Als je een assessment gaat maken, kun je te maken krijgen met een assessment psycholoog. Echter kun je jezelf hier waarschijnlijk niet veel bij voorstellen. Het is daarom goed om hier meer informatie over te krijgen, zodat je weet wat jou te wachten staat en wat een assessment psycholoog doet tijdens jouw assessment. Daarnaast kun je samen met deze persoon erachter komen of je alle vaardigheden beheerst die je nodig hebt voor jouw nieuwe functie. Wil je nog meer voor het assessment oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.
Inhoudsopgave
- Wat is een assessment psycholoog?
- Veel verschillende taken voor een assessment psycholoog
- Een psychologisch onderzoek kan worden ingezet tijdens het assessment psycholoog.
- Extra tips bij een assessment psycholoog
- Nog meer oefenen voor het assessment psycholoog
- Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!
Wat is een assessment psycholoog?
Wat is een assessment psycholoog? Dit is een persoon die contact legt met de sollicitanten om te kijken hoe de houding en het gedrag is. Hij kijkt vooral naar lichaamstaal en daarbij ook naar oprechtheid en hoe je omgaat met onder andere kritiek. Hierover houdt een psycholoog een rapport bij, waarin alle competenties en de persoonlijkheid per kandidaat omschreven staan. Deze stelt hierbij de juiste vragen over bijvoorbeeld de mogelijkheden van jou in het kader van ontwikkeling. Dit kunnen kritische vragen, verhelderende vragen of confronterende vragen zijn. Aan de hand van het rapport krijg jij een beter inzicht in jouw groei en ontwikkeling.
Veel verschillende taken voor een assessment psycholoog
Een assessment psycholoog heeft veel verschillende taken. Zo praat de psycholoog met jou als sollicitant, maar observeert ook tijdens de rest van het assessment. Niet alleen een eenmalig gesprek kan namelijk een goed beeld geven, maar ook alle opdrachten die uitgevoerd moeten worden op een assessment dag. Jouw persoonlijkheid wordt hierdoor in kaart gebracht. Echter is geen enkele werkdag van een psycholoog hetzelfde, doordat iedereen anders is en daarbij ook de mogelijkheden en beperkingen steeds veranderen. Door de juiste vragen te stellen zal jij dieper na gaan denken over jouw ontwikkeling en hier ook de juiste antwoorden op kunnen geven. Dit houdt in dat er ook gekeken wordt naar welke groei er mogelijk is en welke functies er hierbij op jouw pad kunnen komen. Je zult de Competentie: Zelfkennis ontwikkelen. Je krijgt namelijk veel over jezelf te weten en kunt dit inzetten in jouw verdere carrière.
Een psychologisch onderzoek kan worden ingezet tijdens het assessment psycholoog.
Bij veel beroepen is een psychologisch onderzoek een van de vaste onderdelen van het assessment. Wat is een psychologisch onderzoek? Dit is een psychologisch onderzoek waarbij psychologen de uitvoering voor hun rekening nemen. Hierbij worden verschillende doelstellingen bereikt, zoals een selectieonderzoek, beroepskeuze onderzoek of klinisch onderzoek. Het selectieonderzoek gaat erom dat de juiste kandidaat voor een functie wordt gevonden. Een beroepskeuzeonderzoek laat jou inzien welke beroepen bij jou passen aan de hand van jouw ervaring en vaardigheden en een klinisch onderzoek toont aan welke psychologische eigenschappen een rol spelen bij het ontstaan van klachten.
Extra tips bij een assessment psycholoog
Als het tijd is voor het assessment, word je met alles geconfronteerd. Het is belangrijk dat jij je zenuwen onder bedwang kunt houden. Houd daarom in gedachten dat er best een stilte mag vallen om na te denken, maar dat je het voor jezelf niet te moeilijk moet maken. Beheers daarom de Competentie: Stressbestendig en de Competentie: Creatief denken. Daarnaast zijn er nog een aantal tips om over na te denken:
- Blijf jezelf tijdens het interview. Je zult namelijk snel door de mand vallen als je dit niet doet, waardoor jouw baan in gevaar kan komen.
- Weet wat je zegt. Als je dit niet doet, kunnen er vreemde zinsconstructies uitkomen en daarnaast woorden in een verkeerde context.
- Wijk niet af van de vraag. Wees daarom altijd kort en bondig en spreek met een duidelijke taal.
- Zorg dat je uitgerust naar het assessment gaat. Dit kan jouw score positief beïnvloeden.
- Wees ruim op tijd op de aangegeven locatie. Zo hoef je niet eerst bij te komen en hijgend aan het gesprek te beginnen en kun je met een zelfverzekerde houding tegenover jouw assessor zitten.
- Concentreer je op het interview en blijf in iedere situatie rustig. Zelfs als je kritiek krijgt, moet je jouw emoties onder controle houden.
Oefen alle vragen en bedenk vooraf een goed antwoord
Hoewel een assessment psycholoog eng klinkt en de uitkomst ervan jou kan confronteren met jouw zwakke punten, kun je jezelf hier goed op voorbereiden. Van ieder onderdeel zijn er namelijk tests te vinden, welke je zowel gratis als tegen een betaling kunt oefenen. Het gesprek over jouw ervaringen, eigenschappen, vaardigheden en loopbaankeuzes kun je goed voorbereiden. Vraag jezelf af wat er gevraagd zou kunnen worden en kijk hierbij ook naar jouw CV. Wellicht heb je zelf al vragen paraat als je hiernaar kijkt en anders zou je ook de voorbeeldvragen op internet kunnen beantwoorden. Formuleer hier goede antwoorden bij, waarbij je best creatief kunt zijn. Blijf echter in jouw antwoorden wel jezelf en ga niet overdrijven.
Nog meer oefenen voor het assessment psycholoog
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze assessment trainingen hieronder.