocedure moeten doorlopen waarbij je ook de rijkstraineeship capaciteitentest moet maken. De sollicitatie wijkt af van een normale sollicitatieprocedure. Je zult tijdens de sollicitatieprocedure onder andere werken met een online dossier waarin je laat zien dat je voldoet aan de aanmeldingseisen. Daarnaast vul je ook alle gevraagde gegevens in. Deze kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op je opleiding(en) en ervaringen. Ook zul je verschillende vragen moeten beantwoorden, vragen ze naar het ministerie dat je voorkeur heeft en dien je ook enkele tests te maken, waaronder de rijkstraineeship capaciteitentest. Vervolgens word je uitgenodigd voor een competentiegericht interview waarbij er gekeken wordt of jij geschikt ben voor de functie rijkstrainee. Hier zul je ook nog een controletest maken van de rijkstraineeship capaciteitentest die je eerder al gemaakt hebt. Op basis van dit assessment en de selectiedagen wordt er door de ministeries bepaald of je wordt aangenomen als rijkstrainee. Wil je capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze assessmenttrainingen onderaan de pagina.

 

Inhoudsopgave: 

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is het rijkstraineeprogramma?

Het rijkstraineeprogramma is een programma waarbij je gekoppeld wordt aan een ministerie. Op dat ministerie zul je gedurende twee jaar tegelijkertijd werken en leren. Binnen het betreffende ministerie werk je binnen die twee jaar aan twee of drie opdrachten op verschillende werkplekken. Hoe het precieze programma eruit ziet kan per ministerie verschillend zijn. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid dat je één keer geplaatst kunt worden bij een ander ministerie of overheidsinstantie. Naast het werken bij het ministerie volg je ook een opleiding waarbij je te maken krijgt met docenten die expert zijn op een bepaald gebied. Het ministerie waar je aan gekoppeld bent kan ook nog aanvullende opleidingen hebben die je moet volgen. Als je het programma met goed gevolg afsluit, kun je solliciteren bij de Rijksoverheid op het gebied van beleid, uitvoering, toezicht of bedrijfsvoering.

 

Voor wie is het rijkstraineeprogramma?

Het rijkstraineeprogramma is voor mensen die in het bezit zijn van een WO-masterdiploma en niet langer dan 2 jaar geleden afgestudeerd zijn. Als je solliciteert moet je ook aan kunnen tonen dat je echt afgestudeerd bent, want er worden geen uitzonderingen gemaakt. Daarnaast moet je ook voldoen aan het basisprofiel. Het basisprofiel beschrijft verschillende eigenschappen waar je aan moet voldoen. Als je aan het basisprofiel wilt voldoen, dan ben of kun je:

  1. Maatschappelijk betrokken
  2. Grenzen stellen
  3. Omgevingsgericht en samenwerken
  4. Innovatief en communicatief
  5. Enthousiast en resultaatgericht
  6. Flexibel en breed inzetbaar

Herken jij jezelf in deze eigenschappen en voldoe je aan de andere criteria? Dan is er wellicht een leuke en uitdagende functie bij Rijksoverheid die bij jou past.

 

Waarom moet je een rijkstraineeship capaciteitentest doen?

Wanneer je solliciteert voor een rijkstraineeship bij Rijksoverheid ontkom je niet aan de rijkstraineeship capaciteitentest, maar misschien weet je niet waarom dit gedaan wordt. Tijdens eens capaciteitentest worden door de werkgever de capaciteiten van potentiële werknemers getest. Hiermee kunnen ze snel en makkelijk zien of de potentiële werknemer voldoet aan de eisen van een functie. Een capaciteitentest bestaat uit verschillende onderdelen en deze dienen vaak onder een bepaalde tijdsdruk uitgevoerd te worden. Zo worden je capaciteiten getest en tegelijkertijd kunnen ze zien hoe je presteert onder tijdsdruk.

 

Welke onderdelen kan ik verwachten bij de rijkstraineeship capaciteitentest?

De capaciteitentest voor Rijksoverheid bestaat uit vier onderdelen:

  1. Analogieën: bij deze test is er in elke opgave een woord of een letter weggelaten. Door logisch na te denken is het aan jou om te bepalen welk woord of welke letter er op de plek van het vraagteken ingevuld moet worden. Om het juiste antwoord te bepalen dien je te bepalen wat de onderliggende regel is die gevolgd moet worden. Het kan zijn dat er één regel is, maar er kunnen ook meerdere regels zijn. Daarnaast kunnen deze testen ook nog verschillen in moeilijkheidsgraad. Deze tests zijn er namelijk met enkele en dubbele analogieën. Bij enkele analogieën wordt er één woord of letter weggelaten. Bij dubbele analogieën worden twee woorden of letters weggelaten.
  2. Cijferreeksen: cijferreeksen zijn een klassiek onderdeel van capaciteitentesten. Tijdens deze test krijg je een reeks met cijfers te zien waarbij er één plek leeg is of gevuld is met een vraagteken. Ook hier is het weer de bedoeling dat je de onderliggende regel(s) ontdekt en zo tot het juiste antwoord komt.
  3. Ruimtelijk inzicht (figuurreeksen): bij deze test krijg je een reeks figuren te zien en moet jij bepalen welk figuur er op de lege plek of op de plek van het vraagteken komt. Vaak heeft het betrekking op een uiterlijke overeenkomst of is er een bewegingspatroon te vinden. Deze plaatjes en patronen kunnen variëren in moeilijkheidsgraad.
  4. Diagrammen: bij de diagrammentest is het de bedoeling dat je laat zien hoe de relatie tussen woorden op een grafische manier kan worden weergegeven. Tijdens deze test wordt dus zowel de verbale intelligente als logisch redeneren getest. Je moet namelijk weten wat de worden betekenen maar ook kunnen bepalen hoe deze woorden zich tot elkaar verhouden. De diagrammen zijn altijd weergegeven als cirkels.

 

Kan ik me voorbereiden op de rijkstraineeship capaciteitentest?

Het is zeker mogelijk om je voor te bereiden op de rijkstraineeship capaciteitentest. Omdat je nu al weet welke onderdelen je kunt verwachten tijdens de rijkstraineeship capaciteitentest, kun je op internet snel en makkelijk oefenmateriaal opzoeken en ermee oefenen. Vaak zijn deze oefeningen wel beperkt in de hoeveelheid die je kunt oefenen. Echter zijn er ook genoeg websites en bedrijven die (tegen betaling) oefenpakketten aanbieden. Als je de capaciteitentest goed wilt voorbereiden, dan kan zo’n pakket zeker interessant zijn. Door te oefenen met de verschillende onderdelen kun je jezelf hierin trainen en je score op de verschillende onderdelen verbeteren. Mocht je toch niet geschikt zijn voor de functie rijkstrainee dan neem je deze vaardigheden altijd mee naar andere toekomstige functies. Deze vaardigheden train je nooit voor niets.

 

Past een rijkstraineeship bij jou?

Twijfel je nog of een rijkstraineeship bij jou past of wil je meer informatie? Dan kun je altijd een kijkje nemen op de website van het rijkstraineeprogramma. Veel vragen worden op de website beantwoord. Staat jouw vraag er toch niet tussen dan kun je altijd bellen of mailen.


Nog meer oefenen voor de rijkstraineeship capaciteitentest

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze asessmenttrainingen hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen