09 april 2020 
4 min. leestijd

Jouw vaardigheden in kaart gebracht met de capaciteitentest hbo

Jouw vaardigheden in kaart gebracht met de capaciteitentest hbo

Als je aan een hbo-opleiding wilt beginnen moet je bepaalde vaardigheden hebben. Deze vaardigheden hangen af van jouw intelligentie, maar ook jouw vermogen om bij te leren en te kunnen ontwikkelen. Onderwijsinstellingen vragen daarom vaak of je deze vaardigheden aan kunt tonen. Zeker wanneer je geen diploma’s van vooropleidingen op zak hebt, krijg je hier mee te maken. Dit wordt gedaan aan de hand van de capaciteitentest hbo. Met deze test weet een onderwijsinstelling precies of je geschikt bent voor de opleiding en toegelaten kunt worden zonder aan de vereisten te voldoen. Met onderstaande informatie word je op weg geholpen om je goed voor te bereiden op deze test. Wil je nog meer capaciteitentesten oefenen? Vergeet dan niet om onderaan de pagina een kijkje te nemen bij onze assessmenttrainingen.

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is de capaciteitentest hbo?

Als je niet aan de toelatingseisen van een hbo-opleiding voldoet, krijg je te maken met een ander traject. Dit wordt gedaan door middel van een 21 plus toets. Doordat onderwijsinstellingen zelf mogen bepalen hoe deze toets eruitziet, kun je verschillende varianten tegenkomen. Een van de varianten is de capaciteitentest hbo. Met deze test worden jouw vaardigheden getoetst aan de hand van verschillende vraagstukken. Aan het einde van de toets komt er een score uit, welke aantoont of jij geschikt bent voor een bepaalde opleiding en aan welke punten je nog zou moeten werken. Dit geeft de opleiding een goed beeld van jou, maar ook zelf weet je beter waar je staat en welke ontwikkelpunten je nog hebt. Een capaciteitentest hbo geeft niet alleen inzicht in jouw vaardigheden, maar kan ook deels aantonen hoe jij je als persoon gedraagt. Jouw vaardigheden hebben namelijk te maken met jouw intelligentie. Hoe hoger deze intelligentie is, hoe beter je jezelf kunt aanpassen in een bepaalde omgeving. 

Welke onderdelen kun je verwachten op de capaciteitentest hbo?

Bepaalde capaciteiten kun je van nature al bezitten. Dit zijn de kwaliteiten waarmee je jezelf onderscheidt van anderen. Echter kun je deze ook uitbreiden door middel van de verschillende onderdelen van de capaciteitentest hbo. Je moet hiervoor echter wel weten welke onderdelen je tegenkomt en wat deze inhouden. Dit kan jou ook helpen voor een betere voorbereiding op jouw 21 plus toets, waardoor je een grotere kans hebt dat je mag beginnen aan de hbo-opleiding naar keuze. 

Met de test wordt gekeken naar veel verschillende vaardigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan taalvaardigheid. De Nederlandse taal is belangrijk voor alle opleidingen, waardoor gekeken wordt of je hier de juiste kwaliteiten voor bezit. Zo kun je bijvoorbeeld syllogismen tegenkomen. Bij syllogismen gaat het erom dat je aan de hand van een aantal gegeven begrippen een verband kunt trekken. Hiervoor moet je goed weten wat de woorden betekenen, zodat je de verbanden ook sneller gaat zien. Zonder deze woordenschat ga je onnodige fouten maken en blijf je lang hangen bij de verschillende vraagstukken. Ook kan op de capaciteitentest hbo gevraagd worden of je een tegenstelling of synoniem van een bepaald woord kunt geven.

Jouw rekenvaardigheid wordt ook op de proef gesteld. Rekenvaardigheid is in ieder beroep belangrijk. Je komt immers altijd cijfers tegen en moet hierbij weten hoe je moet kunnen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Dit zijn de basisregels, die worden getoetst aan de hand van hoofdrekenen of verhaalsommen. 

Nog een onderdeel van de capaciteitentest hbo is logisch redeneren. In ons leven zit veel logica. Echter is het vaak een kunst om deze logica te ontdekken, waardoor je de juiste vaardigheden in de strijd moet gooien om problemen op te kunnen lossen. Bij de capaciteitentest wordt dit getest aan de hand van cijferreeksen. Cijferreeksen bestaan uit verschillende cijfers, welke elkaar logischerwijs opvolgen. Je moet de logica ontdekken om het laatste cijfer aan de reeks toe te kunnen voegen. Ditzelfde gebeurt bij figuurreeksen. In plaats van cijfers is er nu een reeks figuren gegeven, waarin de pictogrammen een bepaalde verandering door kunnen maken.


Waarom moet je jezelf voorbereiden op de capaciteitentest hbo?

Het maken van de capaciteitentest hbo gaat niet vanzelf. Veel vaardigheden kunnen ver weggezakt zijn doordat je ze niet altijd gebruikt en daarnaast zijn er vaardigheden die je wellicht helemaal niet bezit. Zelfs als een onderwijsinstelling aangeeft dat je jezelf niet op deze test voor kunt bereiden, is het aan te raden om dit wel te doen. Je leert immers niet alleen hoe alle vraagstukken opgelost moeten worden, maar kunt ook werken aan jouw snelheid. Je moet binnen een bepaalde tijd veel vragen beantwoorden. Als je te lang stilstaat bij een bepaalde opdracht kan dit ertoe leiden dat je aan het einde tijd te kort komt om de test af te kunnen maken. Dit heeft nadelige gevolgen voor jouw score. 

Door veel te oefenen werk je ook aan jouw zelfvertrouwen. Als je van jezelf weet dat je snel in paniek raakt als je vragen niet weet, is het belangrijk om jezelf goed te kunnen trainen. Doordat jouw score iedere keer tijdens het oefenen vooruitgaat, ga je het zelfvertrouwen opbouwen om tijdens de capaciteitentest hbo ook jouw hoofd koel te kunnen houden. Je hebt geen last meer van de tijdsdruk, gaat niet meer in paniek antwoorden en maakt ook steeds minder onnodige fouten. Uiteindelijk heb je alle vaardigheden in huis om jouw hbo-opleiding met een goed resultaat af te kunnen ronden en jouw diploma in ontvangst te nemen.

Nog meer oefenen voor de capaciteitentest hbo

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze assessmenttrainingen hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen