De hbo toets oefenen zorgt voor jouw nieuwe studie
15 april 2020 

De hbo toets oefenen zorgt voor jouw nieuwe studie

De keuze is gemaakt: Voor het eerst in jaren duik jij weer de schoolbanken in om aan een nieuwe studie te beginnen. Je hebt een goede opleiding voor ogen en kijkt naar de informatie. Hier staan veel verschillende toelatingseisen en je kunt op geen enkele zeggen dat je voldoet aan deze eis. Je hebt geen vooropleiding afgerond, waardoor je ook geen diploma kunt overhandigen aan de desbetreffende hogeschool. In dit geval kun je dus niet zomaar toegelaten worden tot de opleiding en moet je op een andere manier jouw plek bemachtigen. Dit kan door middel van de hbo toets. Met deze toets kijkt een hogeschool of je geschikt bent op basis van jouw vaardigheden en kennis, waardoor je toch nog een kans maakt. 

 

Inhoudsopgave

 

Wat is een hbo toets en waarvoor wordt deze gebruikt?

Toelatingseisen heeft iedere hogeschool. Aan de hand hiervan worden namelijk de eerste mensen eruit gehaald die de opleiding waarschijnlijk niet met succes af kunnen ronden en blijven de aanmelding ook beperkter dan wanneer er geen eisen gesteld zouden worden. Een van de eisen is dat je minimaal een havo, vwo of mbo-niveau 4 afgerond moet hebben om aan een hbo-opleiding te starten. Als je door onvoorziene omstandigheden jouw vooropleiding niet afgemaakt hebt en dus geen diploma hebt, kom je wellicht wel in aanmerking voor de hbo toets. Met deze toets bekijkt een opleiding of je de juiste vaardigheden in huis hebt om de opleiding te kunnen halen en daarbij niet te veel last gaat hebben van de achterstand die je hebt opgelopen. 

 

Er zijn verschillende toetsvormen van een hbo toets. Zo kun je te maken krijgen met een capaciteitentest, taalexamens en deficiëntieonderzoeken. Er bestaan echter geen algemene richtlijnen waaraan de toets moet voldoen, waardoor hogescholen allemaal hun eigen invulling hieraan geven. Je zult daarom altijd bij de hogeschool zelf na moeten gaan op welke manier je getoetst gaat worden. Ook de prijzen die aan deze toets verbonden zijn worden door de hogeschool zelf bepaald. Vaak liggen deze wel tussen de 100 en 200 euro, waardoor je toch een eerste richtlijn hebt. Je zult echter op de website van de hogeschool zelf moeten kijken wat de kosten zijn bij deze onderwijsinstelling, zodat je weet waar je aan toe bent voordat je je inschrijft voor de desbetreffende opleiding. 

Afbeeldingsresultaat voor kosten

Ook moet je goed kijken of je aan alle voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden zijn opgesteld zodat niet iedereen direct in aanmerking kan komen voor de hbo toets. Zo kun je alleen meedoen aan de toets als je 21 jaar of ouder bent en je geen vooropleiding afgerond hebt. Ook mag je niet aan de toets deelnemen wanneer je bezig bent om een van de vooropleidingen af te ronden. Als je bezig bent aan een havo, vwo of mbo-niveau 4 wordt aangeraden om hiermee door te gaan en dit diploma eerst in ontvangst te nemen. Hiermee heb je immers een betere basis. Als je via de toelatingstoets binnenkomt bij een opleiding moet je flinke passen bijzetten om uiteindelijk mee te kunnen met de rest van de studenten. Dit maakt het vaak extra lastig om jouw hbo-diploma te behalen, waardoor de kans op uitval groter is. 

 

Als je wel besluit om deel te nemen aan de hbo toets, moet je jezelf inschrijven bij de opleiding en aangeven dat je gebruik wilt maken van deze mogelijkheid. Pas wanneer je het inschrijfformulier in jouw mail hebt ontvangen moet je het geld overmaken. Zo weet je namelijk zeker dat jouw inschrijving goed is gegaan en ben je dus verzekerd van jouw deelname. Als het bedrag binnen is bij de hogeschool ontvang je twee weken voor aanvang nog een officiële uitnodiging via de mail. Je hoeft dan alleen nog op de aangegeven tijd op locatie te zijn en de toets af te leggen. Doe je dit niet, dan vergaat jouw kans op een plaats binnen de opleiding. Als je weet dat je toch niet op deze datum aanwezig kunt zijn, dien je altijd contact op te nemen met de onderwijsinstelling. 

 

De onderdelen van de hbo toets oefenen

Als je jezelf hebt ingeschreven voor de hbo toets kun je beginnen met de voorbereidingen hiervan. Je moet hiervoor eerst alle informatie op de website van de hogeschool hebben doorgenomen. Hierin staat de basis van wat je moet weten over de toets. Op deze manier weet je ook met welke toetsvorm je te maken krijgt, waardoor je jouw voorbereidingen beter af kunt stemmen. Je ziet hier dus of je te maken krijgt met de capaciteitentest of met de taalexamens. Het is te allen tijde van belang dat je zoveel mogelijk gaat oefenen, maar ook dat je de theorie goed door blijft nemen. Deze theorie kan immers altijd van pas komen en helpt jou om zo min mogelijk fouten te maken tijdens de officiële toets. 

 

Als er op de website van de hogeschool staat dat je een capaciteitentest moet maken als onderdeel van de hbo toets moet je goed weten welke onderdelen er op deze test voor komen en wat deze test daadwerkelijk inhoudt. Een capaciteitentest is een toets die jouw vaardigheiden toetst aan de hand van verschillende vraagstukken. De toets is opgedeeld in verschillende delen, waarbij je altijd een bepaald onderwerp per keer hebt. Dit onderwerp heeft ook zijn eigen kennis en vaardigheden, waardoor er een helder beeld kan komen over de vaardigheden die je bezit en hoe je deze hebt ingezet. Jouw vaardigheden staan daarbij ook in verband met het gedrag dat je gaat vertonen tijdens jouw opleiding. Jouw intelligentie bepaalt namelijk hoe jij als persoon bent. Een opleiding kan er daarom veel baat bij hebben om jou deze capaciteitentest af te laten leggen. 

Tijdens de hbo toets wordt je door middel van de capaciteitentest onder andere op taalvaardigheid getoetst. Taalvaardigheid is gedurende jouw hele carrière van belang. Je communiceert dagelijks met mensen, moet geregeld dingen opschrijven en al onze werkzaamheden bestaan uit documenten en andere teksten. Je zult daarom jouw woordenschat flink uit moeten breiden voordat je aan de capaciteitentest begint. Dit kun je doen door veel te gaan lezen. Beperk je hierbij niet tot een bepaald genre, maar stap uit je comfortzone. Je zult hierdoor steeds weer nieuwe woorden tegenkomen waar je de betekenis niet van weet. Deze betekenis kun je vaak uit de context halen, maar soms kan het ook verstandig zijn om er een woordenboek bij te pakken. De woorden die je hebt geleerd kun je tijdens gesprekken met mensen in jouw omgeving weer gebruiken, waardoor er een geheel nieuw gesprek ontstaat en je weer nieuwe woorden erbij krijgt. 

 

Ook wordt er gekeken naar jouw rekenvaardigheid op deze toetsvorm van de hbo toets. Dit kan zowel aan de hand van hoofdrekenen als verhaalsommen zijn. Bij hoofdrekenen worden de meeste fouten gemaakt. Tegenwoordig zijn we vaak geneigd om onze rekenmachine erbij te pakken als er een berekening opgelost moet worden. Hierdoor zijn de basisregels van het rekenen al snel vergeten en weet je ook tijdens de toets niet meer hoe je deze toe moet passen. Het is daarom belangrijk dat je weer zoveel mogelijk uit je hoofd gaat berekenen. Begin hierbij in eerste instantie met de eenvoudige sommen. Pas als je de eenvoudige sommen op de juiste manier berekend kun je een stapje verder zetten. Uiteindelijk moet je jezelf uit gaan dagen, zodat je ook op de lastige vragen van de capaciteitentest voorbereid bent. 

 

Bij de verhaalsommen worden de berekeningen niet gegeven, maar moet je ze uit het verhaal halen. Hier komt ook jouw analyserend vermogen bij kijken. Je moet verschillende soorten informatie van elkaar kunnen onderscheiden, waarbij je de irrelevante informatie direct eruit moet kunnen filteren. Deze informatie staat er vaak alleen maar in om jou in de war te brengen. Het is belangrijk dat je dit niet laat gebeuren en in een snel tempo de goede gegevens opgeschreven hebt en de oplossing kunt gaan berekenen. Ook hier komen uiteindelijk de basisregels van het rekenen bij kijken. Je moet deze ook vaak uit je hoofd uit kunnen rekenen. Lang niet alle hogescholen keuren hulpmiddelen tijdens de toets goed, waardoor je goed moet blijven oefenen op dit onderdeel. 

 

Logisch en abstract redeneren lijkt in eerste instantie ver van jouw bed te staan. Toch is het een belangrijk onderdeel van de hbo toets. Je hebt niet door hoe vaak je logisch moet redeneren in het dagelijks leven. Ook hebben we voortdurend met abstracte dingen te maken, welke je in jouw onderbewustzijn analyseert. De vaardigheden zijn dus in alle beroepen van belang. Met logisch redeneren heb je immers vaak een oplossing te pakken voor een probleem op de werkvloer. Bij de capaciteitentest wordt dit daarom getoetst aan de hand van cijfer- en figuurreeksen. Bij cijferreeksen moet je de logica van de reeks achterhalen om tot de juiste toevoeging te komen. Bij figuurreeksen moet je op alle verschillen en overeenkomsten letten om de vragen goed te kunnen beantwoorden. 

De hbo toets kan ook gegeven worden in de vorm van taaltoetsen. Bij de meeste opleidingen krijg je te maken met Nederlands en Engels examens. Deze zijn gebaseerd op de havo-examens en kijken naar jouw leesvaardigheid en schrijfvaardigheid. Je moet verschillende teksten doorlezen en op basis hiervan tot het goede antwoord komen. Doordat er veel verschillende tekstsoorten bestaan, heb je ook iedere keer een ander plan van aanpak nodig. Op basis van een tekstsoort moet je dus bepalen hoe je de tekst gaat lezen om tot de antwoorden te komen. Om dit onderdeel te kunnen oefenen, kun je zoveel mogelijk havo-examens gaan maken. Deze zijn online terug te vinden, waarbij ook veel antwoordsheets gevoegd zijn. Je kunt dus direct controleren of je het op de goede manier aangepakt hebt en welke score je hebt behaald voor deze toets. 

 

Schrijfvaardigheid gebeurt op een iets andere manier. Vaak krijg je een tekst te lezen, waarna je een uittreksel, betoog of beschouwing moet schrijven. Deze teksten worden beoordeeld op basis van de inhoud, grammatica en spelling. Hiervoor moet je ook een brede woordenschat hebben. Het gebruik van synoniemen wordt namelijk sterk aangeraden, zodat de tekst niet eentonig wordt en nog altijd goed te lezen is. Als je dit onderdeel gaat oefenen, kan het soms verstandig zijn om de teksten door iemand na te laten kijken. Deze persoon kijkt er toch met een andere blik naar, waardoor er wellicht fouten opvallen die voorkomen hadden kunnen worden. Ook kun je aan de hand van de feedback van deze persoon weer verder gaan oefenen, zodat je een goede score behaalt voor jouw hbo toets. 

 

Je moet te allen tijde goed oefenen voor de hbo toets. Je kunt het jezelf namelijk niet permitteren om onderdelen niet een aantal keer herhaald te hebben. Hoe meer je oefent, hoe beter het gaat en hoe sneller je uiteindelijk jouw antwoorden kunt gaan geven. Door jouw voortgang hierbij voortdurend te controleren, zul je ook zien dat je vooruitgaat. In tijden dat je het even niet meer ziet zitten kunnen deze scores als houvast dienen. Het kan net dat beetje motivatie zijn die je nodig hebt, waardoor je weer met goede moed doorzet en jouw toelatingstest uiteindelijk ook veel beter zult gaan maken. 

 

Extra tips voor het voorbereiden van de hbo toets

Je moet dus veel oefenen voor de hbo toets. Een goede planning zou hierbij kunnen helpen. Hierdoor krijg je een efficiëntere manier van werken en zul je geen onderdeel over het hoofd zien. Door iedere dag verschillende onderdelen in te plannen heb je uiteindelijk voor de toetsdag alle onderdelen een aantal keer doorgenomen. Ook dient dit als extra motivatie. Je ziet wat je moet doen en als je dit gedaan hebt kun je jezelf op een of andere manier belonen. Dit zou al een rustmoment kunnen zijn met een film, maar ook een avondje met vrienden. 

Hoewel oefenen belangrijk is voor de hbo toets, moet je er ook op letten dat je je op tijd hebt aangemeld voor de toets. Pas wanneer je dit goed voor ogen hebt, kun je beginnen met oefenen. Er valt immers een last van je schouders, waardoor je jouw concentratie volledig kunt richten op de verschillende onderdelen. Verspreid daarna alles over de beschikbare periode, zodat je de rust kunt bewaren en niet in tijdsnood komt voor de toetsdag.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Download meer dan 100 GRATIS oefeningen

Bereid je voor op je assessment. Met veel gratis oefeningen en informatie over wat je kunt verwachten. Oefen hier de tests en haal het beste uit jezelf.

50%
Je bent er bijna....
Waar mogen we hem naartoe sturen?
Je gegevens zijn veilig
Direct Downloaden
E-book
arrow_drop_up arrow_drop_down