18 maart 2019 
3 min. leestijd

Rollenspel verkoop

Rollenspel verkoop

In de verkoop heb je te maken met verschillende soorten klanten, in het rollenspel verkoop leer je hiermee omgaan. Je kunt klanten hebben die jou vooral nodig hebben voor vragen, maar ook waar klachten vandaan komen of mensen die meer behoefte hebben aan advies. Een baan in de verkoop moet jou daarom liggen. Werkgevers zullen tijdens een sollicitatieronde altijd kijken wie het beste bij de vacature past. Dit doen zij niet alleen door middel van een capaciteitentest, maar ook met een rollenspel voor de verkoop. Het is daarom verstandig om te bekijken wat jou te wachten staat en je zo goed mogelijk voor te bereiden op iedere situatie die kan voorkomen bij dit rollenspel voor verkoop. Wil je meer oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Rollenspel uitleg

Wat is een rollenspel? Een rollenspel is een gesprek tussen twee personen waarbij gebruik wordt gemaakt van praktijksimulaties. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk ga jij het gesprek aan. Dit kan als verkoopmedewerker, maar ook als leidinggevende of een collega. Samen met een trainingsacteur ga jij het gesprek aan, waarbij je probeert om jouw tegenspeler te overtuigen, kalmeren en samen tot een oplossing te komen. Dit rollenspel behoeft veel verschillende vaardigheden, waarmee je jezelf kunt onderscheiden van andere sollicitanten. Een werkgever ziet namelijk direct of jij geschikt bent voor de functie. Het rollenspel komt in verschillende assessments voor, waaronder het Ontwikkelassessment, Selectie assessment en Thema gestuurd assessment.


Houd jezelf staande in een volle winkel tijdens het rollenspel verkoop

De eerste vraag die jij je moet stellen is of jij je staande kunt houden tegenover een lastige klant in een winkel. Als je niet sterk in je schoenen staat, zal je dit moeten trainen. Niets is namelijk lastiger dan kalm blijven wanneer jouw winkel vol staat met mensen. Je zult daarom altijd beleefd moeten blijven. De Competentie: Klantgerichtheid is hierbij van belang. Wanneer je gaat oefenen voor het rollenspel, kun je hier ook gelijk jouw vaardigheden op testen. Jouw doel is namelijk niet alleen om de baan binnen te halen, maar ook om te laten zien dat je klanten kunt binnenhalen en de juiste aanpak hebt om daarin te slagen. De Competentie: Resultaatgericht werken kan jou hier veel verder mee helpen.


Vraag door om tot de kern van het probleem te komen tijdens het rollenspel verkoop

Hierbij moet je een aantal zaken in jouw achterhoofd houden. Tijdens het gesprek moet je proberen achter de kern van het probleem te komen. Zo weet je namelijk wat er opgelost moet worden en kun je tot acties overgaan. Vraag hierbij ook naar de verwachtingen van de klant. De klant heeft namelijk verschillende verwachtingen wanneer deze met een vraag of klacht naar jou toekomt. Uiteraard is het ook van belang om te vragen waar het mis ging. Zo kun je namelijk nog dieper op het probleem ingaan. De klant zal zichzelf hierdoor gehoord voelen en heeft het idee dat hij serieus genomen wordt. De Competentie: Luisteren moet hiervoor in jouw aard zitten, maar ook de Competentie: Creatief denken. Soms behoeft een oplossing namelijk een creatieve constructie, zodat de klant toch een tevreden gevoel overhoudt aan jouw service.


Iedere rol kun je toebedeeld krijgen tijdens het rollenspel verkoop

Als jij uitgenodigd wordt voor het assessment, moet je altijd navragen of je een rollenspel moet doen. In de meeste gevallen zit het rollenspel in het assessment, maar enkelen wijken hier ook vanaf. Om het zeker te weten, kun je het beste contact opnemen met het bedrijf waar je bij gesolliciteerd hebt. Er zijn daarbij verschillende rollenspellen te bedenken. De eerste is een algemeen rollenspel. Hierbij kun je een rol toebedeeld krijgen die alles te maken heeft met de functie waarop jij gesolliciteerd hebt. De assessor kijkt hierbij hoe jij functioneert binnen deze functie. Soms wordt er echter ook een andere rol aan je gegeven, zodat ze je ook op jouw persoonlijkheid kunnen beoordelen. Aan de hand van de weerstand van jouw tegenstander kun je het gesprek uiteindelijk naar jouw hand keren.

In dit filmpje vind je verschillende soorten situaties:

Het verkoopgesprek is waar het allemaal om draait tijdens het rollenspel verkoop

Misschien wel het belangrijkste rollenspel is het verkoopgesprek. Je hebt namelijk met jouw beroep vaak te maken met contacten onderhouden met klanten en relaties. Ook hier kan het soms voorkomen dat mensen ontevreden zijn of klachten hebben. Door begrip te tonen en daarnaast laten merken dat je het probleem begrijpt, kun je het gesprek positief keren. Zorg er hierbij wel voor dat je ook met een goede oplossing komt. Het resultaat moet hierbij voor beide partijen positief zijn. Het moet namelijk jouw bedrijf niet schaden, maar daarnaast ervoor zorgen dat de klant bij jouw bedrijf blijft.


Nog meer oefenen voor het rollenspel verkoop

Wil je nog meer oefenen voor het rollenspel verkoop? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen