29 februari 2020 
6 min. leestijd

Wordt toegelaten met de 21 plus toets hbo

Wordt toegelaten met de 21 plus toets hbo

Om een hbo-opleiding te volgen zijn er verschillende toelatingseisen opgesteld. Dit houdt vaak in dat je een havo-, vwo-, of mbo 4-diploma in jouw bezit moet hebben om een vierjarige opleiding te volgen. Ook kun je met een vwo-diploma of een wo-propedeuse instromen in een driejarige opleiding. Echter zijn er ook verschillende vakken die je gevolgd moet hebben per opleiding. Het zou echter kunnen zijn dat je niet aan deze toelatingseisen voldoet of dat je tijdens jouw carrière erachter komt dat er een andere opleiding vereist is om door te kunnen groepen binnen een bedrijf. Hiervoor wordt vaak een 21 plus toets hbo ingezet. Als jij deze toets moet gaan maken, kun je het beste overal op voorbereid zijn. Onderstaande informatie helpt jou op weg naar het behalen van de toets. Wil je capaciteitentesten oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is een 21 plus toets hbo?

Wanneer je een bepaalde opleiding wilt volgen op hbo-niveau, moet je aan verschillende toelatingseisen voldoen. Hoewel er een leerplicht is in Nederland kan het door omstandigheden zijn dat je jouw opleiding niet hebt afgemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld vroegtijdig gestopt zijn met jouw vwo, waardoor je geen diploma kunt overhandigen bij de opleiding naar keuze. Ook als jij na jouw mbo bent gaan werken kan het voor komen dat je opnieuw wilt gaan studeren. In alle gevallen wordt er een 21 plus toets hbo ingezet. Met deze toets wordt gekeken of jij de juiste vaardigheden en competenties bezit om de opleiding te kunnen behalen. 

De 21 plus toets hbo wordt ingezet voor mensen die 21 jaar of ouder zijn. Ook als jij 20 bent op het moment dat je de toets doet, maar 21 jaar als je aan de opleiding begint, kun je de toets afleggen. Aan de hand van verschillende onderdelen wordt er gekeken of jij de vaardigheden in je hebt om de opleiding met succes af te kunnen ronden. Je moet immers bepaalde vaardigheden en competenties kunnen aantonen tijdens de opleiding. Zo moet je bijvoorbeeld de juiste taalvaardigheden beheersen. Jouw Nederlands en/of Engels moet op peil zijn. Daarnaast hanteren instellingen vaak eisen rondom de benodigde vakken, zoals Wiskunde, Natuurkunde of Scheikunde. 


Hoe ziet de 21 plus toets hbo eruit

De inhoud is per instelling verschillend. Hierdoor kan de inhoud per 21 plus toets hbo verschillen. Er bestaan namelijk geen algemene richtlijnen om de toets in te vullen, maar iedere onderwijsinstelling mag zelf bepalen waar zij de meeste waarde aan hechten. Zo kan het bij een bepaalde opleiding voor komen dat je voornamelijk getoetst wordt op jouw intelligentie, terwijl er bij anderen meer waarde wordt gehecht aan jouw taalvaardigheid. De ene toets lijkt daarom op de capaciteitentest en de andere meer op een havo-examen. Je moet daarom goed bekijken welke onderdelen jij kunt verwachten op de toets, zodat je jezelf niet op de verkeerde vragen gaat voorbereiden

Hoewel de verschillende toetsen er anders uitzien, worden voor de kosten ongeveer dezelfde bedragen gehanteerd. Een 21 plus toets hbo kost gemiddeld tussen de 100 en 200 euro. Wat het precieze bedrag is, kun je terugvinden op de website van de instelling waar jij de opleiding wilt gaan volgen. Zodra je de toets gemaakt hebt, volgt er een uitslag. Indien je geen voldoende hebt gehaald voor de toets, kun je in sommige gevallen een herkansing maken. Het is afhankelijk van de onderwijsinstelling of je in aanmerking kunt komen voor een herexamen. 

Wanneer je deze kans krijgt, zitten ook hier vaak extra kosten aan verbonden. Bij sommige instellingen, zoals bij Fontys, is er geen mogelijkheid tot een herkansing. Hier worden de resultaten voor twee jaar bewaard. In deze tijd kun je niet opnieuw op voor de toets. Zodra deze twee jaar zijn verstreken, kun je het opnieuw proberen. Uiteraard kun je dan wel bij een andere instellingen de toets maken, zodat je hier wellicht wel toegelaten wordt. 

Welke onderdelen kun je verwachten op een 21 plus toets hbo?

De 21 plus toets hbo mag dus door een onderwijsinstelling ontworpen worden om zo geheel aan de opleiding aan te sluiten. Echter zijn er wel verschillende onderdelen die vaak in de toets verschijnen, waardoor je toch een beetje weet wat je kunt verwachten voordat je jezelf inschrijft bij een bepaalde instelling. Ook staat vaak op de website van de instelling omschreven welke onderdelen op de toets voor komen. Om je een beter beeld te geven van de verschillende onderdelen, worden deze hieronder besproken. Ook komen er een aantal tips voorbij, waarmee je alvast kunt beginnen aan de voorbereidingen. 

Het eerste onderdeel dat je kunt verwachten op de 21 plus toets hbo is taalvaardigheid. Dit gebeurt vaak aan de hand van examens Nederlands of Engels. Wanneer je de toets gaat maken, zullen veel vragen op de eindexamenvragen lijken die je op de havo krijgt. Zo komt er onder andere een gedeelte leesvaardigheid en het schrijven van een tekst in voor. Jouw woordenschat moet hierbij goed op orde zijn en daarnaast moet je veel aan jouw schrijfvaardigheid werken. Voor beide talen zul je daarom veel moeten schrijven en lezen en de talen op dagelijkse basis moeten gebruiken. Wanneer je de taal vaak gebruikt, is het ook eenvoudiger om de taal te beheersen. Probeer daarom samen met iemand die goed is in taal in gesprek te gaan, aan schrijfopdrachten te werken en te lezen. 

Taal- en rekenvaardigheid begint bij de basis 

Jouw taalvaardigheid komt ook terug tijdens de intelligentietest. Als een 21 plus toets hbo de intelligentietest, ook wel de capaciteitentest genoemd, bevat, verschillende onderdelen die jouw woordenschat en begrijpend lezen kunnen toetsen. Een voorbeeld hiervan zijn woordrelaties. Zo kun je woordanalogieën tegenkomen op de toets. Hierbij moet je het onderlinge verband kunnen ontdekken aan de hand van de betekenissen van de woorden. Aan de hand van het onderlinge verband kun je het ontbrekende woord invullen. 

Bij de 21 plus toets hbo wordt in het geval van de intelligentietest ook gekeken naar jouw rekenvaardigheden. Ook hiervoor zijn er verschillende onderdelen terug te vinden, waarmee gekeken wordt of je de basisregels onder de knie hebt en deze in kunt zetten bij andere opdrachten. Een van de onderdelen die je tegen kunt komen is hoofdrekenenEen ander onderdeel dat jouw rekenvaardigheden toetst op de 21 plus toets hbo is cijferreeksen. Hoewel deze reeksen voornamelijk ingezet worden om jouw logisch redeneren te toetsen zul je ook hier moeten rekenen. Je moet namelijk de logica tussen de gegeven cijfers moeten ontdekken om het laatste cijfer van de reeks in te kunnen vullen. 


Wat kun je doen als je bepaalde vakken niet beheerst voor de opleiding?

Als je een hbo-opleiding wilt gaan volgen moet je de juiste toelatingseisen hebben. Daarnaast moet je de 21 plus toets hbo afleggen om te zien of je de juiste vaardigheden beheerst. Het zou echter voor kunnen komen dat je voor een bepaalde opleiding wel het juiste profiel hebt gevolgd, maar een of meer examenvakken mist die je nodig hebt voor een opleiding. In dit geval is er sprake van deficiëntie. Je moet deze achterstand eerst inhalen voordat je aan de opleiding mag beginnen. 

Deze achterstand haal je in door middel van een staatsexamen. Voor havo en vwo bestaan er verschillende staatsexamens, waarbij je extra certificaten kunt bemachtigen voor de vakken die in jouw profiel ontbreken. Stel je hebt een bèta-profiel gevolgd maar je mist natuurkunde als vak, kun je voor natuurkunde het staatsexamen afleggen. Dit examen is echter alleen bedoeld voor mensen die niet meer deelnemen aan het reguliere onderwijs. 

Zo kun je de examens wel afleggen als je bij het volwassenenonderwijs studeert of wanneer je op latere leeftijd in jouw carrière een nieuwe weg in wilt gaan. Deze deficiëntieonderzoeken staan in veel gevallen los van de 21 plus toets hbo, terwijl ze bij een universiteit wel vaak ingezet worden om te toetsen of jij de juiste vaardigheden beheerst voor de opleiding. 


Voorbereiden op de 21 plus toets hbo

Nu je weet welke onderdelen je zou kunnen verwachten is het belangrijk dat je jezelf gaat voorbereiden op jouw eigen 21 plus toets hbo. Het is verstandig om op de website van de instelling te kijken waar je de opleiding wilt gaan volgen. Via de website kun je namelijk alle toelatingseisen lezen en zie je welke onderdelen er op jouw toets gaan komen. Aan de hand hiervan kun je immers gerichter gaan oefenen. Laat je hierbij niet uit het veld slaan wanneer er staat dat je niet voor bepaalde onderdelen kunt oefenen. Zelfs voor de capaciteitentest is namelijk te oefenen, al is het maar om jouw vaardigheden te blijven herhalen en te oefenen met de verschillende vraagstukken. 

Zodra je weet welke onderdelen je te zien krijgt op de toets, kun je beginnen met het maken van een planning. Deze planning moet realistisch blijven. Probeer daarom niet om zoveel mogelijk op een dag te doen, maar spreid het uit over meerdere dagen. Zo blijft het voor jezelf haalbaar en ga je jezelf niet uitputten met het maken van verschillende oefentoetsen. Schrijf voor jezelf op welke onderdelen je moet gaan oefenen en zet er zo nodig een schatting van de benodigde tijd bij. Zo weet je direct welke onderwerpen je bij elkaar op een dag zou kunnen plaatsen. Ook kun je bij het maken van een planning het beste theorie en praktijk met elkaar afwisselen. Met de theorie krijg je verschillende tips en oplossingsstrategieën aangeleerd, die je dan direct in de praktijk zou kunnen inzetten. 

Nog meer oefenen voor de 21 plus toets hbo

Wil je nog meer oefenen voor de 21 plus toets hbo? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen