09 april 2016 
3 min. leestijd

Capaciteitentest mbo

Capaciteitentest mbo

Als je een MBO opleiding gaat doen kan gevraagd worden of je een capaciteitentest wilt afleggen. Aan de hand van deze capaciteitentest kunnen opleidingen een goed beeld krijgen van de potentiële studenten. De test bestaat uit een groot aantal vragen, waarbij de scores worden vergeleken met een normgroep. Als jou gevraagd wordt om de capaciteitentest af te leggen, is het belangrijk dat je weet wat je te wachten staat. Door middel van veel oefenen kun je jouw score boven de score van de normgroep uit laten stijgen. Aan de hand van verschillende tips en de juiste voorbereiding kun jij ervoor zorgen dat je de hoogste score behaald. Wil je meer leren voor de capaciteitentest? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Capaciteitentest MBO uitleg

Een capaciteitentest MBO toetst jouw vaardigheden aan de hand van verschillende onderdelen. Veel opleidingen gebruiken deze test om een goed beeld te krijgen van de studenten om te zien welk potentieel er binnengehaald wordt. De uitslagen staan namelijk ook in verband met het gedrag dat de studenten in het klaslokaal vertonen en de Competentie: Leervermogen. Jouw persoonlijkheidstype en persoonlijkheidstrekken komen hierin dus ook goed naar voren. Voor veel opleidingen is het van belang dat er een hoog slagingspercentage is aan het einde van het jaar, waarbij een selectie door middel van een capaciteitentest kan helpen. In veel gevallen zul je daarom ook te horen krijgen dat je de test moet gaan doen voordat je wordt toegelaten tot de opleiding.


Verschillende onderdelen capaciteitentest MBO

Als je hoort dat je een capaciteitentest MBO af moet leggen, is het goed om te weten wat deze test inhoudt en welke onderwerpen je kunt verwachten op de test. Lees je daarom goed in voordat je begint aan de verschillende oefeningen. Op het internet is veel informatie te vinden, waarbij ook alle onderwerpen en vraagstukken stuk voor stuk behandeld worden. Denk hierbij aan cijfer- en figuurreeksen, analogieën, kubussen, taalvaardigheid en rekenvaardigheid. De vaardigheden die hiermee getest worden, verschillen aanzienlijk. Zo kan bijvoorbeeld de Competentie Analyserend vermogen naar voren komen, maar ook de Competentie: Omgaan met details.

Voorbereiden op de capaciteitentest MBO

Nadat je de informatie hebt doorgelezen over de test in het algemeen, is het goed om een planning te maken voor de rest van de testen. Met deze planning heb je namelijk een houvast en weet je zeker dat je ieder onderdeel doorgenomen, geoefend en herhaald hebt. Hiervoor kun je werken met een tijdsindeling. Hoe maak ik een tijdsindeling? Dit doe je door voor jezelf alle onderdelen onder elkaar te zetten. Schrijf hier ook een schatting van de benodigde tijd achter, zodat je weet hoelang je eraan bezig gaat zijn en welke onderdelen bij elkaar gepland kunnen worden.

Iedere dag oefenen brengt jou verder

De Competentie: Plannen en organiseren en de Competentie: organiseren zijn belangrijk om te hebben bij het maken van een planning. Zo kun je namelijk een realistische planning maken, zonder dat je hiermee in de knoop komt met jouw andere werkzaamheden of in tijdsnood komt om alle onderdelen voldoende te hebben geoefend. Het is daarbij ook belangrijk dat je de Competentie: Discipline in je hebt zitten. Zonder discipline kun je jezelf er namelijk niet toe zetten om iedere dag voldoende oefeningen te maken en zul je al snel merken dat je weinig tijd over hebt om alle onderdelen onder de knie te krijgen.

Lees de gegeven informatie door voor een betere basis

Als je alles goed hebt ingepland, kun je aan de slag met de verschillende oefeningen. Hierbij staat veel informatie gegeven, die belangrijk is om door te lezen. Hier staan namelijk verschillende tips en oplossingsstrategieën in die je kunt gebruiken om de vraagstukken op te lossen. Deze tips kun je meenemen naar de praktijk. Je zult merken dat het hierdoor een stuk eenvoudiger gaat en dat je sneller doorhebt wat van jou gevraagd wordt.


Nog meer oefenen voor de capaciteitentest MBO

Wil je nog meer oefenen voor de capaciteitentest MBO? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen