27 februari 2020 
6 min. leestijd

De 21 plus toets oefenen voor een beter eindresultaat

De 21 plus toets oefenen voor een beter eindresultaat

De keuze om weer te gaan studeren is niet altijd eenvoudig. Soms zijn er namelijk persoonlijke omstandigheden waardoor je hierin tegengehouden wordt. Als je de stap hebt genomen om je in te schrijven voor een geschikte opleiding, kan het zijn dat je niet in een keer wordt aangenomen. Dit heeft soms te maken met de diploma’s die jij in jouw bezit hebt, maar ook wanneer je bijvoorbeeld geen opleiding hebt afgemaakt. Als je tijdens jouw carrière hogerop wilt komen en je bent alleen in het bezit van een mbo-niveau 4 diploma is de kans groot dat je een 21 plus test moet gaan maken. Je kunt voor de 21 plus toets oefenen. Onderstaande informatie geeft jou meer inzichten in de inhoud en betekenis van deze toets en hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden. Wil je capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Alle informatie die je nodig hebt om de 21 plus toets te oefenen

De 21 plus toets is een toets die je af moet leggen wanneer je op een latere leeftijd gaat beginnen aan een hbo-opleiding of universitaire studie. Zo kun je hem al afleggen wanneer je alleen een MBO-niveau 4 diploma hebt en daarna bent gaan werken of wanneer je gedurende je carrière erachter komt dat je door wilt groeien en je hiervoor een ander niveau en extra diploma’s voor nodig hebt. Hierbij kun je verwachten dat de toets niet eenvoudig zal zijn. De verschillende onderdelen moeten namelijk binnen een bepaalde tijd afgerond hebt, waardoor je niet alleen te maken krijgt met onderdelen die jou minder goed liggen, maar ook met de tijdsdruk die je tijdens het maken van de toets kunt ervaren. Je moet daarom goed weten waar je aan begint en of een hbo-opleiding jou ligt. 

De 21 plus toets oefenen laat al gauw zien dat er verschillende varianten van de toets zijn. De verschillende instellingen mogen namelijk zelf hun invulling geven aan de toets. Hierdoor moet je goed kijken wat jou te wachten staat. Er zijn drie verschillende onderdelen die hier met regelmaat in terugkomen. Denk hierbij aan de capaciteitentest, taalexamens voor onder andere Nederlands en Engels en een deficiëntieonderzoek. 

Laatstgenoemde wordt voornamelijk ingezet voor technische of economische opleidingen. Verschillende instituten hechten echter veel waarde aan een capaciteitentest, doordat hier jouw intelligentie en vaardigheden mee getoetst worden. Een opleiding kent namelijk meerdere vaardigheden die je moet beheersen en in dit onderdeel komt naar voren of jij de juiste bevat. Om te weten welke onderdelen jij kunt verwachten kun je het beste naar de website van de instelling gaan en bekijken wat de toelatingseisen zijn. 


De verschillen tussen de 21 plus toets voor hbo en universiteit

Bij de 21 plus toets oefenen moet je goed opletten voor welke opleiding je dit gaat doen. Niet alleen zijn er verschillen per instituut, ook zijn er verschillen tussen hbo en universiteit. Het niveau is immers anders, waardoor ook de verschillende niveaus op een andere manier getoetst worden. Het is daarom ook goed om te bekijken wat de verschillen zijn tussen een toets voor het hbo en voor een universiteit. Onderstaande informatie geeft jou daarom de basisverschillen, zodat je meer inzichten krijgt en weet waar je op moet letten. 

Op het hbo gaat men uit van een havo-denkniveau. De onderdelen die jij krijgt tijdens de 21 plus toets oefenen zullen daarom veel lijken op het havo-eindexamen. Een hbo-instelling organiseert de aflegging van de toetsen. Dit houdt in dat de instelling een datum prikt waarop jij aanwezig moet zijn om de toets af te leggen, zodat meerdere mensen tegelijkertijd mee kunnen doen aan de toets. Daarbij verschilt de inhoud ook aanzienlijk per instelling. De verschillende websites geven vaak aan op welke onderdelen je moet letten tijdens de voorbereiding. 

Een universiteit organiseert de 21 plus toets niet zelf. Wanneer je uitgenodigd wordt om de toets te maken, moet je meedoen aan het staatsexamen of de toets afleggen bij een onafhankelijke instelling. De vragen die je bij deze toets kunt verwachten zijn gebaseerd op het vwo-eindexamen. Hierdoor zul je nooit vragen krijgen die te maken hebben met de capaciteitentest, doordat de staatsexamens gemaakt worden door mensen die hun vwo-diploma nog moeten behalen. 

 

De verschillende onderdelen die je tegenkomt bij de 21 plus toets oefenen

Als je de 21 plus toets oefenen gaat, zul je zien dat er veel verschillende onderdelen in voor komen. Echter verschilt het per instelling waar jij je op moet gaan richten. Zorg er daarom voor dat je weet wat jou te wachten staat, zodat je gericht kunt gaan oefenen. Hieronder worden de verschillende onderdelen kort besproken en op welke manier je ervoor kunt zorgen dat je voor de verschillende examens kunt slagen. 

Te beginnen met het taalexamen. Het verschilt per opleiding voor welke taal jij examen moet gaan doen. Als talen jou niet liggen, is het lastig om je hierop voor te bereiden. Toch kun je ervoor zorgen dat je punten kunt scoren. Jouw leesvaardigheid en schrijfvaardigheid worden in de meeste gevallen onder de loep gelegd. Voornamelijk jouw schrijfvaardigheid kan verbeterd worden. Dit doe je door middel van oefenen. Begin daarom met het schrijven van brieven, betogen, beschouwingen en uiteenzettingen. Probeer hierbij ook de hulp van iemand in te schakelen. Als jij niet goed bent in Nederlands is het wellicht handig om jouw teksten door iemand na te laten kijken die de taal wel goed beheerst. Ook Engels is voor veel opleidingen een onderdeel van het taalexamen. Hierbij draait het ook om jouw leesvaardigheid en schrijfvaardigheid. Je moet actief met de taal bezig zijn om er zoveel mogelijk profijt van te hebben. Ga daarom op zoek naar oude examens, waarbij je direct kunt zien hoe de vragen gesteld gaan worden. Ook is het lezen van Engelse boeken of artikelen een goede manier om jouw taalvaardigheid te verbeteren. 

Bij het deficiëntieonderzoek gaat het over een of meerdere vakken. Zo kunnen natuurkunde, scheikunde, economie of geschiedenis op jouw pad komen. Een deficiëntieonderzoek is vaak in de vorm van een staatsexamen. 

De capaciteitentest is voor veel opleidingen de leidraad van de toets. Als je de 21 plus toets oefenen gaat, kom je veel verschillende onderdelen tegen. Ieder instituut hanteert zijn eigen belangrijke vaardigheden. Als je weet welke vaardigheden dit zijn, kun je gerichter gaan oefenen. Zo kun je bijvoorbeeld woordrelaties tegenkomen die jouw taalvaardigheid testen. Daarnaast toetsen cijferreeksen en hoofdrekenen jouw rekenvaardigheden. Dit zijn vaak onderdelen waar je jezelf goed op voor kunt bereiden door zoveel mogelijk te oefenen en de regels uit je hoofd te leren. Iets lastiger zijn de onderdelen die jouw ruimtelijk inzicht toetsen. Dit wordt vaak gedaan aan de hand van kubussen


Beginnen met de 21 plus toets oefenen

De 21 plus toets oefenen begint bij de juiste voorbereiding. Dit houdt in dat je moet gaan kijken welke onderdelen er gevraagd gaan worden. Op de website van een instelling staat vaak omschreven welke onderdelen er getoetst worden. Ook zijn hier verschillende brochures te vinden die betrekking hebben op de toets. Lees deze eerst goed door, zodat je weet wat jou te wachten staat. Bedenk jezelf hier ook goed bij of je het niveau aan zou kunnen. Het is immers zonde als je aan de toets gaat beginnen terwijl je weet dat je hem niet gaat halen. Als jij het idee hebt dat je het niveau aankan, moet je ervoor zorgen dat je de aanvraag op tijd indient. Wanneer de aanvraag ingediend is, kun je gaan beginnen met het maken van de oefeningen. 

Hoewel veel instituten aangeven dat er niet geoefend kan worden voor de toets, kun je wel degelijk de 21 plus toets oefenen. Er zijn namelijk veel verschillende oefeningen te vinden waarmee je jouw vaardigheden kunt verbeteren. Laat je daarom niet uit het veld slaan, maar zet je schouders eronder om jezelf te ontwikkelen. Wanneer je alle onderdelen voor jezelf duidelijk hebt, kun je voor jezelf een goede planning gaan maken. Schrijf voor jezelf op wat je iedere week gaat doen. Je kunt ervoor kiezen om vanaf de laatste dag voor de toets te gaan plannen en naar de dag van vandaag terug te werken, maar ook beginnen bij de eerste dag tot aan de dag dat de toets plaatsvindt. Zo kun je voor jezelf ook beter inschatten hoeveel tijd je per dag nodig gaat hebben voor de verschillende onderdelen. 

 

Nog meer oefenen voor de 21 plus toets

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen