11 november 2021 
3 min. leestijd

Met de toelatingstest hbo krijg jij een extra kans

Met de toelatingstest hbo krijg jij een extra kans

De stap zetten om opnieuw te studeren is niet altijd even makkelijk. Waarschijnlijk heb je al lange tijd niet meer in de schoolbanken gezeten en dan is het vaak lastig om opnieuw aan het studentenleven te kunnen wennen. Als je toch besluit om opnieuw aan een hbo-opleiding te beginnen word je niet via het reguliere traject binnengelaten. Je zult een toelatingstest hbo moeten afronden om in aanmerking te komen voor een plaats binnen de opleiding. Onderstaande informatie toont jou wat deze toets inhoudt en hoe je je hier het beste op kunt voorbereiden om een goed eindresultaat neer te zetten. Wil je meer capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze trainingspakketten onderaan de pagina.


Inhoudsopgave


Wat is de toelatingstest hbo

Zonder vooropleiding is het lastig om aan een hbo-opleiding te beginnen. Je hebt immers niet de juiste diploma’s op zak, waardoor je niet direct toegelaten kunt worden voor jouw nieuwe studie. Echter kun je met behulp van de toelatingstest hbo toch aantonen dat je alle vaardigheden en kennis in huis hebt om de opleiding met succes af te kunnen ronden.De toelatingstest hbo ziet er nooit hetzelfde uit. Er bestaan namelijk geen algemene richtlijnen, waardoor een hogeschool deze zelf in kan delen. Vaak wordt dit gedaan aan de hand van de vereiste vaardigheden voor een bepaalde opleiding, maar soms wordt ook voor een algemene capaciteitentest gekozen.Op de website van de hogeschool staat vaak omschreven welke onderdelen je krijgt, zodat je een beter beeld krijgt van jouw toelatingseisen. Welk onderdeel je ook krijgt, er zitten altijd kosten verbonden aan de toelatingstest hbo. Ook deze kosten kan een hogeschool zelf bepalen. De gemiddelde kosten bedragen echter altijd tussen de 100 en 200 euro. Hierbij zit niet alleen de toets, maar vaak ook een herkansing inbegrepen. Niet iedere hogeschool geeft echter een herkansing.


Welke voorwaarden zitten er verbonden aan de toelatingstest hbo?

Voordat je de toelatingstest hbo kunt gaan doen, moet je goed opletten of je hiervoor in aanmerking komt. Er zijn namelijk verschillende voorwaarden aan verbonden, waardoor je niet direct kunt deelnemen. De eerste voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder moet zijn wanneer je aan het collegejaar begint. Je kunt dus wel 20 jaar zijn als je de toets aflegt, maar moet dan in september wel 21 jaar zijn. Daarnaast moet je niet beschikken over diploma’s van een vooropleiding. Dit houdt in dat je een havo, vwo of mbo-niveau 4 niet hebt afgerond en er ook niet aan begonnen bent op het moment dat je de toelatingstest gaat maken. Zodra je jezelf gaat inschrijven voor een opleiding, moet je bij Studielink ook vaak de vooropleiding invullen. Om in aanmerking te komen voor de toelatingstest hbo dien je dit vak leeg te laten. Je hebt immers geen opleiding afgerond. Iedere hogeschool kent daarnaast zijn eigen voorwaarden voor de toets. Je moet daarom altijd eerst op de website van de hogeschool kijken voordat je over gaat tot jouw inschrijving.


De onderdelen van de toelatingstest hbo

De capaciteitentest is voor veel hogescholen de basis van de toelatingstest hbo. Deze test toetst jouw vaardigheden en kennis aan de hand van verschillende vraagstukken.

  • Ergens een logica in ontdekken is voor veel beroepen belangrijk. Bij de capaciteitentest wordt dit gedaan aan de hand van cijferreeksen.
  • Figuurreeksen testen jouw abstracte vermogen.
  • Ook jouw taalvaardigheid is van belang bij de capaciteitentest. Zo kun je woordrelaties te zien krijgen, syllogismenantoniemen en synoniemen. Het is van belang dat je aantoont dat je een brede woordenschat hebt door hier het goede antwoord op te geven. 
  • Een andere toetsvorm waar je mee te maken kunt krijgen bij de toelatingstest hbo is een taalexamen. Het is afhankelijk van de opleiding welke taal jij een examen in moet maken, maar je kunt er bijna altijd zeker van zijn dat dit Nederlands en Engels zijn.  


Hoe bereid je jezelf voor op de toelatingstest hbo?

  1.  Informatie over de toelatingstest verzamelen
  2. Een goede planning maken en voldoende nachtrust nemen
  3.  Aan de slag gaan met oefenen


Wat kun je doen als je de toelatingstest hbo niet voldoende hebt afgerond?

Als je ondanks het oefenen van alle onderdelen van de toelatingstest hbo toch een negatieve uitslag hebt gekregen moet je weten wat de vervolgstappen zijn. Veel hogescholen bieden een herkansing aan voor bepaalde delen van de toets. Je kunt per hogeschool meer informatie vinden over deze herkansing.Als er geen herkansing wordt gegeven via de hogeschool moet je voor jezelf bedenken of een eventuele ‘herkansing’ gecreëerd kan worden door middel van het opnieuw inschrijven voor de opleiding en wederom de toelatingstest hbo te doorlopen. Houd er hierbij wel rekening mee dat je ook weer opnieuw het volledige bedrag moet betalen om deel te mogen nemen aan de toets.


Nog meer oefenen voor de toelatingstest hbo

Wil je nog meer oefenen voor de toelatingstest hbo? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk de trainingspakketten hieronder.


€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen