Met de toelatingstest hbo krijg jij een extra kans
11 april 2020 

Met de toelatingstest hbo krijg jij een extra kans

De stap zetten om opnieuw te studeren is niet altijd even makkelijk. Waarschijnlijk heb je al lange tijd niet meer in de schoolbanken gezeten en dan is het vaak lastig om opnieuw aan het studentenleven te kunnen wennen. Als je toch besluit om opnieuw aan een hbo-opleiding te beginnen word je niet via het reguliere traject binnengelaten. Je zult een toelatingstest hbo moeten afronden om in aanmerking te komen voor een plaats binnen de opleiding. Onderstaande informatie toont jou wat deze toets inhoudt en hoe je je hier het beste op kunt voorbereiden om een goed eindresultaat neer te zetten. 

 

Inhoudsopgave

 

Wat is de toelatingstest hbo?

Zonder vooropleiding is het lastig om aan een hbo-opleiding te beginnen. Je hebt immers niet de juiste diploma’s op zak, waardoor je niet direct toegelaten kunt worden voor jouw nieuwe studie. Echter kun je met behulp van de toelatingstest hbo toch aantonen dat je alle vaardigheden en kennis in huis hebt om de opleiding met succes af te kunnen ronden. Hogescholen zetten deze toets daarom altijd in om jou te testen en eventueel te adviseren om een andere studie te nemen. Het is daarom altijd goed om te bekijken hoe zo’n test in elkaar zit. 

 

De toelatingstest hbo ziet er nooit hetzelfde uit. Er bestaan namelijk geen algemene richtlijnen, waardoor een hogeschool deze zelf in kan delen. Vaak wordt dit gedaan aan de hand van de vereiste vaardigheden voor een bepaalde opleiding, maar soms wordt ook voor een algemene capaciteitentest gekozen. Fontys maakt bijvoorbeeld gebruik van deze vaardighedentoets. Je kunt er wel altijd vanuit gaan dat je de capaciteitentest, taalexamens of een deficiëntieonderzoek krijgt. Op de website van de hogeschool staat vaak omschreven welke onderdelen je krijgt, zodat je een beter beeld krijgt van jouw toelatingseisen. 

 

Welk onderdeel je ook krijgt, er zitten altijd kosten verbonden aan de toelatingstest hbo. Ook deze kosten kan een hogeschool zelf bepalen. De gemiddelde kosten bedragen echter altijd tussen de 100 en 200 euro. Hierbij zit niet alleen de toets, maar vaak ook een herkansing inbegrepen. Niet iedere hogeschool geeft echter een herkansing. Zo kun je bij Fontys niet direct deelnemen aan een herkansing, omdat de onderwijsinstelling de resultaten twee jaar bewaard. Je kunt in deze twee jaar dus niet meer deelnemen aan een toelatingstest bij Fontys, maar wel bij andere hogescholen. Als je toch wilt gaan studeren binnen deze twee jaar moet je uitwijken naar een van de andere hogescholen die dezelfde studie aanbieden. 

 

Welke voorwaarden zitten er verbonden aan de toelatingstest hbo?

Voordat je de toelatingstest hbo kunt gaan doen, moet je goed opletten of je hiervoor in aanmerking komt. Er zijn namelijk verschillende voorwaarden aan verbonden, waardoor je niet direct kunt deelnemen. De eerste voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder moet zijn wanneer je aan het collegejaar begint. Je kunt dus wel 20 jaar zijn als je de toets aflegt, maar moet dan in september wel 21 jaar zijn. Daarnaast moet je niet beschikken over diploma’s van een vooropleiding. Dit houdt in dat je een havo, vwo of mbo-niveau 4 niet hebt afgerond en er ook niet aan begonnen bent op het moment dat je de toelatingstest gaat maken. 

Zodra je jezelf gaat inschrijven voor een opleiding, moet je bij Studielink ook vaak de vooropleiding invullen. Om in aanmerking te komen voor de toelatingstest hbo dien je dit vak leeg te laten. Je hebt immers geen opleiding afgerond. Heb je dit wel, moet je via de reguliere weg aangenomen worden om de opleiding te starten. Let er daarom goed op of je aan deze voorwaarden voldoet voordat je begint met jouw inschrijving. Hier wordt immers goed naar gekeken tijdens de selectie. 

 

Iedere hogeschool kent daarnaast zijn eigen voorwaarden voor de toets. Je moet daarom altijd eerst op de website van de hogeschool kijken voordat je over gaat tot jouw inschrijving. Hier kunnen niet alleen bovenstaande zaken genoemd worden, maar ook extra voorwaarden voor bijvoorbeeld de documenten die aangeleverd moeten worden of wanneer je alleen een diploma uit het buitenland hebt. Ook hiervoor gelden namelijk andere regels, waardoor je doorgestuurd wordt naar een andere afdeling binnen de hogeschool. 

 

De onderdelen van de toelatingstest hbo

Een hogeschool kan zelf bepalen welke onderdelen er voor komen op de toelatingstest hbo. Echter zijn er een aantal vaste vraagstukken die je altijd terug kunt zien. Als je op de website hebt gezien welke toetsvorm je krijgt, is het eenvoudiger om je uiteindelijk voor te gaan bereiden. Omdat het lastig is om je voor te bereiden wanneer je niet weet wat de verschillende toetsvormen inhouden, worden ze hieronder kort uitgelegd. Zo krijg je een beter inzicht in de mogelijkheden en de manier van vraagstellingen, zodat je direct kunt kijken of een hbo-opleiding nog altijd bij jou past. 

 

De capaciteitentest is voor veel hogescholen de basis van de toelatingstest hbo. Deze test toetst jouw vaardigheden en kennis aan de hand van verschillende vraagstukken. De verschillende onderdelen van deze test toetsen allemaal een of meerdere vaardigheden, waardoor het goed te bepalen is op welke jij het beste scoort. Denk hierbij bijvoorbeeld aan logisch redeneren. Ergens een logica in ontdekken is voor veel beroepen belangrijk. Bij de capaciteitentest wordt dit gedaan aan de hand van cijferreeksen. Deze cijferreeksen bestaan uit meerdere cijfers die elkaar logischerwijs opvolgen. Het is aan jou om hier de logica in te ontdekken en de reeks af te maken aan de hand van de gegeven antwoorden. Je zult hierbij ook moeten rekenen, zodat je tot het juiste getal uit komt. 

 

Figuren en taal van belang voor de toelating 

Figuurreeksen testen jouw abstracte vermogen. Hierbij wordt een reeks figuren gegeven met daarin verschillende pictogrammen. Deze pictogrammen kunnen een verandering doormaken, zoals bijvoorbeeld lijnen die ombuigen of een andere kant op gaan staan. Ook kunnen er verschillende pictogrammen verdwijnen of verschijnen. Je moet een goed oog voor detail hebben om deze reeksen op te kunnen lossen. Uiteindelijk moet het volgende figuur in de reeks ingevuld worden om hem af te maken. Als je een detail over het hoofd ziet, kan dit ertoe leiden dat je het antwoord fout hebt. Hierdoor maak je dus onnodig veel fouten, die voorkomen kunnen worden als je jezelf goed hebt voorbereid op dit onderdeel. 

Ook jouw taalvaardigheid is van belang bij de capaciteitentest. Om de toelatingstest hbo te kunnen halen, wordt op veel verschillende manieren jouw taalvaardigheid getoetst. Bij de capaciteitentest kan dit op veel verschillende manieren gedaan worden. Zo kun je woordrelaties te zien krijgen, syllogismen, antoniemen en synoniemen. Het is van belang dat je aantoont dat je een brede woordenschat hebt door hier het goede antwoord op te geven. Ook moet je aan de hand van de betekenis van woorden een verband kunnen trekken. Hierbij beginnen de vragen vaak vrij eenvoudig, maar worden naarmate het onderdeel vorderen steeds lastiger. Je kunt hierdoor al snel fouten gaan maken zonder een brede woordenschat. 

 

Schrijf foutloos Nederlands of Engels 

Een andere toetsvorm waar je mee te maken kunt krijgen bij de toelatingstest hbo is een taalexamen. Het is afhankelijk van de opleiding welke taal jij een examen in moet maken, maar je kunt er bijna altijd zeker van zijn dat dit Nederlands en Engels zijn. Bij beide onderdelen zijn jouw leesvaardigheid en schrijfvaardigheid het belangrijkste. Jouw leesvaardigheid wordt getoetst aan de hand van verschillende teksten. Deze kunnen uit meerdere tekstsoorten bestaan, waardoor je iedere tekst weer op een andere manier aan moet pakken. Het is daarom goed om niet alleen de teksten na te kijken, maar ook te kijken naar welke antwoorden je op zoek bent. Zo kun je soms gerichter aan de slag gaan en ben je niet veel tijd kwijt aan het lezen van alle teksten. 

 

Schrijfvaardigheid van Engels en Nederlands wordt beoordeeld op basis van zowel de inhoud als grammatica en spelling. Je zult daarom niet alleen een gedegen tekst moeten schrijven, maar ook goed op moeten letten wat je schrijft. Volg daarom altijd de vraag en ga na wat er van je gevraagd wordt. Schrijf eventueel eerst in het kort op wat je wilt vertellen, zodat je een soort kapstok hebt. Daarna kun je aan de slag gaan met het schrijven van de tekst. Door voor jezelf helder te hebben welke onderdelen erin voor moeten komen, kun je ook sneller door de tekst heen komen en minder fouten maken. Uiteindelijk kun je hier streng op afgestraft worden bij de beoordeling. Ga hier daarom ook goed mee aan de slag voordat je het examen moet maken.

Hoe bereid je jezelf voor op de toelatingstest hbo?

Als je van jezelf weet dat je de toelatingstest hbo moet maken om toegelaten te worden tot de opleiding kun je het beste direct aan de slag gaan. Je hebt immers veel verschillende onderdelen die gemaakt moeten worden en kunt hierbij ook veel theorie verwachten. Hoewel je waarschijnlijk direct aan de slag wilt gaan met het oefenen van de verschillende onderdelen, kun je het beste eerst een stapje terugnemen en meer informatie gaan winnen bij de desbetreffende hogeschool. Op de website staat namelijk ook veel wat je moet weten over deze toelatingstest en wat je precies kunt verwachten. Lees daarom altijd eerst alle algemene informatie door en download de brochure. Zo heb je veel achtergrondinformatie te pakken en kun je gerichter aan de slag gaan. 

 

Het maakt in feite niet uit welk onderdeel je krijgt op de toelatingstest hbo. Je moet altijd beginnen met het maken van een goede planning. Deze planning kan jou namelijk helpen om het overzicht te bewaren en ervoor te zorgen dat je aan het einde er niet achter komt dat je een bepaald gedeelte niet geoefend hebt. Plan daarom iedere dag een aantal uren in om te oefenen. Je zult hiervoor waarschijnlijk dingen aan de kant moeten zetten. Echter moet je jouw dagelijkse werkzaamheden, zoals jouw werk, wel altijd mee plannen. Dit kun je immers minder eenvoudig afzeggen dan alle feestjes die gepland staan. Probeer wel iedere dag ook jouw rust te nemen. Zonder deze rust zal het oefenen namelijk ook niet goed gaan. Met de juiste discipline in combinatie met een goede nachtrust en ontspanning heb je uiteindelijk de basis te pakken voor succes. 

 

Zodra jouw planning klaar is, kun je aan de slag gaan met het oefenen van alle onderdelen van de toelatingstest hbo. Hiervoor zijn veel oefeningen, havo-examens en theorie te vinden op het internet. Probeer altijd eerst de bijbehorende theorie te lezen. Hierin staan veel handige tips om de vragen goed te kunnen beantwoorden. Je kunt hiermee een extra basis creëren en gaat merken dat je het steeds beter kunt vertalen naar de praktijk. Als je tijdens het oefenen niet meer weet hoe je iets aan kunt pakken, kun je ook weer terugkijken naar de theorie. Door dit steeds af te wisselen krijg je niet alleen steeds meer kennis en vaardigheden, maar kun je het voor jezelf ook spannender houden. Je raakt jouw motivatie minder snel kwijt en bent ook niet mentaal uitgeput aan het einde van de rit. Uitgeput aan jouw uiteindelijke toets beginnen zal ook niet veel goeds bijdragen aan jouw score. 

 

Wat kun je doen als je de toelatingstest hbo niet voldoende hebt afgerond?

Als je ondanks het oefenen van alle onderdelen van de toelatingstest hbo toch een negatieve uitslag hebt gekregen moet je weten wat de vervolgstappen zijn. Veel hogescholen bieden een herkansing aan voor bepaalde delen van de toets. Je kunt per hogeschool meer informatie vinden over deze herkansing. In sommige gevallen is dit namelijk de gehele toets die overnieuw gemaakt moet worden, in andere gevallen is het maar een deel. Je moet daarom goed weten waar jouw tekortkomingen liggen en of een herkansing zin gaat hebben. 

Als er geen herkansing wordt gegeven via de hogeschool moet je voor jezelf bedenken of een eventuele ‘herkansing’ gecreëerd kan worden door middel van het opnieuw inschrijven voor de opleiding en wederom de toelatingstest hbo te doorlopen. Houd er hierbij wel rekening mee dat je ook weer opnieuw het volledige bedrag moet betalen om deel te mogen nemen aan de toets. Ook kun je het in het geval van Fontys niet binnen twee jaar doen. Je zult dan uit moeten wijken naar een andere hogeschool. In sommige gevallen is het echter verstandig om de opleiding achter je te laten en een andere studie te vinden die beter bij je past.

 

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Download meer dan 100 GRATIS oefeningen

Bereid je voor op je assessment. Met veel gratis oefeningen en informatie over wat je kunt verwachten. Oefen hier de tests en haal het beste uit jezelf.

50%
Je bent er bijna....
Waar mogen we hem naartoe sturen?
Je gegevens zijn veilig
Direct Downloaden
E-book
arrow_drop_up arrow_drop_down