15 april 2020 
4 min. leestijd

De hbo toets oefenen zorgt voor jouw nieuwe studie

De hbo toets oefenen zorgt voor jouw nieuwe studie

De keuze is gemaakt: Voor het eerst in jaren duik jij weer de schoolbanken in om aan een nieuwe studie te beginnen. Je hebt een goede opleiding voor ogen en kijkt naar de informatie. Hier staan veel verschillende toelatingseisen en je kunt op geen enkele zeggen dat je voldoet aan deze eis. Je hebt geen vooropleiding afgerond, waardoor je ook geen diploma kunt overhandigen aan de desbetreffende hogeschool. In dit geval kun je dus niet zomaar toegelaten worden tot de opleiding en moet je op een andere manier jouw plek bemachtigen. Dit kan door middel van de hbo toets. Met deze toets kijkt een hogeschool of je geschikt bent op basis van jouw vaardigheden en kennis, waardoor je toch nog een kans maakt. Wil je meer capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze trainingspakketten onderaan de pagina.

 

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is een hbo toets en waarvoor wordt deze gebruikt?

Toelatingseisen heeft iedere hogeschool. Aan de hand hiervan worden namelijk de eerste mensen eruit gehaald die de opleiding waarschijnlijk niet met succes af kunnen ronden en blijven de aanmelding ook beperkter dan wanneer er geen eisen gesteld zouden worden. Een van de eisen is dat je minimaal een havo, vwo of mbo-niveau 4 afgerond moet hebben om aan een hbo-opleiding te starten. Als je door onvoorziene omstandigheden jouw vooropleiding niet afgemaakt hebt en dus geen diploma hebt, kom je wellicht wel in aanmerking voor de hbo toets. Met deze toets bekijkt een opleiding of je de juiste vaardigheden in huis hebt om de opleiding te kunnen halen en daarbij niet te veel last gaat hebben van de achterstand die je hebt opgelopen. 

 

Er zijn verschillende toetsvormen van een hbo toets. Zo kun je te maken krijgen met een capaciteitentest, taalexamens en deficiëntieonderzoeken. Er bestaan echter geen algemene richtlijnen waaraan de toets moet voldoen, waardoor hogescholen allemaal hun eigen invulling hieraan geven. Je zult daarom altijd bij de hogeschool zelf na moeten gaan op welke manier je getoetst gaat worden. Ook de prijzen die aan deze toets verbonden zijn worden door de hogeschool zelf bepaald. Vaak liggen deze wel tussen de 100 en 200 euro, waardoor je toch een eerste richtlijn hebt. 


Ook moet je goed kijken of je aan alle voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden zijn opgesteld zodat niet iedereen direct in aanmerking kan komen voor de hbo toets. Zo kun je alleen meedoen aan de toets als je 21 jaar of ouder bent en je geen vooropleiding afgerond hebt. Ook mag je niet aan de toets deelnemen wanneer je bezig bent om een van de vooropleidingen af te ronden. Als je bezig bent aan een havo, vwo of mbo-niveau 4 wordt aangeraden om hiermee door te gaan en dit diploma eerst in ontvangst te nemen. Als je wel besluit om deel te nemen aan de hbo toets, moet je jezelf inschrijven bij de opleiding en aangeven dat je gebruik wilt maken van deze mogelijkheid. Pas wanneer je het inschrijfformulier in jouw mail hebt ontvangen moet je het geld overmaken.

 

De onderdelen van de hbo toets oefenen

Als er op de website van de hogeschool staat dat je een capaciteitentest moet maken als onderdeel van de hbo toets moet je goed weten welke onderdelen er op deze test voor komen en wat deze test daadwerkelijk inhoudt. Een capaciteitentest is een toets die jouw vaardigheiden toetst aan de hand van verschillende vraagstukken. De toets is opgedeeld in verschillende delen, waarbij je altijd een bepaald onderwerp per keer hebt. Dit onderwerp heeft ook zijn eigen kennis en vaardigheden, waardoor er een helder beeld kan komen over de vaardigheden die je bezit en hoe je deze hebt ingezet. 


Tijdens de hbo toets wordt je door middel van de capaciteitentest onder andere op taalvaardigheid getoetst. Je zult daarom jouw woordenschat flink uit moeten breiden voordat je aan de capaciteitentest begint. Dit kun je doen door veel te gaan lezen. Je zult hierdoor steeds weer nieuwe woorden tegenkomen waar je de betekenis niet van weet. Deze betekenis kun je vaak uit de context halen, maar soms kan het ook verstandig zijn om er een woordenboek bij te pakken. 

Ook wordt er gekeken naar jouw rekenvaardigheid op deze toetsvorm van de hbo toets. Dit kan zowel aan de hand van hoofdrekenen als verhaalsommen zijn. 

Bij de capaciteitentest wordt logisch redeneren getoetst aan de hand van cijfer- en figuurreeksen. Bij cijferreeksen moet je de logica van de reeks achterhalen om tot de juiste toevoeging te komen. Bij figuurreeksen moet je op alle verschillen en overeenkomsten letten om de vragen goed te kunnen beantwoorden. 

De hbo toets kan ook gegeven worden in de vorm van taaltoetsen. Bij de meeste opleidingen krijg je te maken met Nederlands en Engels examens. Deze zijn gebaseerd op de havo-examens en kijken naar jouw leesvaardigheid en schrijfvaardigheid. 


Extra tips voor het voorbereiden van de hbo toets

Je moet dus veel oefenen voor de hbo toets. Een goede planning zou hierbij kunnen helpen. Hierdoor krijg je een efficiëntere manier van werken en zul je geen onderdeel over het hoofd zien. Door iedere dag verschillende onderdelen in te plannen heb je uiteindelijk voor de toetsdag alle onderdelen een aantal keer doorgenomen. Ook dient dit als extra motivatie. Je ziet wat je moet doen en als je dit gedaan hebt kun je jezelf op een of andere manier belonen. Dit zou al een rustmoment kunnen zijn met een film, maar ook een avondje met vrienden. 

Hoewel oefenen belangrijk is voor de hbo toets, moet je er ook op letten dat je je op tijd hebt aangemeld voor de toets. Pas wanneer je dit goed voor ogen hebt, kun je beginnen met oefenen. Er valt immers een last van je schouders, waardoor je jouw concentratie volledig kunt richten op de verschillende onderdelen. Verspreid daarna alles over de beschikbare periode, zodat je de rust kunt bewaren en niet in tijdsnood komt voor de toetsdag.

 

Nog meer oefenen voor de hbo toets

Wil je nog meer oefenen voor de hbo toets? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen