25 februari 2020 
5 min. leestijd

Dit kun je verwachten bij de 21 plus toets

Dit kun je verwachten bij de 21 plus toets

Soms verwacht je dat je na jouw studie direct aan het werk gaat. En in sommige gevallen heb je jouw mbo-niveau 4, havo of vwo niet afgemaakt. Echter kun je er ook achter komen dat je toch naar een HBO wilt, maar dit kan niet zonder afgeronde opleiding. Toch is er een mogelijkheid om aan jouw opleiding te beginnen. In dit geval moet je de 21 plus toets maken om toegelaten te worden tot de gewenste opleiding. Onderstaande informatie geeft jou daarom meer inzicht in de toets en hoe je jezelf hier het beste op kunt voorbereiden. Wil je capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina. 

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is de 21 plus toets?

Onder verschillende omstandigheden kan het zijn dat je niet door kunt stromen naar de wenste opleiding. Zo kun je bijvoorbeeld gestopt zijn met je vorige opleiding, in eerste instantie gaan werken of waren er andere omstandigheden waardoor je niet de juiste papieren hebt om door te gaan naar een HBO of universiteit. In dit geval wordt er een 21 plus toets ingezet om te kijken of je de juiste vaardigheden en capaciteiten bezit om toch aan de opleiding te beginnen. Je moet hiervoor goed weten wat deze toets inhoudt. 

Zoals de naam al zegt is de 21 plus toets een toets voor 21 jaar of ouder. In veel gevallen wordt de toets ook ingezet wanneer iemand 20 jaar is, zolang deze persoon vanaf 21 jaar aan de opleiding begint. De toets toont aan of jij voldoende capaciteiten bezit om de opleiding te kunnen volgen. Denk hierbij aan de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde, maar ook andere vakken die voor de opleiding van toepassing zijn. De toets wordt hierdoor niet landelijk bepaald. Ieder instituut kan zijn eigen invulling hieraan geven, waardoor er geen algemene richtlijnen zijn om mee te gaan werken. Het kan hierdoor voor komen dat de ene toets eerder op een intelligentietest lijkt, terwijl de andere veel weg heeft van het havo-examen. 

De 21 plus toets mag er anders uitzien, de kosten die hieraan verbonden zijn liggen rond hetzelfde bedrag. Zo kun je rekenen op een bedrag tussen de 100 en 200 euro. Als je de toets niet haalt, kan het zijn dat je een herexamen kunt doen. Ook dit is per instelling verschillend. Ook hangt het van de instelling af of je hiervoor nogmaals een bedrag moet betalen of dat het bij de prijs inbegrepen zit. 

De onderdelen die je bij de 21 plus toets kunt verwachten

Zoals aangegeven hanteert niet ieder instituut dezelfde invulling van de toets. Er bestaan immers geen algemene richtlijnen, waardoor je geen standaard onderdelen hebt. Toch kun je verschillende onderdelen verwachten, waardoor het toch goed is om een aantal onderdelen besproken te hebben, zodat je meer inzichten krijgt en wellicht deze informatie als handvatten kunt gebruiken voor de juiste voorbereiding. We kijken hierbij naar de onderdelen van de intelligentietest, welke voor een deel ook terug zullen komen bij het onderdeel Nederlands. 

Bij de intelligentietest wordt aan de hand van verschillende onderdelen jouw taalvaardigheid getoetst. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar hoe je bepaalde onderdelen oplost, maar ook of jouw woordenschat op niveau is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan woordrelaties. Hierbij wordt gekeken in hoeverre je de betekenis van de Nederlandse woorden kent. Je moet onderlinge verbanden kunnen leggen. Ook jouw verbaal redeneervermogen is van belang. Deze wordt namelijk getest aan de hand van woordanalogieën. Hierbij draait het niet alleen om de betekenissen van de woorden, maar ook de verbanden die hiertussen gelegd kunnen worden. Aan de hand van dit verband moet je het goede woord invullen. 

Redeneren en rekenvaardigheden getoetst aan de hand van verschillende vraagstukken

Ook jouw rekenvaardigheid is van belang om de 21 plus toets goed af te kunnen ronden. Dit kan bijvoorbeeld met het onderdeel hoofdrekenen. Gedurende jouw schoolperiode heb je al meerdere malen te maken gehad met hoofdrekenen. Hierdoor onderschatten veel mensen dit onderdeel. Het is daarom belangrijk dat je hier toch nog mee aan de slag gaat. Zo wordt er gekeken naar de basisregels van rekenen en of je deze onder de knie hebt. De basisregels moet je namelijk in meer onderdelen van de intelligentietest en het onderdeel Wiskunde toe kunnen passen. Zo zijn er ook cijferreeksen te vinden. Met deze cijferreeksen is het de bedoeling dat je aan de hand van de basis rekenregels de reeks af kunt maken wanneer je het logische verband hebt ontdekt. 


Jouw abstract en logisch redeneren is ook voor veel opleidingen van belang. Je moet namelijk veel met elkaar kunnen vergelijken, zowel in schrift als door middel van figuren. Denk hierbij aan figuurreeksen. Er zijn een aantal figuren gegeven, waarin jij het verband moet ontdekken. Het is aan jou om het volgende figuur in de reeks aan te kunnen geven. Hierbij moet je op veel details letten. 

Tips voor het maken van de 21 plus toets

Zowel voor als tijdens het maken van de 21 plus toets moet je ervoor zorgen dat je weet wat je precies kunt verwachten. Vaak weet je niet precies hoe je hiermee aan de slag moet gaan, waardoor een aantal tips je op de goede weg kunnen helpen. Als je gaat werken met onderstaande tips kun je ervoor zorgen dat je jouw toets voldoende af kunt leggen en kunt beginnen aan de opleiding naar keuze. 

Voordat je begint aan de toets is het belangrijk dat je precies weet hoe de toets eruitziet en welke onderwerpen je hierbij kunt verwachten. Bij iedere instelling is dit immers op een andere manier geregeld. Je moet daarom onderzoek doen voordat je aan de voorbereiding begint. Via verschillende zoekmachines is vaak veel te vinden. In de meeste gevallen is de eerste link ook direct de link die je nodig hebt om alle informatie overzichtelijk bij elkaar te hebben staan. Hier wordt ook vaak verwezen naar een brochure over de 21 plus toets. In deze brochure staan onder andere de verschillende onderdelen, de kosten en andere nuttige tips en feiten. 


Voorbereiden op de 21 plus toets

Hoewel veel instituten zullen aangeven dat je jezelf niet voor kunt bereiden op de 21 plus toets kun je wel degelijk aan de slag met voorbereiden. Zoals gezegd begint de eerste stap met het vinden over meer informatie. Zonder deze informatie weet je immers niet wat je te wachten staat, waardoor het lastig wordt om jezelf voor te kunnen bereiden. Zoek daarom alles op wat je over de opleiding kunt vinden en lees de brochures door over de toets. Aan de hand hiervan kun je gaan bepalen welke onderdelen geoefend moeten gaan worden. Je kunt hierdoor gerichter gaan oefenen en neemt niet meer hooi op je vork dan nodig. 

Zodra de informatie binnen is, kun je beginnen met het maken van verschillende oefentoetsen. Hiervoor kun je de havo-examens erbij pakken, maar ook de capaciteitentest oefenen. Deze zijn vaak online te vinden en in veel gevallen gratis. Het is van belang dat je hier iedere dag mee aan de slag gaat. Maak eventueel voor jezelf een planning, zodat je een houvast hebt om mee aan de slag te gaan. Probeer hierbij theorie en praktijk met elkaar af te wisselen. Zorg ervoor dat de voorbereiding bij jouw manier van leren past. Je moet er veel van op kunnen steken. Dit werkt voor iedereen anders. De planning die je maakt, moet daarom ook realistisch zijn. Je hebt wellicht andere verplichtingen op een dag. Deze moet je meenemen in deze planning. 


Nog meer oefenen voor de 21 plus toets

Wil je nog meer oefenen voor de 21 plus toets? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen